5 vinkkiä, kuinka pitää koira lämpimänä talvella

5 vinkkiä, kuinka pitää koira lämpimänä talvella

Viimeisin päivitys: 13 syyskuuta, 2018

Kylmät säät lähestyvät, eikä ole pahitteeksi kerrata vinkkejä siitä, kuinka pitää koira lämpimänä talvella. Kerromme talven kolean kelin aiheuttamista ongelmista ja siitä, kuinka voidaan välttyä koiran kylmettymiseltä.

Kuinka pitää koira lämpimänä talvella

Ellei koirasi kuulu kylmiin keleihin jalostettuun pohjoiseen rotuun, se todennäköisesti kärsii asteiden laskiessa pakkasen puolelle. Lämpötilan laskeminen voi vaikuttaa koiraasi vähintään yhtä paljon kuin sinuun itseesi.

Pidä huoli koirasi lämpimänä pysymisestä etenkin seuraavissa tapauksissa:

  • Koira on pienen rodun edustaja
  • Koiralla on ohut turkki
  • Koira on pentu tai seniori-ikäinen
  • Koiralla on ongelmia hengityksen kanssa tai se on muuten sairas

Lue siis alle keräämämme vinkit siitä, kuinka pitää koira lämpimänä myös talven kylminä päivinä. Noudattamalla näitä ohjeita nelijalkainen ystäväsi pärjää myös pakkaspäivinä ongelmitta!

1. Varmista, että koiralla on lämmin nukkumapaikka

Mikäli koirasi nukkuu sisätiloissa, se haluaa taatusti levätä jossakin erityisen lämpimässä paikassa. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että jos koira laitetaan nukkumaan todella lämpimään kohtaan, esimerkiksi patterin läheisyyteen, muodostuu lämpötilaero liian suureksi lemmikin lähtiessä ulkoilemaan.

Suosittelemme siis pitämään koirasi pedin myös talven yli sen tavallisessa paikassa, mutta antamaan eläimelle lisäksi käyttöön esimerkiksi peiton tai viltin. Varmista myös, että peti on paikassa, jossa ei vedä, ja että se on eristetty lattian kosteudesta vaikkapa matolla.

Jos koirasi on ulkokoira, eikä se pääse sisälle lämmittelemään, sinun tulee varmistaa, että eläimellä on ulkona jokin paikka, johon se pääsee tarvittaessa kylmää säätä pakoon.

Varmista, että asumus on valmistettu sellaisista materiaaleista, jotka pitävät sekä kylmää että kosteutta. Koirankopin lattiaan sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi kumi tai puu. Seinät ja katto tulee lämpöeristää esimerkiksi siihen tarkoitetulla mineraalivillalla.

2. Käytä koirille tarkoitettuja säänkestäviä takkeja

Kuinka pitää koira lämpimänä talvella?

Suuret muutokset lämpötilassa ovat sekä ihmisille että koirille riskitekijä liittyen vilustumiseen ja muihin sairauksiin. Kun viet koirasi lenkille kylmällä säällä, on eläimelle hyvä hankkia säänkestävä takki pitämään se lämpimänä ja kuivana. Muistathan, että ulkonäöllä ei ole koirille merkitystä samoin kuin ihmisille; kiinnitä siis värin ja kuvioiden sijaan huomiota takin materiaaliin ja vuoraukseen.

Jos pakkasen lisäksi (tai sijasta) sataa vettä, koirille on olemassa tarkoitukseen suunniteltuja sadetakkeja. Niillä pidät huolen, että karvainen ystäväsi pysyy kuivana, eikä vilustu.

Jotkut omistajat käyttävät koirillaan myös eläimille tarkoitettuja kenkiä tassujen suojana, mutta niiden epämukavuuden vuoksi suosittelemme käyttämään niitä ainoastaan, jos koirasi anturat ovat todella herkät, tai se joutuu tarpomaan paljon lumihangessa.

3. Vähennä lenkkien määrää

Kun kylmyys, sade tai lumisade yltyy kovaksi, on parempi niin sinulle kuin koirallesikin pysytellä sisätiloissa. Vähennä siis lenkkien määrää sääolosuhteiden mukaan. Varmista kuitenkin, että koirasi pääsee päivän aikana riittävän usein ulos tarpeilleen. Liikunnan vähentämistä voit kompensoida sisätiloissa tapahtuvilla aktiviteeteilla, kuten aktivointileluilla ja lisäämällä leikkihetkiä koirasi kanssa.

Vaikka koira ei välittäisi huonosta kelistä, ja pyytää päästä pitkille lenkeille sateesta tai kylmästä huolimatta, riski sairastumiseen on suurempi kylmällä säällä. Kolea sää lisää riskiä bakteerien, virusten sekä sienitulehdusten syntymiseen. Siksi onkin parempi viettää enemmän aikaa sisätiloissa, kunnes säät taas lämpenevät.

4. Älä trimmaa koiraasi talvella

Älä ajattelekaan vieväsi koiraasi trimmattavaksi juuri ennen pakkasten saapumista. Vaikka turkin leikkaaminen saattaa helpottaa sen siistinä pitämistä, se on tärkeä osa koiran lämmönsäätelyä. Turkki on eläimen luonnollinen keino pysyä lämpimänä.

Eli ei saksia. Voit pitää turkin kunnossa kylmällä kelillä lisäämällä sen harjaamista. Suosittelemme myös välttämään koiran pesemistä kylminä vuodenaikoina, mutta mikäli eläimen turkki on erityisen likainen, huolehdi, että pesu tapahtuu sisätiloissa lämpimällä vedellä ja kuivaus tehdään huolellisesti – älä koskaan jätä koiraa märäksi talvella.

5. Huolehdi, että koirasi rokotukset ovat ajan tasalla

Pidä huoli, että koirasi rokotukset ovat ajan tasalla. Jos haluat, voit pyytää eläinlääkäriäsi antamaan koirallesi talven varalle vielä erikseen rokotteen kennelyskää ja keuhkoputkentulehdusta vastaan. Vaikka kennelyskä ei olekaan välttämättä vaarallinen koirallesi, se on hyvin vaikeahoitoinen.

Pidä silmällä, ettei koirallasi esiinny seuraavia oireita, sillä ne voivat olla merkki kennelyskästä:

  • Yskä
  • Korkea kuume
  • Oksentelu
  • Liman eritys
Kuinka pitää koira lämpimänä talvella?

Älä siis unohda viedä koiraasi vuotuisille rokotuskäynneille eläinlääkäriin. Muista myös, että voit aina kysyä eläinlääkäriltäsi lisätietoja siitä, kuinka juuri sinun koirasi kannattaa suojata talven kylmien säiden varalta!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.