Logo image
Logo image

Kolme lääkekasvia lemmikin terveyden tukemiseen

2 minuuttia
Kasveilla ja yrteillä parantaminen on hyvin vanhaa perua. Tiesitkö, että lääkinnällisiä kasveja voidaan hyödyntää myös lemmikkien terveyden tukemisessa?
Kolme lääkekasvia lemmikin terveyden tukemiseen
Alejandro Rodríguez

Kirjoittanut ja tarkastanut bioteknikko Alejandro Rodríguez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ihmiset ovat hyödyntäneet kasvilääkintää tuhansien vuosien ajan, aina siitä hetkestä lähtien, kun kasvien hämmästyttävät ominaisuudet löydettiin. Lääkeyrttien ja -kasvien käyttö yhdistetään yleensä ihmisiin, mutta niitä voidaan hyödyntää myös eläinten hoidossa. Seuraavaksi listaammekin kolme lääkekasvia lemmikin terveyden tukemiseen.

Lääkekasvit ja lemmikkien terveys

Kasvilääkintä tarkoittaa terveyden tai sairauksien luonnonmukaista hoitoa lääkekasveja tai niistä valmistettuja valmisteita hyödyntäen. Kasvilääkinnällä on pitkät perinteet, ja erilaisia yrttejä ja kasveja on käytetty ihmisten terveyden hoitamisessa tuhansien vuosien ajan.

Myös eläimet käyttävät kasveja vaistomaisesti synnyttääkseenkehossaan tiettyjä efektejä. Hyvä esimerkki on elimistöään ruohon syönnillä puhdistava koira. Kasvilääkintä ei ole erityisen yleistä eläinlääketieteessä, mutta sen käyttö eläinten hoitamisessa on lisääntymässä.

Some figure

Joissain tapauksissa kasvilääkinnän käyttö eläinlääketieteessä tarkoittaa pienen haavan hoitoa, mutta sitä sanotaan voitavan käyttää myös tukihoitona muun muassa sydämen, maksan ja kilpirauhasen toiminnan häiriöissä, korvatulehduksissa, hormonitoiminnan häiriöissä sekä monissa muissa sairauksissa. Tämän lisäksi kasvilääkintä voi helpottaa eläimen matkapahoinvointia ja paukkuarkuutta.

Lääkeyrttejä tai -kasveja ei myydä lääkkeinä, vaan elintarvikkeina, ja ne ovat aina täydentävä hoitomuoto. Kasvipohjaisia rohtoja ei tule käyttää itsenäisesti, vaan niiden käytöstä tulee aina keskustella eläinlääkärin kanssa.

Kolme lääkekasvia lemmikin terveyden tukemiseen

Rosmariini

Rosmariini on yleinen ja hyvin tunnettu yrtti, jota käytetään itse asiassa kohtalaisen usein luonnollisena säilöntäaineena lemmikkien valmisruoissa. Se on erinomainen B6-vitamiinin, kalsiumin ja antioksidanttien lähde.

Tämän lisäksi kyseinen yrtti voi toimia koiran kirppuongelman hoidossa. Paikallisesti käytetyn rosmariiniuutteen antiseptiset ominaisuudet voivat auttaa hillitsemään ihon kutinaa.

Some figure

Kataja

Myös katajalla on enemmän terveyttä edistäviä ominaisuuksia kuin yleisesti ehkä kuvitellaankaan. Kaksi tunnetuinta hyötyä ovat katajan nestettä poistavat ja antiseptiset ominaisuudet, jotka voivat molemmat auttaa esimerkiksi lemmikin virtsatietulehduksen hoidossa.

Katajaa voidaan käyttää myös suolistoloisten aiheuttamien ongelmien hoidossa. Tämän kasvin on osoitettu olevan erittäin tehokas etenkin tietyn tyyppisten kissojen loisten torjunnassa.

Maarianohdake

Maarianohdake on yksi hämmästyttävimmistä rohdoskasveista, ja sitä voidaan käyttää apuna myös lemmikkien terveyden hoitamisessa. Tämän alkuperäisenä Etelä-Euroopassa kasvavan kasvin kypsissä siemenissä on flavonolignaaneja, joita kutsutaan silymariiniksi. Silymariinilla on havaittu olevan maksaa suojelevia ominaisuuksia.

Some figure

Muut lemmikeille sopivat lääkekasvit

Yllä mainitsimme kolme lemmikeille sopivaa lääkinnällistä kasvia, mutta nämä eivät suinkaan ole ainoat lääkekasvit, jotka hyödyttävät eläinten terveyttä ja hyvinvointia. Esimerkiksi aloe verasta eli lääkeaaloesta ja kärsämöstä on paikallisesti käytettynä monia hyötyjä myös lemmikeille. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että aaloe saattaa sisäisesti nautittuna aiheuttaa eläimelle vatsaoireita.

Haluamme vielä muistuttaa, että minkään lääkekasvin käyttöä ei tule aloittaa itsenäisesti ilman eläinlääkärin hyväksyntää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wynn, S. G., & Fougere, B. (2006). Veterinary herbal medicine. Elsevier Health Sciences.
  • Wynn, S. G., & Marsden, S. (2003). Manual of natural veterinary medicine: science and tradition. Mosby Inc..

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.