Mistä kanin ripuli johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Mistä kanin ripuli johtuu ja miten sitä hoidetaan?
Paloma de los Milagros

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Paloma de los Milagros.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kanin ripuli voi johtua monesta syystä, mutta yleensä ongelma littyy muutoksiin suoliston ja vatsan toiminnassa. Kun ymmärrät, mitä nämä muutokset voivat olla ja miten niitä pystytään torjumaan, voit tehokkaammin ehkäistä sitä, että lemmikkisi joutuu kärsimään ripulista tulevaisuudessa.

Ripulin havaitsemiseksi täytyy eläintä tarkkailla vaivan yleisimpien merkkien varalta. Yleisin oire on häntään ja takapuoleen kiinni jäänyt paksu ja tahmea uloste. Tällaiset poikkeavat jätökset voivat yhdistyä normaaliin, kuivaan ulosteeseen, ja tämän tuloksena voi olla suuri ulostemassa. Ripulin edetessä kani ulostaa yhä enemmän, lopulta useamman kerran päivässä. Tämä voi aiheuttaa paitsi nestehukkaa, myös takapuolen ärtymistä ja sitä kautta karvanlähtöä.

Mistä kanin ripuli johtuu?

Ruokavalio on yksi tärkeimmistä tekijöistä, mitä tulee kanin suoliston ja vatsan toimintaan. Äkillinen muutos ruoan tyypissä, kuidun määrän lisääminen tai epäsopivien raaka-aineiden syöttäminen voivat kaikki aiheuttaa kanille sairauksia ja huonovointisuutta. Kuidun puute sen sijaan voi aiheuttaa suoliston toiminnan hidastumista. Tämä ilmiö johtuu yleensä siitä, että kani on saanut liikaa hiilihydraatteja. Vaiva on yleisempi yksilöillä, jotka syövät pääasiassa pellettejä, eivätkä saa riittävästi heinää.

Kaikki nämä asiat voivat sitten aihettaa muutoksia kanin suoliston ja vatsan pH-tasossa. Tällöin ilmenee muutoksia suolistobakteerien kasvustossa, joka on vastuussa ruoan käsittelystä ja sen käymisen prosessista.

Liika runsaasti hiilihydraatteja sisältävän ruoan syönti edistää sitten kaasujen ja myrkkyjä tuottavien bakteerien kehittymistä, ja siksi kanin ulosteet ovat löysiä. Tämä tilanne aiheuttaa ilmiön nimeltä suolitukos, mikä tarkoittaa sitä, että kanilla on suolistossa tukos, joka estää ruokaa pääsemästä eteenpäin. Lisäksi kanilla voi ilmetä tällöin velttoutta, ruokahalun puutetta ja kehon nesteytyksen puutetta.

Sen lisäksi, että kanin ripuli voi johtua ruokavalion muutoksista, sairaus voi olla seurausta myös stressistä tai taustalla vaikuttavista aineenvaihdunnan häiriöistä, jotka liittyvät maksaan tai munuaisiin.

Kanin ripulin hoito

Suurimmassa osassa tapauksia kanin vointia voidaan kohentaa yksinkertaisesti tekemällä tiettyjä muutoksia ruokavalioon. Näin on etenkin niissä tapauksissa, kun ripuli on vain silloin tällöin ilmenevä vaiva, eikä kanilla ole muita terveysongelmia.

Ruokavalion muutos tarkoittaa tällöin yleensä sitä, että vähennetään merkittävästi kanin saamia tuoreita hedelmiä ja kasviksia tai jätetään ne täysin pois. Samalla tulisi välttää sitä, että kanille annetaan runsaasti viljaa sisältäviä herkkuja.

Useimmiten kanin ruokavalio tulisi muodostaa heinästä (joko tuoreesta tai teollisesta) sekä kohtuullisesta määrästä pellettejä. Pyydä eläinlääkäriä suosittelemaan hyvää pellettiruokaa omalle kanillesi ja noudata ammattilaisten ohjeita myös annosten kokoa koskien.

Lisäksi tulee huomioida kanin ripulin aikana se, että on tärkeää poistaa kaikki eläimen ulosteet, joita on jäänyt kiinni sen turkkiin. Takapään alueen pitäminen puhtaana on hyvin tärkeää, jotta voidaan estää ärtymistä ja ihotulehduksia. Lisäksi, silloin kun ulosteet ovat edelleen pehmeitä, ne voivat vetää puoleensa kärpäsiä, ja nämä munivat kanin iholle, mikä aiheuttaa vakavan ongelman.

Jos olosuhteet ovat jollain tapaa epätavalliset, kanin ripuli voidaan ratkaista vain hoitamalla taustalla vaikuttavaa sairautta. Ruokavalion muuttaminen on vain yksi hoidon osa-alue näissä tilanteissa. Kanin aineenvaihdunnan muutokset vaativat lääkitystä tai muuta hoitoa, riippuen siitä mikä on eläimen saama diagnoosi. Ja jos kanin ripuli johtuu stressistä, on tärkeää tunnistaa sen syy, ja ripulin aiheuttajana voivat tällöin olla vaikkapa kovat äänet tai liikunnan puute.

Jos kanillasi on ripulia, muista ennen kaikkea, että sinun tulee toimia hoidossa nopeasti. Jos viivästytät hoiton tarjoamista lemmikillesi, seurauksena on se, että sen suoliston bakteerien kasvuston kärsimä vahinko lisääntyy. Tällöin ripulin tuloksena voi kanilla olla jopa sekundaarinen tulehdus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.