Lemmikin stressi joulunvieton aikaan

Lemmikin stressi joulunvieton aikaan

Viimeisin päivitys: 17 marraskuuta, 2019

Tiesitkö, että vuoden loppu ja vuodenvaihde voivat olla haastavaa aikaa lemmikille? Joulun aika ja uusi vuosi tuovat usein kotiin ja ympäristöön uusia ääniä, tuoksuja, tapahtumia ja esineitä, jotka voivat aiheuttaa eläimelle ahdistusta ja stressiä. Tänään annamme vinkkejä siihen, miten lemmikin stressi pidetään minimissään myös juhlapyhien aikana.

Lemmikin stressi joulunvieton aikaan

Joulu on monen hartaasti odottama aika, ja siihen kuuluvat runsaat koristeet, illanvietot, musiikki ja tuoksut. Lemmikki huomaa uusia esineitä – kuten joulukuusen – kodin lattialla ja joutuu kohtaamaan monet sukulaisten ja ystävien vierailut omassa kodissaan.

Omistajien tulisi pitää mielessä, miten joulunvietto vaikuttaa lemmikkiin. Eläin saattaa nimittäin stressaantua uusista asioista, joita se näkee, kuulee ja haistaa. Hyvä keino lemmikin totuttamiseksi näihin muutoksiin on se, että sille annetaan tavallista enemmän huomiota.

Lemmikin stressi joulunvieton aikaan

Sen lisäksi, että eläimen ympäristö muuttuu jouluna, se joutuu usein sietämään myös kodin ulkopuolisia uusia ääniä. Kaikki tämä yhdessä voi olla liikaa koiralle tai kissalle.

Miten huolehtia lemmikistä joulunvieton aikaan?

Uudet asiat ja rutiinien muutos voivat aiheuttaa lemmikissä hermostuneisuutta tai aggressiivisuutta. Etenkin uuden vuoden ilotulitteiden vuoksi eläin voi stressaantua niin paljon, että se menettää suolensa ja rakkonsa hallinnan. Usein eläin yhdistää äänet vaaraan sen sijaan, että se ymmärtäisi kyseen olevan juhlinnasta.

Lemmikin stressi joulunvieton aikaan

Koira tai kissa voi mennä piiloon nurkkaan tai huonekalujen alle. Jos se ahdistuu suuresti, se saattaa yrittää löytää pakoreitin melulta ja hämmennykseltä ja päästä pahimmillaan karkaamaan ulos.

Seuraavat vinkit ovat avuksi, jotta lemmikin elämä loppuvuoden juhlakaudella sujuisi ongelmitta.

Nimikyltistä huolehtiminen

Koiralla tai kissalla olisi hyvä olla nimikyltti kaulassaan ympäri vuoden, mutta etenkin tällaisina aikoina, sillä lemmikki karkaa normaalia todennäköisemmin pelon tai ahdistuksen vuoksi. Jos ihmiset pystyvät tunnistamaan eläimesi helposti, sen löytyminen on todennäköisempää.

Vaikka koira olisi tottunut ulkoilmaelämään, sen sitominen kiinni pihalle tähän aikaan vuodesta ei ehkä ole paras idea. On sopivampaa laittaa koira hiljaiseen paikkaan, missä sen olo on turvallinen.

Lemmikin kanssa leikkiminen

Käytä pieni hetki aikaasi auttaaksesi lemmikkiäsi polttamaan energiaa leikkimällä sen kanssa tai käymällä lisäkävelyillä. Näin eläin on levollisempi, eikä sen keho reagoi yhtä voimakkaasti niihin ahdistaviin muutoksiin, jotka joulu voi tuoda tullessaan.

Piiloutumisen salliminen

Olet varmaankin jo huomannut, että eläimet haluavat mennä piiloon, kun ne ovat stressaantuneita tai peloissaan. Sen sijaan, että torut lemmikkiäsi siitä, että se etsii piilopaikkaa, auta sitä löytämään jokin turvallinen paikka, jossa sen olo on mukava ja suojattu. Varmista myös, että tämä tilapäispaikka on eläimille sopiva poistamalla vaaralliset tai rikkoutuvat esineet.

Musiikin soittaminen

Mietitkö, mikä auttaisi lemmikkiäsi tuntemaan olonsa mukavammaksi, jos se joutuu viettämään iltoja yksin pikkujoulukaudella? Soita klassista musiikkia hiljaa – tällainen musiikki voi vaikuttaa eläintä rauhoittavasti.

Varmista, että lemmikillä on jotakin syötävää ja juotavaa lähellä, sillä tämäkin on avuksi. Pidä myös lempilelut, -viltit ja -tyynyt lähettyvillä.

Kotihoidot

Esimerkiksi feromonisuihkeet tai -haihduttimet, tryptofaania sisältävät tuotteet ja kukkauutteet ovat luonnollinen apu koiran tai kissan stressiin. Vaikka nämä tuotteet ovatkin luonnollisia, eikä niistä yleensä ole haittaa eläimille, kannattaa niiden käytöstä keskustella etukäteen eläinlääkärin kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.