Koirien koronavirustartuntojen kasvanut määrä on pelottavaa! Trendi huolestuttaa eläinlääkäreitä ympäri maailman. Taudin aikainen toteaminen on erittäin tärkeää, sillä näin voidaan estää turhat komplikaatiot.
Koiran koronavirus johtuu pitkälti eläinten elämisestä epäterveellisessä ympäristössä. Kulkukoirien suuri määrä vaikuttaa asiaan. Kehno elinympäristö tekee koirista erityisen haavoittuvaisia ja kasvattaa riskiä altistua haitallisille bakteereille ja viruksille.
Koira on erittäin tärkeää madottaa ja rokottaa adoptoinnin jälkeen. Ennaltaehkäisy on tehokkain tapa pitää huolta eläimen terveydestä.
Mikä on koiran koronavirus?
Koiran koronavirus aiheuttaa tyypistä riippuen voimakkaita hengitystieoireita tai oksennus- ja ripulioireita.
Taudinaiheuttaja tunkeutuu, kiinnittyy ja monistuu eläimen ohutsuolessa. Käytännössä ei ole mahdollista, että tauti etenee krooniseen tilaan.
Virus kuitenkin tarttuu helposti. Kaikki koirat iästä, rodusta ja koosta riippumatta voivat sairastua, mutta koronavirus on yleisin pennuilla.
Koiranpennut ovat alttiita infektioille, sillä niiden immuunijärjestelmä ei ole vielä kehittynyt, eivätkä ne ole valmiita käsittelemään ympäristön lukuisia mikrobeja. Tämän lisäksi koiran kasvuvaiheen intensiivinen solutoiminta helpottaa viruksen kahdentumista.
Oikein hoidettuna viruksen aiheuttamasta tulehduksesta ei jää koiralle pitkäaikaisia vaikutuksia.
Kuinka koiran koronavirus tarttuu?
Koiran koronavirus tarttuu yleisimmin ulosteen kautta, ja vaikuttaa näin eniten lemmikkeihin, joilla on tapana syödä omia tai muiden eläinten jätöksiä. Ulosteen syöminen on käytösongelma, joka voi olla oire aliravitsemuksesta tai tietyistä taudeista.
Mitä ovat koronaviruksen oireet?
Taudin itämisaika on 24-36 tuntia. Oireet ilmenevät nopeasti viruksen nopean replikaation vuoksi.
Koronaviruksen tartuttamilla koirilla esiintyy seuraavia oireita pian tartunnan jälkeen:
Ruokahaluttomuus
Väsymys ja uupumus
Kuume
Vatsakipu
Oksentelu
Pahan hajuinen ripuli, usein yhdistettynä limaan ja vereen
Taudin kehittyessä eläin voi kärsiä nestehukasta, anoreksiasta, vapinasta ja ongelmista liikkumiskyvyssä.
Monen koiran oireet ovat lieviä ja vaikeasti tunnistettavia. Tämän vuoksi on tärkeää ottaa yhteys eläinlääkäriin heti, jos huomaat muutoksia lemmikkisi käyttäytymisessä.
Onko koiran koronavirukseen parannuskeinoa?
Koronaviruksella on akuutti sykli. Taudin täytyy edetä luonnollista kaavaa noudattaen, jotta eliö pystyy vastustamaan virusta ja tuhoamaan sen.
Koiran koronaviruksen hoito on palliatiivista, mikä tarkoittaa eläimen oireiden lievittämistä ja elämänlaadun parantamista.
Eläinlääkäri on ainoa ammattilainen, joka pystyy suosittelemaan ja määräämään sopivan hoidon yksittäiselle eläimelle. Ensin tulee arvioida eläimen oireet ja taudin kehittymisen tila, minkä jälkeen seuraavia toimenpiteitä voidaan yhdistellä:
Nesteiden antaminen nestehukkaa estämään tai helpottamaan
Ruokahalua parantavat lääkkeet estämään aliravitsemus ja anoreksia
Antiviraalinen lääkitys estämään viruksen lisääntyminen
Antibiootit sekundäärisessä bakteeritulehduksessa
Lääkitys helpottamaan ruoansulatusta, suojaamaan vatsan livakalvoja sekä estämään oksentelu ja ripulointi
Kuinka koirien koronavirustartuntoja voidaan estää?
