Logo image
Logo image

Koiran stressi ja sen hoito

3 minuuttia
Koirat ovat hermostuneisuuteen ja pelkotiloihin alttiita eläimiä, jotka voivat ihmisten tavoin kärsiä stressistä. Omistajan on tärkeää pyrkiä selvittämään ongelman varsinainen syy, jotta voidaan ryhtyä toimiin lemmikin stressin lievittämiseksi. Kärsivällisyys on aina tärkein asia, kun pyritään parantamaan koiran oloa.
Koiran stressi ja sen hoito
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Koira voi kärsiä stressistä aivan kuten ihminenkin. Koiran stressi kuitenkin sekoitetaan usein hermostuneisuuteen tai hyperaktiivisuuteen. On hyvin tärkeää, että omistaja oppii erottamaan stressin muista koiran terveyteen haitallisesti vaikuttavista asioista.

Seuraavaksi annamme muutamia vinkkejä siihen, miten omistaja pystyy arvioimaan kärsiikö oma lemmikki stressistä. Kerromme myös, miten stressistä kärsivää koiraa voidaan auttaa.

Kuinka tunnistaa koiran stressi?

Jos kodin ilmapiiri on stressaava, on koirakin luonnollisesti alttiimpi stressille. Koira on luonnostaan empaattinen olento, joka tunnistaa helposti omistajansa mielialat. On tavallista, että koiran mieliala heijastaa sen omistajan tunteita, olipa kyse sitten ilosta, surusta tai vaikkapa hermostuneisuudesta.

  • Muutos rutiineissa voi aiheuttaa koiralle stressiä. Sellaiset asiat kuten uusi lemmikki, muutto, omistajan pidempi poissaolo kotoa, perheenjäsenen kuolema, liikunnan tai leikin vähäisyys sekä yksinäisyys ovat kaikki tavallisia syitä koiran stressaantumiseen.
  • Stressaantunut koira käyttäytyy normaalista poikkeavalla tavalla. Se voi olla hermostunut ja pelästyä tai hätkähtää ääniä tai äkillisiä liikkeitä. Usein nämä tekijät saavat koiran haukkumaan, minkä lisäksi se saattaa kärsiä toistuvasta pakonomaisesta käytöksestä kuten itsensä nuolemisesta.
  • Se, että koiralla on vaikeuksia nukkua ja rentoutua, voi olla merkki stressistä. Terve aikuinen koira nukkuu noin 16 tuntia vuorokaudessa. Myös jatkuva levottomuus voi kertoa stressistä.
Some figure

Normaalista poikkeava ja aggressiivinen käytös

  • Stressaantuneella koiralla voi alkaa ilmetä aggressiivista käytöstä ihmisiä tai eläimiä kohtaan. Riippuen koiran luonteesta, se saattaa myös muuttua tavallista ujommaksi ja pelokkaammaksi.
  • Yksi yleisimmistä stressaantuneen koiran käytösmuodoista on sisälle tai muihin normaalista poikkeaviin paikkoihin virtsaaminen. Tämä johtuu siitä, että stressin vuoksi koiralla on veressään tavallista enemmän adrenaliinia.
  • Jotkut koirat nousevat lajitoverinsa selkään päästäkseen eroon liiallisesta adrenaliinista. Jos lähettyvillä ei ole toista koiraa, esimerkiksi tyyny tai ihmisen jalka ajaa saman asian. Koira ei toimi näin, koska haluaa paritella, vaan kyseessä on ainoastaan yritys päästä eroon jännitteestä.
  • Apaattisuus, mielenkiinnon puute ja syömättömyys ovat myös stressin aiheuttamia oireita. Nämä voivat olla todella haitallisia ongelmia koiran terveydelle, ja omistajan onkin tärkeää hankkia välittömästi eläinlääkärin apua, jos tällaisia merkkejä huomataan.
Some figure

Stressistä kärsivän koiran auttaminen

Jos lemmikilläsi on yhtä tai useampaa edellä mainituista stressistä kertovista oireista, sinun tarvitsee noudattaa joitakin seuraavista neuvoista, jotta voisit auttaa eläintä. Ideana on rauhoittaa koiraa ja pyrkiä ssen oloa. Kuten aina muutenkin, on silti parasta kysyä neuvoa eläinlääkäriltä, jos koirasi tarvitsee hoitoa stressin vuoksi.

  • Jos koiran stressi liittyy siihen, että kotonanne on uusi lemmikki, tulee varmistaa että kumpaakaan eläintä ei jätetä ulkopuolelle. Tämä on tärkeää etenkin, jos sinulla on vanha koira. Ei ole hyvä idea antaa uuden koiran käyttää samoja lautasia, kulhoja, sänkyä ja muita tavaroita. Koirat tarvitsevat omat, vain niille kuuluvat tavarat.
  • Lisäksi on hyvä viedä koiraa ulos “hajukävelylle”. Toisin sanoen tällöin annat koirasi viedä sinua, etkä siis taluta sitä kuten normaalisti. Näin koirasi pystyy stimuloimaan kaikkein tärkeintä aistiaan (eli hajuaistia) ja tuntemaan olevansa vapaa tutkimaan.
  • Voit myös antaa koirallesi viltin, jotta se voisi paremmin rentoutua, päästä erooon jännityksestä ja pelostaan sekä nukkua paremmin. Tämä on yksi niistä menetelmistä, joita ammatikseen koiria kouluttavat käyttävät usein apuna.

Leikit ja luontaishoidot stressaantuneelle koiralle

  • Tarjoa koirallesi sellaisia leikkejä, jotka stimuloivat sen mieltä – näitä ovat vaikkapa esineen piilottaminen kotona ja sitten odottaminen, että koira tuo sen sinulle. Moni ihminen luulee, että koiran leikkiminen niin kauan, että se on uupunut, on loistava apu stressiin. Tämä itse asiassa tekee koirasta kuitenkin entistä hermostuneemman.
  • Leikkejä täydentämään on tarjolla myös kotihoitoja luontaistuotteilla, jotka tunnetaan siitä, että ne rentouttavat tehokkaasti koiria, ja näitä ovat esimerkiksi kamomilla, lehmus ja virmajuuri. Voit valmistaa näistä yrteistä haudukkeita ja antaa niitä sitten koirallesi, kun se syö tai sitten muulla hetkellä.
  • Aromaterapia, Bach-kukkia sisältävät hoidot sekä muut homeopaattiset hoidot eivät ole yhtään kemiallista riippuvuutta aiheuttavia, eivätkä ne vaikuta muiden lääkkeiden tehoon. Voit käyttää pipettiä laittaaksesi näitä tuotteita koiran pantaan, lakanoihin tai sen päähän.

Mitä tulee koiran stressin lievittämiseen, tärkeintä on, että omistaja pysyy kärsivällisenä ja osoittaa lemmikille rakkautensa. Huutaminen ja aggressiivinen tai väkivaltainen käytös on aina väärin, ja etenkin stressaantuneen koiran seurassa tällaista käytöstä tulee välttää. Koiraa ei myöskään saa jättää asioiden ulkopuolelle, eikä sitä tule saada tuntemaan oloaan hylätyksi. Koira huomaa, kun sen hoitoon panostetaan, ja se kiittää tästä rauhoittumalla ja osoittamalla puolestaan rakkautta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.