Uhanalainen arokissa tallentui kameraan Venäjällä

· 27.9.2018

Tutkimusretkeilijät tekivät merkittävän löydön Altain luonnonsuojelualueella Venäjällä, kun uhanalainen arokissa, eli manuli, tallentui kameroihin.

Kyseistä eläintä tavataan erittäin harvoin, ja se onkin mukana kansainvälisen luonnonsuojeluliiton punaisella listalla. Arokissa on uhanalaisuusluokitukseltaan silmälläpidettävä, mikä tarkoitttaa, että lajin populaatio on taantunut tai huomattavan harvalukuinen. Tämän vuoksi onkin merkittävää, että kyseinen eläin on saatu kuvattua.

Tarina kuvan takana

Uhanalainen arokissa on vastahakoinen näyttäymään ihmisille – ja hyvästä syystä. Mahdollisuuksia näiden kissojen näkemiseen niiden luontaisessa elinympäristössä ei osu eteen usein.

Tässä tapauksessa kuva kaapattiin World Widelife Fundin, eli WWF:n, järjestämällä tutkimusretkellä, johon kuului muun muassa vierailu Altain luonnonsuojelualueelle. Arokissan kuvaaminen on aivan erityinen saavutus, ja tutkimusretkeilijät olivatkin varsin haltioissaan kissaeläimen kauneudesta.

Mikä on arokissa?

Tämän uhanalaisen kissalajin yksilöt ovat ison kesykissan kokoisia. Pitkäkarvainen ja tuuhea turkki suojaa arokissaa sen elinympäristön kylmyydeltä, ja saa samalla eläimen näyttämään suuremmalta kuin se todellisuudessa onkaan.

Arokissalla kasvaa arviolta 9 000 karvaa neliösenttimetriä kohden, ja yksi karva kasvaa noin 7 senttimetrin pituiseksi.

Tämä lihaa syövä nisäkäs kuuluu kissaeläinten heimoon. Arokissoja elää Siperian lisäksi Mongolian aroilla ja Tiibetissä. Arokissat voivat elää ympäristöissä, jotka sijaitsevat jopa 5 000 metriä merenpinnan yläpuolella.

Uhanalainen ja harvoin nähtävä kissaeläin tallentui kameroihin Siperian aroilla. Tämä arokissan ja manulin nimellä tunnettu lyhytjalkainen, jykevä kissaeläin on salametsästäjien kohde tuuhean ja kauniin turkkinsa vuoksi.

Arokissan tuntomerkit

Näiden kauniiden kissojen tuntomerkkejä ovat:

  • Lyhyet raajat ja kynnet
  • Pullea ja jykevä keho
  • Pörröinen häntä, jota koristavat mustat renkaat
  • Pyöreät pupillit
  • Pienet, toisistaan kaukana sijaitsevat korvat
  • Litteä naama
  • Pitkä ja punertava tai harmaa karva

Arokissat ovat yksineläjiä, jotka saalistavat iltahämärissä. Niiden pääravintoa ovat pienet jyrsijät ja linnut. Vaikka arokissat viettävätkin suuren osan päivästään luolissa tai koloissa, pitävät ne myös auringossa lokoilusta.

Salametsästäjien havittelema uhanalainen kissalaji

Arokissa kalliolla

Naaraspuolinen arokissa saa kerrallaan 3-7 poikasta, ja sen kantoaika on noin 60-70 päivää. Poikaset painavat noin 90 grammaa ja ovat paksun turkin peittämiä. Arokissa saavuttaa täyden koonsa kuudessa kuukaudessa.

Vankeudessa arokissa voi elää jopa 11-vuotiaaksi. Vaikka arokissat pystyvätkin lisääntymään näissä oloissa, selviämisen todennäköisyys on alhainen infektioiden vuoksi. Luonnollisesta elinympäristöstään erotettuina arokissat eivät altistu viruksille, ja siksi niiden vastuskyky ei kehity riittävän vahvaksi.

Arokissoja salametsästetään niiden turkin vuoksi, mutta eläinten piiloutuvan elintavan vuoksi metsästettyjen arokissojen määrästä ei ole tarkkaa tilastotietoa. Samasta syystä myös maapallolla elävien yksilöiden kokonaismäärästä on vaikea saada tarkkaa arviota.

Onneksi voimme silti nauttia näistä kauniista kuvista, jotka kamera tallensi arokissasta sen upealla elinalueella.

Lähde: Siberian Times