Logo image
Logo image

Koiran korvatulehdus: Syyt, oireet ja hoito

2 minuuttia
Koiran korvatulehdus: Syyt, oireet ja hoito
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Koiran korvatulehdus on melko yleinen vaiva. Asiantuntijoiden mukaan jopa joka viides koira kärsii elämänsä aikana korviin liittyvästä ongelmasta. Erityistä varovaisuutta tarvitaan kuumina päivinä, sillä kuumuus ja kosteus luovat ihanteelliset olosuhteet mikrobien leviämiselle.

Jos koirasi ravistelee ja raapii päätään usein, tarkkaile tilannetta. Tutki myös, onko korvien seudun iho kuuma. Nämä merkit kertovat nimittäin siitä, että koiralla on korvatulehdus.

Seuraavaksi kerromme koiran korvatulehduksen aiheuttajista ja kuvaamme vaivan oireet tarkemmin, jotta huomaat ongelman ajoissa ja pystyt välttämään komplikaatioita ja mahdollisia vakavia seurauksia.

Koiran korvatulehduksen syyt ja oireet

Koiralle voi kehittyä monia korviin liittyviä ongelmia. Jalat, korvat, nenä ja silmät ovat yleisesti ottaen eniten vaaroille alttiit alueet koiran kehossa niiden joutuessa kontaktiin monenlaisten mikro-organismien kanssa päivittäin.

Some figure

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että koiran tulisi olla vain ja ainoastaan sisätiloissa. On todistettu, että ulkoliikunnasta on koiralle paljon enemmän hyötyjä kuin riskejä. On kuitenkin tärkeää pitää eläin terveenä ja huolehtia rokotusten ottamisesta aikataulun mukaisesti, jotta eläimen vastustuskyky toimii ulkoisten uhkien edessä.

Koiran korvatulehdus

Yleensä korvatulehdus on koiralla ulkokorvan tulehdus. Taudinaiheuttajan leviäminen (sieni tai bakteeri) aiheuttaa tulehtuneisuutta koiran korvakäytävässä.

Ulkoista korvatulehdusta ilmenee joka viidennellä koiralla. Tulehdukseen on useita syitä, ja yleisimmät ovat virus-, bakteeri- tai sienitartunnat, allergiat sekä vieraat esineet korvakäytävässä.

Voit kokeilla luontaishoitoja hoitaaksesi tätä tulehdusta, mutta tarkista ensin eläinlääkäriltä, jotta et laita eläimen kehoon mitään mahdollisesti vaarallisia kemikaaleja. On myös eräitä kotihoitoja korvatulehdukseen, esimerkiksi aloe vera, kuumakääreet sekä paikallinen murskatun valkosipulin käyttö.

Korvatulehduksen oireet

Ensimmäiset ja tärkeimmät oireet ulkokorvan tulehduksesta tai sisempien osien tulehtumisesta ovat samat:

  • voimakas haju korvien seudulla
  • jatkuva pään ravistaminen
  • korvien raapiminen jaloilla tai esineillä
  • haavat tai hilseily korvien sisäpuolella
  • korvien turvotus ja punoitus
  • kipu ja herkkyys sekä korvien ulkoisella alueella että niiden sisäpuolella.

Koiran keski- ja sisäkorvan tulehdus

Korvatulehdus voi olla vakavampi kuin ulkokorvan tulehdus, ja siksi on tärkeää käydä eläinlääkärissä heti ongelman ilmettyä.

Vakavammissa tapauksissa koiralla voi ilmetä eritettä korvakäytävässä, tasapainon heikkenemistä, muutoksia käytöksessä ja aggressiivisuutta. Se voi myös menettää kuuloaan vähitellen.

Tulee käydä eläinlääkärissä heti, jos koiralla on jotakin näistä oireista. Korvatulehdus voi vaikuttaa eläimen tärykalvoon ja aiheuttaa korjaamattomissa olevaa vahinkoa.

Hoito vaihtelee riippuen taudinaiheuttajasta, joka on syynä ulkokorvan tulehdukseen tai keski- tai sisäkorvan tulehdukseen. Yleisesti ottaen eläinlääkäri määrää koiralle antibiootteja (bakteeritulehdukset) tai sienilääkettä (sienitulehdukset).

Koiran korvatulehduksen ehkäisy

Ihan ensimmäiseksi tulee varmistaa koiran rokotusten olevan kunnossa. Sekä sisäisten että ulkoisten loisten estämiseksi tulee tehdä vaadittavat ennaltaehkäisevät hoidot. Jos koiralla on allergioita, tulee tehdä kontrollikäyntejä.

Some figure

Tasapainoinen ruokavalio on myös erittäin oleellinen asia eläimen vastustuskyvyn pitämiseksi vahvana sekä terveen kasvun takaamiseksi. Pidä koira kunnolla nesteytettynä varmistamalla, että sillä on kylmää ja juomakelpoista vettä saatavilla kokoajan.

Koiran perushoidon lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota eläimen korviin, silmiin, nenään ja jalkoihin. Nämä ovat herkkiä alueita, jotka ovat alttiita auringolle, mikro-organismeille ja muille ympäristötekijöille.

Me suosittelemme koiran korvien pesua säännöllisesti ja niiden pitämistä aina kuivina. Kosteus on sienille ja bakteereille nimittäin oivallinen olosuhde.

Ole tarkkana koiran suhteen erityisesti kesällä, sillä kuumuus saa mikro-organismit lisääntymään korvakäytävässä. Jos pidät hyvää huolta koirasi korvista, pystyt pitämään lemmikkisi terveempänä ja välttämään eläinlääkärikäyntejä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.