Kissa-allergia: Syyt, oireet ja hoito

Kissa-allergia: Syyt, oireet ja hoito
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Allergia on immunologisen järjestelmän häiriö, jossa elimistö kehittää immunologisen vasteen allergiaa aiheuttavaa ainetta, eli allergeenia, kohtaan. Asiantuntijoiden mukaan yleisimpiä allergisten reaktioiden aiheuttajia ovat siitepölyt, tietyt ruoka-aineet ja eläinpöly. Eläinallergiaa esiintyy noin 15 prosentilla suomalaisista, ja myös kissa-allergia on kohtalaisen yleinen ongelma. Monet ihmiset yhdistävät eläinallergiat eläimen karvaan, mutta tosiasiassa allergiaoireet aiheuttavat eläimen hilse ja eritteet. Kissalle allerginen henkilö reagoi eläimen hilseessä, karvoissa, syljessä ja virtsassa oleviin proteiineihin.

Mistä kissa-allergia johtuu?

Allergeenit leviävät kissan pestessä turkkiaan ja kehoaan nuolemalla. Näin ihminen joutuu niiden kanssa kosketuksiin. Allergeenit voivat levitä kodin kaikkiin nurkkiin, minkä vuoksi kissoille allerginen henkilö voi saada allergisen reaktion koskematta eläimeen.

Allergeenitonta kissaa ei ole olemassa, mutta eri rotujen välillä on eroavaisuuksia. Merkittävimmät erot allergeenituotannossa ovat kuitenkin eläinyksilöiden välisiä. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa kissan sukupuoli voi vaikuttaa asiaan. Urospuolisten kissojen sanotaan laukaisevan helpommin allergisen reaktion, mikä johtuu urosten suuremmasta eritteiden määrästä.

Kissa-allergia: Syyt, oireet ja hoito

Mitä ovat kissa-allergian oireet?

Kissa-allergian tyypilliset oireet liittyvät hengityselimistöön. Tavallisimpia merkkejä allergiasta ovat allerginen nuha, kutiseva kurkku sekä allergiset silmäoireet, kuten kutina ja punoitus. Oireisiin saattaa liittyä aivastelua, yskimistä ja nenän tukkoisuutta.

Oireet voivat olla myös huomattavasti vakavampia. Niiden voimakkuus riippuu siitä, kuinka herkkä henkilö on kissan hilseelle ja eritteille. Allergia voi aiheuttaa jopa astmaa ja vaikeissa tapauksissa vakavia hengitysongelmia. Kissa-allergia saattaa aiheuttaa myös nokkosihottumaa, ihon kutinaa ja muita iho-oireita.

Kuinka toimia kissa-allergian puhjetessa?

Jos epäilet olevasi allerginen kissoille, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Oikea diagnoosi varmistetaan ihopistokokeella tai verinäytteen avulla. Jos kokeet vahvistavat kissa-allergian, ja etenkin mikäli oireet ovat voimakkaita, on parasta välttää kissoja ja paikkoja, joissa elää kissoja.

Jos kotonasi asuu kissa, voit pienentää immunologisen järjestelmäsi reaktiota muutaman yksinkertaisen toimen avulla:

  1. Pidä kissa puhtaana. Tämä tarkoittaa eläimen säännöllistä pesemistä.
  2. Harjaa kissan turkki säännöllisesti. Harjaaminen vähentää hilseen määrää.
  3. Hankkiudu eroon matoista. Ilmassa leijailevat allergeenit kerääntyvät matoille, joten mattojen poistaminen kotoa voi helpottaa allergiaoireita.
  4. Siivoa säännöllisesti. Imuroi koti säännöllisesti ja pyyhi pölyt kostealla liinalla sekä tasoilta että lattioilta.

Näiden keinojen lisäksi huoneilmaa voidaan puhdistaa ilmanpuhdistimen avulla.

Kissa-allergia: Syyt, oireet ja hoito

Kissa-allergian hoito

Kissa-allergian oireiden lievittämiseen käytetään yleensä antihistamiinitabletteja, joiden lisäksi voidaan käyttää kortisonia tai kromoglikaattia sisältävää nenäsuihketta. Mahdollisia silmäoireita helpotetaan allergian hoitoon tarkoitetuilla silmätipoilla. Lievät oireet voivat joissain tapauksissa siedättyä pois henkilön viettäessä paljon aikaa kissan kanssa. Myös siedätyshoidosta voi olla apua.

Myös tietyt kotitekoiset hoitokeinot ja valmisteet, kuten eukalyptustee ja kuuma sitruunamehu, voivat helpottaa nuhaoireita tai yskää, mutta varsinaista parantavaa vaikutusta niillä ei ole. Lakritsijuuri helpottaa silmien kutinaa ja kaura- ja aloe vera -pohjaiset saippuat ihon kutinaa. C-vitamiini vahvistaa yleisesti vastustuskykyä. Hengitystieoireet, kuten hengenahdistus ja hengityksen vinkuminen, ovat aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.