Logo image
Logo image

7 vinkkiä oravan hoitoon

4 minuuttia
Orvoksi jääneen tai loukkaantuneen oravan hoitaminen voi pelastaa sen ennen kuin viet sen pelastuslaitokseen.
7 vinkkiä oravan hoitoon
Viimeisin päivitys: 31 heinäkuuta, 2024

On ihastuttavaa katsella oravien juoksentelua puunrungoilla tai hyppimistä maassa. Vaikka monet ihmiset haluaisivat pitää oravaa lemmikkinä, niiden pitäminen vankeudessa on äärimmäisen monimutkaista, joten ajatuksesta kannattaa luopua. Mitä sitten, jos löydämme luonnosta loukkaantuneen tai orvon oravan? Se olisi vietävä villieläinten pelastuskeskukseen, mutta se saattaa tarvita hoitoa, kunnes se pääsee sinne. Tässä artikkelissa annamme 7 vinkkiä oravan hoitoon tällaisessa tilanteessa, joten jatka lukemista.

7 vinkkiä oravan hoitoon

Siinä erityistapauksessa, että löydät oravanpoikasen etkä aikuista, sinun tulisi yrittää löytää sen emo ennen kuin viet sitä mihinkään. Valmista lämmin siemen- tai riisipussi ja laita pikkuorava sen päälle korkealle oksalle, josta se ei voi pudota.

Jos sen emo ei ilmesty muutamassa tunnissa tai jos kyseessä on aikuinen orava, on parasta viedä eläin villieläinten pelastuskeskukseen, jossa siitä huolehditaan, kunnes se selviytyy jälleen luonnossa. Siihen asti sinun on hyvä tietää, miten oravaa hoidetaan, jotta se pysyy hyvässä kunnossa.

Some figure

1. Pidä se lämpimänä

Olipa kyseessä sitten vauva taikka sairas tai loukkaantunut aikuinen, sen kehon ei pidä antaa kylmetä. Voit käyttää sähköpeittoa, lämmintä siemenpussia, riisillä täytettyä pussia tai lämpölamppua. Eläimen pitäisi olla lämpimän tuntuinen, sillä oravan keskimääräinen ruumiinlämpö on 38-39 °C (luku vaihtelee hieman lajeittain).

Jos hoidat oravanpoikasta, älä koskaan ruoki sitä ennen kuin sen ruumiinlämpö on tasaantunut. Muuten se ei pysty sulattamaan ruokaa, ja voit aiheuttaa ruoansulatusongelmia tai kuolemaan johtavan tukehtumisen.

2. Pidä silmällä sen nesteytystasoa

Jos eläin on ollut luonnossa jonkin aikaa syömättä tai juomatta, se on hyvin todennäköisesti kuivunut. Voit tarkistaa tämän nipistämällä sen ihoa: Jos se pysyy muutaman sekunnin ajan samassa muodossa kuin puristettaessa, eläin on kuivunut. Saatat myös huomata, että oravan silmät ovat painuneet sisään ja sen kasvot näyttävät ankeilta.

Jälleen kerran on tärkeintä, että jyrsijä nesteytetään ennen ruokkimista. Tämä voidaan tehdä työntämällä vettä sisältävä ruisku oravan suuhun, mutta ei koskaan kurkkuun, sillä se voi aiheuttaa tukehtumisen. Toinen vaihtoehto on käyttää sokeria ja elektrolyyttejä sisältävää urheilujuomaa tai herajuomaa, kunnes orava on saanut voimansa takaisin.

3. Valmistele sopiva asumus

Jos kyseessä on vieroittamaton poikanen, se ei vielä pysty liikkumaan omin avuin, joten pahvilaatikko voi riittää. Varusta se huovilla, jotta eläin pysyy lämpimänä, mutta älä laita mukaan ruokaa tai vettä, sillä sinun on ruokittava poikanen itse.

Jos on kylmä, on parasta laittaa lämpölamppu tai sähköhuopa laatikon toisen puolen alle tai ylle, jotta orava voi valita kylmän ja lämpimän välillä.

Jos kyseessä on aikuinen orava, jonka liikkumiskyky on rajoittunut, kannattaa tarjota pieni häkki, joka estää sitä liikkumasta liikaa, jotta se ei vahingoita itseään. Jos se pystyy liikkumaan, asennuksen on oltava korkeampi kuin se on leveä, ja siinä on oltava suoja ja oksia, jotta eläin voi liikkua rauhassa.

