Takkuinen turkki on terveysriski

Turkin hoito on tärkeää lemmikin koosta, rodusta ja karvan tyypistä riippumatta.
 

Koirien ja kissojen päivittäinen turkinhoito ei ole suositeltavaa ainoastaan esteettisistä syistä, vaan myös siksi, että se parantaa eläimen elämänlaatua.

Usko tai älä, mutta lemmikin takkuinen turkki voi olla jopa terveysriski. Tässä artikkelissa kerromme, mitä vaaroja se tuo mukanaan.

Takkuinen turkki ja miksi siitä tulisi päästä eroon

Koiran takkuinen turkki

Vaikka kyseessä olisi lyhytkarvainen koira tai kissa, kannattaa sitä harjata, jotta poistetaan kuolleet karvat ja estetään pahan hajun syntyminen. Pitkäkarvaisen lemmikin kohdalla päivittäinen harjaus on tärkeää, sillä tämä estää takkujen muodostumisen. Takut kasvavat aikaa myöten ja ”kiinnittyvät” ihoon.

Yksi suurimpia takkuisen turkin ongelmia on se, että se ei anna ihon hengittää. Tämän lisäksi takkuinen karva on otollinen maaperä sienille ja bakteereille. Takkuturkkisen lemmikin peseminen pahentaa tilannetta entisestään, sillä iho kastuu, mutta ei enää kuivu kunnolla.

Lemmikin karvaan muodostuu takkuja päivittäisten aktiviteettien vuoksi, mikäli kukaan ei vaivaudu harjaamaan eläimen turkkia. Kaikkein herkimmät alueet takkuuntumiselle ja takkujen tarttumiselle ihoon ovat takajalkojen väli, korvantaus, lantion seutu, niska ja etujalkojen alapuoli.

Takkujen avaamisessa on tärkeää käyttää apuna oikeanlaista shampoota, jotta pesu ja turkin kampaaminen olisivat mahdollisimman miellyttäviä toimenpiteitä eikä eläin kärsisi. Joissakin tapauksissa turkki joudutaan kokonaan poistamaan terävillä saksilla. Tämä saattaa olla kivuliasta eläimelle etenkin siksi, että on vaikea tietää, mihin takku loppu ja mistä iho alkaa.

 

Koiran tai kissan takkujen irrottamiseen voidaan käyttää siihen tarkoitettua kampaa. Vaikka lemmikki valittaa tai ei halua pysyä paikoillaan operaation aikana, on omistajan tärkeä ottaa rutiiniksi takkujen avaaminen tai poistaminen etenkin silloin, jos takkuja syntyy jatkuvasti.

Jos lemmikillä on isoja ja arkoja imusolmukkeita lähellä ihoa, kannattaa takkujen avaaminen jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Ohjeet takkujen poistoon lemmikin turkista

Koiran harjaus

Koska takut lemmikin turkissa eivät ole ainoastaan esteettinen haitta, vaan voivat aiheuttaa eläimelle terveysongelmia, on tärkeää, että lemmikin karva harjataan päivittäin tai vähintään muutaman kerran viikossa. Jos harjaaminen tahtoo unohtua, aseta puhelimeesi muistutus asiasta. Käytä hyödyksesi esimerkiksi se aika, jonka istut television edessä tai odotat ruoan valmistumista.

Jos et ole ehtinyt harjata lemmikkisi turkkia, tai takkuja on muusta syystä päässyt syntymään, ota avuksi nämä neuvot:

  1. Jos takku on löysä ja liikuteltavissa, sen avaamisen voi aloittaa käsin. Älä käytä kampaa vielä tässä vaiheessa, sillä se saattaa pahentaa tilannetta.
  2. Työstettyäsi takkuja käsin, laita lemmikille lämmin kylpy. Pese se eläimille tarkoitetulla pesuaineella ja annostele tämän jälkeen turkkiin hoitoainetta. Anna hoitoaineen vaikuttaa muutamia minuutteja. Voit antaa lemmikille lelun, jotta se ei hermostu tai kyllästy odottelun aikana.
  3. Huuhtele lemmikin turkki huolellisesti, poistaen pesuainejäämät. Kuivaa turkki pyyhkeellä tai hiustenkuivaajalla. Kampaa turkki harvapiikkisellä metallikammalla avataksesi takut.
  4. Jos takkujen avaaminen ei onnistu, ota avuksesi sakset. Saksia käytettäessä tulee olla varovainen, jottei vahingossa leikkaa tai raapaise lemmikin ihoa. Etene pienissä osissa, aloittaen latvasta ja edeten ihoa kohti. Jokaisen osuuden jälkeen jatka takun kampaamista.
  5. Käytä trimmauskonetta tai höylää vasta viimeisenä vaihtoehtona, jos mikään muu ei auta. Koiran tai kissan iho on valmiiksi ärtynyt takkujen vuoksi, ja nämä työkalut pahentavat tilannetta, aiheuttaen pahimmillaan kovaa kutinaa ja punoitusta.