Vastuullinen lemmikin hoitaminen on paras tapa estää koronaviruksen tarttuminen. Virustartuntojen estämiseksi on tärkeää seurata koiran rokotusohjelmaa ja madottaa eläin säännöllisesti – pentuiästä alkaen.
Tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat elintärkeitä kaikkien lajien kehityksen kannalta. Kodin hygieniasta tulee myös huolehtia erityisen hyvin, kun taloudessa on lemmikki.
Vaikka koiran koronavirus ei ole tappava, se aiheuttaa lemmikille erittäin epämukavan olon. Ennaltaehkäisevät toimet voivat säätää koiran pitkältä sairastelulta ja takaavat sekä sille että omistajalle onnellisia yhteisiä hetkiä.
Jokainen omistaja tietää, että lääkkeen antaminen kissalle on ikävä ja riskialtis toimenpide, jota ei kuitenkaan voida kaikissa tapauksissa välttää. Harva eläin pitää lääkkeiden syömisestä ja tekee sen vapaaehtoisesti. Lääkkeen antaminen kissalle voi olla isokin haaste ja aiheuttaa monia naarmuja. Lääkkeen…
Ihmisten tavoin eläimet ovat herkkiä monille tunne-elämän häiriöille, jotka voivat aiheuttaa muutoksia luonteessa ja käytöksessä. Lemmikin mielenterveydestä huolehtiminen on tärkeää terveellisen ja onnellisen arjen takaamiseksi. Tänään kerromme, mitä ovat yleisimmät eläimillä esiintyvät tunne-elämän häiriöt ja miten lemmikin mielenterveyden hoito tapahtuu.…
Uroksen kastraatio tai naaraan sterilisaatio, eli kansankielellä eläimen leikkauttaminen, on tärkeä toimenpide lemmikin terveyden ja elämänlaadun kannalta. Jokaisen omistajan kannattaa ottaa selvää toimenpiteestä tietääkseen, miksi ja milloin lemmikki kannattaa leikkauttaa. Mitä eläimen leikkauttaminen tarkoittaa? Eläimen kastrointi ja sterilointi ovat yleisiä rutiinitoimenpiteitä, joissa…
Ulkoloisten torjuminen on välttämätöntä, kun koiran halutaan pysyvän terveenä. Markkinoilla on olemassa lukuisia tuotteita loisten torjumista ja häätöä varten, mutta koiran punkkien häätö onnistuu myös luonnollisin keinoin. Jaamme tänään näistä keinoista tehokkaimmat, joiden avulla pidät uskollisen ystäväsi terveenä. Punkit ovat suuri…
Syyhy on yksi yleisimmistä koirien terveysongelmista. Koiran syyhy aiheutuu mikroskooppisista iholla elävistä punkeista. Yleisesti ottaen koirilla on kahden tyyppistä syyhyä, ja aiheuttajana on joko sikaripunkki tai syyhypunkki. Jos epäilet lemmikkisi kärsivän syyhystä, vie se välittömästi eläinlääkärin tutkittavaksi ja hoidettavaksi. Sikaripunkin aiheuttama syyhy Sikaripunkit kuuluvat…
Koiran korvatulehdus on melko yleinen vaiva. Asiantuntijoiden mukaan jopa joka viides koira kärsii elämänsä aikana korviin liittyvästä ongelmasta. Erityistä varovaisuutta tarvitaan kuumina päivinä, sillä kuumuus ja kosteus luovat ihanteelliset olosuhteet mikrobien leviämiselle. Jos koirasi ravistelee ja raapii päätään usein, tarkkaile tilannetta. Tutki…