4. Ruokinta

Lehmänmaito aiheuttaa oravanpoikasille ripulia, joten se ei sovellu. Kotitekoinen ratkaisu päiväksi tai kahdeksi on laimentaa maito vedellä ja lisätä siihen E-vitamiinia, kalsiumia ja kookosöljyä. Vieroittamattoman oravan on syötävä noin kolmen tunnin välein.

Aikuisille voi antaa siemenistä, pähkinöistä, lehtivihreistä ja vihanneksista (kuten parsakaalista tai kurkusta) koostuvaa sekoitusta. Älä koskaan anna niille sokeria, suolaa, kofeiinia, suklaata tai ihmisten valmistamia ruokia. Älä myöskään anna niille eläinproteiinia, ellei eläinlääkäri ole määrännyt sitä.

Jos jyrsijä ei pysty syömään itse, voit jauhaa ruoan muusiksi ja antaa sitä oravalle pikkuhiljaa ruiskun avulla.

Niille eläimille, joilla ei ole vaikeuksia syödä ja juoda itse, voit jättää ruokaa saataville. Niillä tulisi myös aina olla saatavilla puhdasta vettä.

5. Nuoren oravan erityishoito

Oravat, jotka ovat liian nuoria huolehtimaan itsestään, voivat liikkua, mutta niiden silmät ovat kiinni eivätkä ne pysty ulostamaan ja virtsaamaan ilman apua. Jos haluat jäljitellä emon hoitoa tässä suhteessa, hiero pumpulipuikkoa niiden sukupuolielimiin virtsaamisen stimuloimiseksi ja hiero niiden vatsaa varovasti ympyröivin liikkein, jotta ne ulostaisivat.

6. Käsittely

Loukkaantuneita ja vieroittamattomia oravia on kohdeltava erityisen hellävaraisesti, jotta niille ei aiheuteta vahinkoa. Tee tämä aina suljetussa huoneessa, jossa olet peittänyt kaikki nurkat ja kolot. Tämä on välttämätöntä, jotta sen karkaaminen estetään, sillä ne ovat hyvin vaikeasti lähestyttäviä.

Ne myös purevat todennäköisesti, vaikka ne olisivat nuoria. Varustaudu paksuilla hanskoilla oravan käsittelyä varten, mutta varmista, että pystyt käsittelemään sitä hyvin. Saatat saada pureman, ja se sattuu, mutta tärkeää on, ettei eläin aiheuta avointa haavaa.

7. Muita oravan hoitoon liittyviä näkökohtia

Jos menee yli vuorokausi ennen kuin voit viedä oravan villieläinkeskukseen, käytä se eläinlääkärissä yleistarkastuksessa. Tämä on tietenkin välttämätöntä, jos eläimellä on avoimia haavoja tai hengenvaarallinen terveydentila.

Eläinlääkäri osaa opastaa sinua oravalajin vaatiman erityishoidon suhteen. Tässä artikkelissa on yleisiä ohjeita, mutta jyrsijällä on erilaisia tarpeita riippuen tilanteesta, johon se joutuu.

Some figure

Jos harkitset tällaisen jyrsijän pitämistä kotonasi, sinun on ensin varmistettava, että sellaisen hallussapito on sallittua maassasi, sillä joissakin paikoissa se on kielletty. Ennen kuin yrität kesyttää oravaa, pidä mielessä, että oravat ovat villieläimiä ja että vankeus on kamalaa niiden henkiselle ja fyysiselle terveydelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • G. (2012b, mayo 11). Huérfanos en GREFA. GREFA. Recuperado 20 de octubre de 2021, de https://www.grefa.org/hospiatl2/huerfanos-en-grefa.html
  • Cuidados Básicos de las ardillas coreanas. (s. f.). La Madriguera. Recuperado 20 de octubre de 2021, de https://www.madrigueraweb.org/articulo/cuidados-basicos-de-las-ardillas-coreanas
  • Fisher, P. (2007). Unusual Pet Care: Vol. I. Zoological Education Network.
  • Apéndice Cites I y II. (2021, 22 junio). Cites.org. Recuperado 20 de octubre de 2021, de https://cites.org/esp/app/appendices.php

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.