Kuinka paljon unta koira tarvitsee?
Jokainen koiran kanssa elänyt tietää näiden eläinten pitävän loikoilusta ja nukkumisesta. Toisinaan saattaa jopa tuntua siltä, että lemmikki ei mitään muuta teekään kuin nukkuu ja syö! Mutta oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon unta koira tarvitsee? Nukkuuko oma lemmikkisi kenties liikaa tai liian vähän?
Kuinka paljon unta koira tarvitsee?
Hyvin nukkuminen on tärkeää koiran aineenvaihdunnan tasapainossa pitämiseksi ja korkean eliniän saavuttamiseksi. Se, mikä on oikea määrä unta, on kuitenkin usean eri tekijän summa. Näistä tärkeimpiä ovat koiran ikä ja terveydentila.
Koiran iän vaikutus unen tarpeeseen
Koiriin pätee sama kuin ihmisiin, eli ikä vaikuttaa huomattavasti siihen, miten paljon unta eläin tarvitsee. Aivan kuten ihmisvauvoillakin, myös koiranpennuilla suurin osa ajasta kuluu nukkuessa ja syödessä. Pentu ei itse asiassa juuri muuta teekään, sillä se käyttää energiansa todella nopeasti. Hyvin nuori koira voi nukkua 18-20 tuntia vuorokaudessa.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lemmikki menisi nukkumaan illalla ja heräisi yli puoli vuorokautta myöhemmin. Koirat nukkuvat vuorokauden aikana useita jaksoja eri aikoihin. Lemmikin unirytmistä ei tarvitse huolestua sen ollessa pentu, ja sen kanssa voidaan viettää aikaa niinä muutamina tunteina päivässä, kun se ei nuku.
Kasvaessaan ja kypsyessään koira tarvitsee vähemmän unta kuin pentuna. Koira kuitenkin tarvitsee läpi elämänsä enemmän unta kuin ihminen, ja aikuisetkin koirat nukkuvat keskimäärin 12-14 tuntia vuorokaudessa. Ei siis ole mikään ihme, että lemmikki on täynnä energiaa, kun omistaja vie sen päivän päätteeksi ulkoilemaan – kun taas omistaja itse on aivan puhki vietettyään tuntikausia töissä.
Jos täysikasvuinen koira on suurikokoista rotua, se tarvitsee muutaman tunnin enemmän unta kuin pieni lajitoverinsa, sillä se käyttää energiansa nopeammin kuin pienikokoinen koira.
Uni on tärkeää kaikille koirille, mutta sen merkitys korostuu lemmikin ikääntyessä. Vanhat koirat tarvitsevat jopa 15-18 tuntia unta vuorokaudessa, ja rauhallinen ympäristö on levon kannalta avainasia. Myös tasapainoinen ruokavalio ja kohtuullinen määrä fyysistä aktiivisuutta auttavat seniori-ikäistä koiraa nukkumaan hyvin.
Alkaessaan vanheta, ihmisen paras ystävä tarvitsee erityistä hoitoa terveyden ja hyvän elämänlaadun ylläpitämiseksi. Välttämättömiin asioihin koiran hyvinvoinnin kannalta kuuluu muun muassa riittävä ja laadukas uni.
Koiran terveyden vaikutus unen tarpeeseen
Yllä mainitut tuntimäärät koskevat terveitä koiria, ja sairas eläin saattaa tarvita enemmän tai vähemmän unta, sairaudesta riippuen. Esimerkiksi masennuksesta kärsivä koira saattaa nukkua huomattavasti normaalia enemmän, kun taas kipua tunteva eläin nukkuu huonosti ja tavallista vähemmän.
Molemmat tilat ovat vaaraksi koiran fyysiselle ja henkiselle terveydelle, joten eläinlääkärin hoito on tällaisissa tilanteissa välttämätöntä.
Koiran unen tarpeen arviointi
Lemmikin unen tarvetta arvioitaessa on muistettava, että jokainen yksilö on ainutlaatuinen. Yleisesti ottaen kaikkien koirien unentarve on pääosin samanlainen, mutta tietyt rodut käyttävät energiaansa nopeammin ja tarvitsevat siksi kenties muita enemmän unta. On toisaalta huomattava, että hyvin suuret koirat saattavat tarvita suhteellisen vähän unta siksi, että niiden luonne on usein rauhallinen.
Olipa oman koirasi tilanne mikä tahansa, muista antaa sen nukkua niin paljon kuin se haluaa – niin, että sen unta ei häiritä ja keskeytetä. Aivan kuten ihmisetkin, koirat tunnistavat itse tarpeensa pysyäkseen hyvässä kunnossa ja terveenä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Kis, A., Szakadát, S., Gácsi, M., Kovács, E., Simor, P., Török, C., … Topál, J. (2017). The interrelated effect of sleep and learning in dogs (Canis familiaris); An EEG and behavioural study. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/srep41873
-
Takeuchi, T., & Harada, E. (2002). Age-related changes in sleep-wake rhythm in dog. Behavioural Brain Research. https://doi.org/10.1016/S0166-4328(02)00123-7
-
Toth, L. A., & Bhargava, P. (2013). Animal models of sleep disorders. Comparative Medicine. https://doi.org/10.1007/978-981-10-5981-0_12
-
Owczarczak-Garstecka, S. C., & Burman, O. H. P. (2016). Can sleep and resting behaviours be used as indicators of welfare in shelter dogs (Canis lupus familiaris)? PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0163620
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.