Logo image
Logo image

Mistä syistä koira oksentaa ja koska pitää huolestua?

2 minuuttia
Mistä syistä koira oksentaa ja koska pitää huolestua?
Viimeisin päivitys: 06 lokakuuta, 2018

Koiran oksenteluun on monia erilaisia syitä, eikä useimmiten ole kyse vakavammasta ongelmasta. Jos koira oksentaa usein ja toistuvasti, saattaa eläin kärsiä jostakin vakavasta sairaudesta, joka vaatii eläinlääkärin hoitoa. Tässä artikkelissa jaamme syitä siihen, miksi koira oksentaa.

Koira ja oksentelu – milloin lääkäriin?

Koiran oksenteluun on monia syitä, ja myös sen välttämiseksi on monia varteenotettavia keinoja. Koiran oksentaminen voi johtua esimerkiksi siitä, että eläin syö suuria määriä ruokaa liian nopeasti. Myös heti ruokailun jälkeen harjoitettu fyysinen aktiviteetti voi saada koiran oksentamaan.

Jos koiran oksentaminen on toistuvaa, täytyy eläin ehdottomasti viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi. Jos koirasi kärsii muista terveysongelmista, on oksentelu sille vaarallisempaa kuin terveelle koiralle.

Seuraavassa esitämme muutamia syitä siihen, mikä voi aiheuttaa koiran oksentelun. Jos koirasi kärsii näistä vaivoista, ota yhteys eläinlääkäriin.

Some figure
  • Toistuva oksentelu, joka jatkuu vaikka koira olisi pitkään syömättä
  • Kirkkaan punainen tai kahvipapuja muistuttava verinen oksennus
  • Ripuli
  • Uneliaisuus
  • Vatsan alueelle kohdistunut vamma

Miksi koira oksentaa?

Seuraavaksi listaamme yhdeksän yleisintä syytä koiran oksentelulle. Ota aina yhteys eläinlääkäriin, jos koirasi käytös on epätavallista.

Tukos

Jos koira on syönyt luun tai nielaissut lelun tai muun esineen, on mahdollista, että esine on aiheuttanut tukoksen koiran suolistoon. Koira yrittää vaistomaisesti päästä esineestä eroon oksentamalla. Joskus koira voi onnistua saamaan esineen ulos elimistöstä omatoimisesti. Jos kuitenkin epäilet tukoksen mahdollisuutta, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin.

Virus

Koiran oksentelu voi olla myös viruksen aiheuttama. Yleisimmät oksentelua aiheuttavat virukset ovat parvovirus, koronavirus ja penikkatauti. Nämä virukset aiheuttavat myös ruokahaluttomuutta ja ripulia. Näistä viruksista kärsivät useimmiten koiranpennut, iäkkäät koirat ja eläimet, joilla on muista syistä heikko vastustuskyky.

Myrkytys

Jos lemmikkisi on syönyt  myrkyllistä ainetta, sen keho yrittää päästä eroon myrkystä oksentamisen avulla. Jos epäilet koirasi saaneen jotakin myrkyllistä elimistöönsä, yritä selvittää, mitä koira söi ja ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin.

Suolistoloiset

Koiran suolistossa elävät loiset voivat aiheuttaa oksentelua, ripulia ja painon laskua. Tämä on poikkeava tilanne, joka vaatii välitöntä hoitoa. Asian hoitamatta jättäminen voi johtaa hengenvaaralliseen tilaan.

Vatsahaava

Jos koirasi oksennus on veristä tai väriltään tummaa, on mahdollista että eläin kärsii vatsahaavasta.

Ruokavalion muutokset

Muutokset koiran ruokavaliossa voivat aiheuttaa oksentelua.

Suolistotulehdus

Some figure

Jos koirasi oksennus on väriltään valkoista ja sisältää vatsahappoja, voi koirasi kärsiä suolistotulehduksesta.

Närästys

Jos koiran oksennus on keltaista, ja eläin oksentaa usein ruokailun jälkeen, voi koira kärsiä yliaktiivisesta vatsan toiminnasta. Koiran vatsa tuottaa liikaa vatsahappoja, mikä aiheuttaa oksentelua. Kokeile antaa koiralle pieniä annoksia ruokaa useita kertoja päivässä sen sijaan, että ruokkisit eläimen kerran tai kaksi päivässä.

Kasvaimet

Vanhemmat koirat kärsivät usein kasvaimista. Kasvaimet vaikuttavat munuaisten, maksan ja ruoansulatuselimistön toimintaan, mikä voi myös aiheuttaa oksentelua.

Myös esimerkiksi allergiat, aineenvaihdunnalliset sairaudet ja paniikkikohtaus voivat saada koiran oireilemaan oksentamalla. On tärkeää viedä koira säännöllisesti eläinlääkärin tarkastukseen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.