Koiran aggressiivisuus voi johtua omistajan käytöksestä

Koiran aggressiivisuus voi johtua omistajan käytöksestä

Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2020

Tiettyjen koirarotujen uskotaan olevan potentiaalisesti vaarallisia, ja useissa maissa on säädetty lakeja, jotka tulevat tätä väitettä. Asiassa tulisi kuitenkin muistaa aina se, että koiran aggressiivisuus johtuu hyvin usein siitä, että ihminen on käyttäytynyt sitä kohtaan huonosti. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin mahdollisista koiran aggressiivisuuteen johtavista syistä.

Teoria mahdollisesti vaarallisista roduista

Koiran aggressiivisuus voi johtua omistajan käytöksestä

Olemassa on aina säännön vahvistavia poikkeuksia, mutta mitä tulee koirien aggressiivisuuteen, on hyvä muistaa se fakta, että tieteen mukaan ei ole olemassa yksittäistä koirarotua, jolla olisi suurempi taipumus aggressiiviseen käytökseen kuin muilla roduilla.

Olipa koira sitten puhdas- tai sekarotuinen ja peräisin parhaalta kasvattajalta tai kadulta, sen aggressiivista käytöstä analysoitaessa tulee miettiä, onko omistaja osaltaan syyllinen sen käytökseen. Mikä tahansa koira, jota on käsitelty väkivaltaisesti, voi alkaa osoittaa itse samanlaista käytöstä.

Koiran aggressiivisuus voi johtua rangaistukseen perustuvasta koulutuksesta

Applied Animal Behavior Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että koira voi muuttua aggressiiviseksi, jos sitä koulutetaan sellaisin menetelmin, joihin sisältyy rangaistuksia tai negatiivista vahvistamista. Tällaisilla metodeilla lisätään sen mahdollisuutta, että eläin murisee tai puree tuntemattomia ihmisiä – tai käyttäytyy aggressiivisesti jopa omaa perhettään kohtaan.

Floridan yliopistossa tehty tutkimus esittää, että vaikka kaikki koirarodut eivät käyttäydykään samalla tavalla, aggressiivisuuden määritteleminen joidenkin rotujen piirteeksi ei ole loogista. Asiassa on huomioitava se, että koiran koolla on merkitystä sen kannalta, miten suurta vahinkoa se voi aiheuttaa, jos se hyökkää ihmisen tai toisen eläimen kimppuun.

Muita syitä koiran aggressiivisuuteen

Järkevintä olisi keskittyä siihen, miksi tietyt yksilöt muuttuvat aggressiivisiksi, ja jättää rotu huomioimatta. Väkivaltaisen kohtelun lisäksi monet muutkin tekijät voivat vaikuttaa koiran käytökseen:

  • Koiralle ei anneta riittävästi huomiota.
  • Koira on sosiaalistettu ja koulutettu huonosti.
  • Koira ei saa riittävästi liikuntaa ja aktivointia.
  • Koiran elinolot eivät ole riittävän hyvät. Huomioon tulee ottaa esimerkiksi elintilan koko sekä aika, jonka koira joutuu viettämään yksin päivässä.

Ihmisen vastuuton käytös on suurin syy koiran aggressiivisuuteen

Saatat olla edelleen edellä kuvatuista syistä huolimatta epävarma siitä, vaikuttako rotu koiran aggressiivisuuteen. Totuus on kuitenkin se, että koiran aggressiivisuus on yleensä seurausta omistajan vastuuttomuudesta.

Ensinnäkin tulee huomioida se fakta, että koirat ovat laumaeläimiä, jotka toimivat tietyn hierarkian mukaan. Jos koiralle ei ole asetettu selkeitä sääntöjä ja rajoja, eikä sitä ei ole kohdeltu riittävän hyvin, sitä ei tule syyttää mahdollisesta huonosta käytöksestä ja aggressiivisuudesta.

Voidaan olettaa, että koiran aggressiivisuus on sen esi-isiltä peritty reaktio, joka aiheutuu tietyistä eläimen ympäristössä olevista ärsykkeistä. Aiemmat kokemukset sekä koiran saama koulutus ja sen elinolosuhteet ovat kaikki tässä asiassa merkittäviä tekijöitä – jotka myös kaikki riippuvat ihmisistä.

On olemassa myös ihmisiä, jotka tarkoituksella kouluttavat koiraansa siten, että sille kehittyy aggressiivisia taipumuksia. Nämä ovat kuitenkin asia erikseen, ja keskitymme tällä kertaa vain koiran tahattomasti aiheutettuun aggressiivisuuteen.

Koiraa tulee kouluttaa, rakastaa ja hoitaa hyvin

Koiran aggressiivisuus voi johtua omistajan käytöksestä

Jos olet koiranomistaja, pidä mielessäsi, että sinä olet vastuussa lemmikkisi hoidosta ja hyvästä koulutuksesta. Pyri aina etsimään positiivisia tapoja kohdella ja kouluttaa koiraa ja kunnioita sitä sellaisena eläimenä kuin se oikeasti on – älä siis yritä tehdä siitä ihmistä.

Omistajan on tärkeä muistaa, että jos koira muuttuu aggressiiviseksi omistajan tekemistä tai tekemättä jättämistä asioista johtuen, eläin on se osapuoli, joka joutuu kärsimään. Seuraukset koiran aggressiivisuudesta voivat olla hyvin ikäviä, vaihdellen hylkäämisestä jopa lopettamiseen.

Välttääksesi lemmikkisi muuttumisen aggressiiviseksi, noudata edellä kuvaamiamme perusneuvoja. Sosiaalista siis koirasi kunnolla, laadi sille selkeät säännöt ja mikä tärkeintä, rakasta sitä ja pidä siitä huolta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.