Omega-6-rasvahapot ovat hyväksi koiralle

Jos olet koiranomistaja, olet mahdollisesti jo kuullut omega-6-rasvahappojen hyödyistä lemmikeille. Tänään kerromme, miten voit edistää koirasi täysipainoista ja terveellistä ruokavaliota näiden rasvahappojen avulla.
Omega-6-rasvahapot ovat hyväksi koiralle
Ana Díaz Maqueda

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Ana Díaz Maqueda.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nykyään omistajat panostavat entistä enemmän lemmikkiensä ruokavalioon ja ruokintaan. Kuluttajat ovat yhä tietoisempia ravinnollisista tarpeista ja etsivät jatkuvasti parempia tuotteita niin omalle kuin lemmikkinsäkin lautaselle. Tämän kertaisen artikkelimme aiheena, ovat omega-6-rasvahapot, jotka ovat koirille välttämättömiä rasvahappoja.

Mitä omega-6-rasvahapot ovat?

Omega-6-rasvahapot ovat moni­tyydyttymättömiä rasva­happoja. Omega-3- ja omega-6-rasvahapoista puhutaan paljon, ja toisinaan käsitteet menevät sekaisin. Molempien näiden rasvahappojen saanti ravinnosta on koiralle elintärkeää, sillä sen elimistö ei pysty tuottamaan niitä itse.

Omega-3- ja omega-6-rasvahappoja tulisi saada oikeassa suhteessa, jonka asiantuntijat arvioivat olevan 1:1. Näiden rasvahappojen puute tai epätasapaino näkyy paitsi koiran ulkomuodossa, myös aiheuttaa erilaisia terveysongelmia.

Omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat solukalvojen rakenneosia ja kolesterolin kuljettajia, vastaavat solukalvojen läpäisevyydestä ja vaikuttavat verenpaineeseen ja veren hyytymiseen. Näiden rasvahappojen puute tai epätasapaino näkyy usein ensimmäisenä ihon hilseilynä ja turkin muuttumisena elottomaksi ja kiillottomaksi.

Koiranomistajan on kuitenkin hyvä tietää, että samoin kuin nykyihmisen, myös koiran ruokavalio sisältää usein liikaa omega-6-rasvahappoja, millä on yhteys moniin sairauksiin, kuten iho- ja nivelongelmiin. Tasapaino on tässäkin asiassa tärkeää, minkä vuoksi koiran ruokinnasta kannattaa aina keskustella eläinlääkärin kanssa.

Runsaasti omega-6-rasvahappoja sisältäviä ruokia

Jos koiraa ruokitaan ensisijaisesti teollisella ruoalla, tulee olla tarkkana tuotteen valinnan suhteen. Laadukkaat tuotteet sisältävät yleensä sopivan määrän rasvahappoja, mutta heikkolaatuisessa ruoassa näin ei välttämättä ole.

Ruokaa valittaessa kannattaa pitää mielessä seuraavat seikat:

  • Ruoan pääasiallisen raaka-aineen tulee olla liha. Vaikka koira onkin nykyään sekasyöjä, sen elimistö on lihansyöjälle ominainen, ja sen ruokavalion tulee koostua ensisijaisesti eläinperäisestä proteiinista. Pakkauksesta tulee käydä ilmi, mitä lihaa on käytetty ja miten paljon.
  • Ruoan on hyvä olla täydennetty palkokasveilla viljan sijaan. Ainoa syy siihen, että yritykset käyttävät viljaa koiranruoassa, on se, että näin saadaan samanaikaisesti lisättyä kaloreita ja pienennettyä tuotantokustannuksia.
  • Omistajan tulee selvittää, miten ruoan rasvahappolisä on valmistettu. Esimerkiksi kalaöljypohjaisissa tuotteissa on vaara tuotteen härskiintymiselle.
  • Omega-6- ja omega-3-rasvahapon suhteen olla niin lähellä toisiaan kuin mahdollista. Tämä on erityisen tärkeää niissä tapauksissa, joissa koira kärsii jostakin sairaudesta.
Omega-6-rasvahapot ovat hyväksi koiralle

Jos koiraa ruokitaan kokonaan tai osittain luonnollisella tai raa’alla ruoalla, seuraavat tuotteet ovat hyviä valintoja, jotta lemmikki saa ravinnostaan runsaasti omega-6-rasvahappoja:

  • Kala joko kuivattuna tai raakana.
  • Siipikarjanliha.
  • Jalostamattomat kasviöljyt, kuten ekstra-neitsytoliiviöljy, auringonkukkaöljy tai maissiöljy.
  • Pähkinät, kuten maapähkinät ja saksanpähkinät. Pähkinöitä kannattaa kuitenkin antaa koiralle vain harvoin. Tämän lisäksi on pidettävä mielessä, että tietyt pähkinät – kuten macadamiapähkinä – ovat koirille myrkyllisiä.
  • Soija ja siihen pohjautuvat tuotteet.
  • Raa’at kananmunat.
  • Viljat ja kokojyväleipä.
Omega-6-rasvahapot ovat hyväksi koiralle

Miten koira hyötyy omega-6-rasvahappojen runsaasta saannista?

Yllä jo mainittujen hyötyjen lisäksi omega-6-rasvahapoista on seuraavia etuja koirille:

  • Tukevat rappeuttavan nivelrikon hoitoa.
  • Auttavat iho-ongelmissa, kuten atooppisessa ihotulehduksessa.
  • Ehkäisevät sekundaarisia sydän- ja verisuonitauteja.
  • Ovat hyödyksi astman hoidossa.
  • Niillä on tulehduksia torjuvia ominaisuuksia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carlotti, D. N. (2011). Dermatitis atópica canina; nuevos conceptos (etiología, patogenia, cuadro clínicio, diagnóstico y tratamiento).
  • Martínez Sotelo, P. G., & Quinteros Granja, A. G. (2012). Evaluación de la digestibilidad aparente de dietas con semillas de linaza (Linumusitatissimun) VS. dietas con sebo en perros.
  • Schoenherr, W. D. (2007). Ácidos grasos y tratamiento dietético de la artrosis canina basado en la evidencia. Clínica veterinaria de pequeños animales, 27(2), 0139-144.
  • Simopoulos, A. P. (2008). The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental biology and medicine, 233(6), 674-688.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.