Logo image
Logo image

Kuinka terapiakoirat auttavat lapsia sairaaloissa?

2 minuuttia
Kuinka terapiakoirat auttavat lapsia sairaaloissa?
Viimeisin päivitys: 18 syyskuuta, 2018

Tiedämme kaikki, kuinka ihania eläimiä koirat ovat, ja miten ne tekevät elämästämme helpompaa, etenkin kun käymme läpi rankkoja aikoja. On olemassa rescuekoiria, poliisikoiria, avustajakoiria ja myös terapiakoiria – joista osa on todella erityisiä ja auttaa sairaaloissa hoidossa olevia lapsia.

Olipa koiran rooli mikä tahansa, nämä eläimet motivoituvat kahdesta asiasta: uskollisuudesta ja rakkaudesta. Tämän vuoksi on helppo ymmärtää, miksi koirat ovat niin tehokkaita työtehtävissään. Tänään kerromme erityisistä eläimistä, nimittäin sairaalahoidossa olevia lapsia auttavista terapiakoirista.

Terapiakoirat ja lapset

Some figure

Sanotaan, että kaikki on parempaa koiran kanssa, ja olemme tästä samaa mieltä. Kuten on myös Alicia, 8-vuotias tarkkaavaisuusongelmista kärsivä tyttö. Alician on tavallisesti vaikea keskittyä mihinkään, mutta ollessaan sairaalassa terapiassa ja nähdessään hyvän ystävänsä – labradorinnoutaja Ronin – kävelevän huoneeseen, hän muuttuu kuin eri ihmiseksi.

Lapsen ja koiran välistä yhteyttä on vaikea selittää. Siinä on taikaa, jota aikuinen mielemme ei pysty ymmärtämään. Jotkut ihmettelevät, kuinka koirat voivat elää vauvojen kanssa satuttamatta niitä – vaikka lapsi kiskoisi koiran karvaa tai työntäisi kätensä eläimen suuhun. Emme ymmärrä, miten tämä yhteys toimii, mutta sen tiedämme, että kipinät sinkoilevat koiran ja lapsen tavatessa ensi kertaa.

Eläinavusteista terapiaa käytetään hoitomuotona lapsille, jotka kärsivät autismista, valikoivasta puhumattomuudesta, älyllisistä kehitysvammoista, CP-vammasta sekä monista muista sairauksista ja vaivoista.

Eläinavusteinen terapia ei itse asiassa ole uusi keksintö. Psykoanalyysin kehittäjä Sigmund Freud otti aina uskollisen koiransa mukaan terapiasessioihin. Tämä terapiamuoto on tehokas vielä tänäkin päivänä. Jos lapsellasi on jokin mainitsemistamme vaivoista, mietit varmasti, voisiko eläinavusteinen terapia tehdä hänelle hyvää. Jatka lukemista ja tutustu aiheeseen lisää.

Eläinavusteinen terapia ja syyt, miksi terapiakoirat tekevät hyvää sairaalahoidossa oleville lapsille

Some figure
  • Välittäjänä toimiminen. Terapiakoiran tärkein tehtävä on toimia välikätenä lääkärin ja lapsen välillä. Koira on kuin silta, joka helpottaa näiden kahden ihmisen välistä kommunikaatiota. Eläinavusteinen terapia ei korvaa perinteistä läätiedettä, mutta auttaa lapsia ilmaisemaan tunteitaan.
  • Vuorovaikutus. Moni uskoo olevan tarpeeksi, että kotona on koira, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Pelkkä koiran kanssa oleminen ei ole sama asia kuin eläinavusteinen terapia. Terapiakoirat käyvät läpi tarkan koulutuksen, minkä jälkeen ne ovat valmiita tekemään harjoituksia lasten kanssa – usein niin hienovaraisesti, ettei lapsi edes huomaa kyseessä olevan terapia.
  • Se sopii kaikille. Ei ole väliä, mikä vaiva lapsella on tai minkä ikäinen hän on, tämän tyyppinen terapia on hyväksi kaikille. Ainoat poikkeukset ovat allergioista ja fobioista kärsivät henkilöt, muuten terapiakoirat voivat työskennellä kenen kanssa tahansa.
  • Motivaatio. Eläinavusteinen terapia on suunniteltu saamaan lasten olo miellyttäväksi ja rentoutuneeksi, mikä johtaa motivoivaan ilmapiiriin, jossa lapset kokevat voivansa ilmaista itseään.
  • Lapsi on onnellisempi. Lähes kaikki lapset nauttivat eläinten kanssa vietetystä ajasta, minkä vuoksi lapset poistuvat terapiasessioista onnellisempina ja rohkaistuneina. Vaikka sairaalassa oleminen onkin rankkaa, etenkin lapsille, eläinterapia saa lapset tuntemaan itsensä motivoituneiksi.

Jos olet kahden vaiheilla terapiakoirien ja yleisesti eläinavusteisen terapian käytöstä, hanki lisää tietoa aiheesta. Olemme kuitenkin sitä mieltä, että ei ole syytä epäröidä, sillä eläinterapiassa on monia etuja ja hyvin vähän riskejä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.