Mistä tahrat koiran silmien alla johtuvat?
Tummat tahrat koiran silmien alla ovat tuttu näky jokaiselle lemmikinomistajalle. Olet saattanut huomata, ettei koira kärsinyt ongelmasta ollessaan pentu, mutta yhtäkkiä sen silmien alle ovat ilmestyneet ruskeat tahrat. Mistä ne johtuvat? Voiko ne poistaa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaamme alla.
Mistä tahrat koiran silmien alla johtuvat?
Silmien vuotaminen jättää koiran turkkiin ruskeita tai punaviinin värisiä jälkiä. Tätä kosmeettista ongelmaa ilmenee lähes kaikilla roduilla. Ruskeat tahrat koiran silmien alla johtuvat kyynelten mineraalien hapettumisesta eläimen turkilla. Hapettumisen lisäksi kostuneeseen alueeseen tarttuu bakteereja ja sieniä, jotka värjäävät karvan.
Hyvä uutinen on se, että ruskeat tahrat koiran silmien alla eivät itsessään ole terveysriski. Tahrojen aiheuttaja kuitenkin saattaa muodostua ongelmaksi.
Kyynelehtiminen
Jatkuva kyynelehtiminen on yleisin silmien alla olevien tahrojen aiheuttava. Liiallinen silmien vuotaminen voi olla oire tukkeutuneista kyynelkanavista.
Vaivaa esiintyy usein pienillä ja lyhytkuonoisilla roduilla. Tietyillä roduilla kyynelkanavat ovat tukkeutuneet jo koiran syntyessä. Yleensä neste kertyy silmän sisään ja lopulta vuotaa ulos. Tämä ongelma aiheuttaa sen, että eläimen silmät vetistyvät, ja niistä valuu jatkuvasti kyyneliä, mikä taas puolestaan aiheuttaa tahrat silmien alle.
Allergia
Joissain tapauksissa liiallinen kyynelten eritys johtuu silmien ärsytyksestä, jonka voi aiheuttaa esimerkiksi silmässä oleva roska tai allergia. Allergian syyt saattavat juontaa juurensa esimerkiksi ihoon tai ruokavalioon. Allergia aiheuttaa silmien turpoamista ja vetisyyttä, mikä johtaa tahroihin silmien alla.
Tulehdukset
Silmätulehdus saattaa aiheuttaa silmien rähmimistä ja vetisyyttä, mikä johtaa kyyneltahroihin koiran silmien alla. Joskus oireet saattavat viitata tulehdukseen, mutta koiran silmässä onkin roska. Eläimen silmät tulee siis tarkistaa huolellisesti, mutta jos niiden tila näyttää vakavalta, on niihin oltava koskematta. Tällaisessa tilanteessa täytyy hakeutua eläinlääkäriin.
Ikä
Koiran kasvaessa sen kyyneleet muuttuvat happamammiksi, mikä tehostaa punertavia tahroja silmien alla. Vanhoilla koirilla tahrat ovat yleisempiä, koska niiden silmät tukkeutuvat herkemmin.
Geenit
Joillain roduilla on taipumusta syntyä kyynelkanavat tukkeutuneena tai pienten silmäluomien kanssa. Tämä saa koiran räpyttelemään silmiään liikaa, mikä estää kunnollisen kyynelehtimisen.
Joillain roduilla on myös paljon karvaa silmien ympärillä. Silmän ympärillä olevat karvat voivat ärsyttää silmää ja aiheuttaa jatkuvaa vetistelyä.
Mitä koiran silmien alla oleville tahroille voidaan tehdä?
Koiran silmien alla olevien tahrojen poistamiseksi ja ehkäisemiseksi on olemassa monia keinoja. Koira kuitenkin kannattaa viedä eläinlääkärin tutkittavaksi ennen minkään hoidon aloittamista. Jos lemmikin kyynelkanava on tukkeutunut, eläinlääkärin tulee huuhdella kanava.
- Puhdista alue. Kun eläinlääkäri on varmistanut, ettei kyseessä ole vakava ongelma, voit puhdistaa koiran silmänalusten tahrat kotioloissa. Eläinkaupoissa ja -klinikoilla on myynnissä tuotteita, jotka auttavat puhdistamaan kyynelten aiheuttamat tahrat, mutta usein puhdistamiseen riittää lämmin vesi ja vanulappu.
- Poista kaikki häiritsevä silmien ympäriltä. Yksi ensimmäisistä tehtävistä on poistaa kaikki koiran näkökenttää häiritsevä. Rähmä, karvat tai muut häiriötekijät silmien ympärillä voivat ärsyttää eläimen silmiä. Leikkaa silmiä ympäröivät karvat ja pidä alue puhtaana, jotta vältytään ylimääräiseltä silmien vuotamiselta.
- Vaihda ruoka- ja vesikupit. Joissain tapauksissa koira voi kärsiä muoviallergiasta. Jos kyyneltahroille ei löydy mitään muuta syytä, ne voivat johtua tästä vaivasta. Vaihda koiran kupit ruostumattomasta teräksestä tai keramiikasta valmistettuihin astioihin ja seuraa, muuttaako tämä tilannetta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Meneses, M. C., & Serna, M. (2002). Tratamiento para el conducto nasolacrimal obstruido. Veterinaria (Montevideo), 37(146), 17-19.
- Camps Rabadà, J. (2011). Perro, blanco con manchas oscuras, pintado en el sarcófago de Khui. Egipto hace 4.000 años. Recuperado el 21 de enero de 2022, disponible en: https://ddd.uab.cat/pub/estudis/2011/123784/jcampsapu_154.pdf.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.