Sokean koiran hoitaminen

11.3.2019
Olipa koiran sokeuden syynä sairaus, vamma, ikä tai synnynnäinen vika, jokainen näkövammaisen koiran omistaja tarvitsee muutamia neuvoja. On aina tärkeä muistaa, että sokean koiran kuulo- ja hajuaisti ovat erittäin kehittyneet ja kompensoivat näköaistia.

Koira voi syntyä sokeana tai sen näkö voi heiketä monesta syystä. Aivan kuten meillä ihmisilläkin, myös koirilla etenkin näkö ja kuulo heikkenevät iän lisääntyessä. Moni voi kuvitella, että sokean koiran hoitaminen on todella vaikeaa ja rankkaa, mutta itse asiassa arki sokean eläimen kanssa on hyvin samanlaista kuin näkevän koiran kanssa.

Jos koira menettää näkökykynsä elämänsä aikana, pitämällä huolta tietyistä asioista, omistaja voi taata eläimelle korkean elämänlaadun myös jatkossa. Seuraavaksi kerromme muutamia vinkkejä, joiden avulla sokean koiran hoitaminen on helppoa ja eläimen hyvinvointi on taattu.

Sokean koiran hoitaminen

Tietenkään koiran sokeutuminen iän tai sairauden takia ei ole sama asia kuin eläimen synnynnäinen sokeus. On myös omistajalle eri asia joutua äkillisesti hoitamaan sokeaa koiraa kuin tottua siihen ajan kuluessa.

Olipa tilanne mikä tahansa, on tärkeää tarjota koiralle kaikki tarpeellinen ja varmistaa, että sen elämä on niin rauhallista ja mukavaa kuin mahdollista.

1. Älä ylisuojele koiraa

Omistajan ensireaktio lemmikin sokeuteen on usein suojella sitä kaikelta pahalta. Ikävä kyllä useimmat omistajat eivät ymmärrä, että tämä voi olla koiralle haitaksi. Vaikka se ei enää näe, se pystyy silti elämään onnellisena ja itsenäisesti.

Koira ei ole samalla tavalla kuin omistaja tietoinen uudesta tilastaan, ja se sopeutuu kehittämällä muita aistejaan. Koira myös käyttää haju– ja kuuloaistejaan moneen asiaan.

Anna eläimen siis leikkiä, etsiskellä ja nukkua missä vain se haluaa. Koiran elämä on samaa kuin ennenkin, mutta se on ”vain” sokeutunut.

2. Älä tee kotona isoja muutoksia

Älä järjestä kaikkia huonekalujasi uudelleen estääksesi eläintä törmäämästä tai kompastelemasta niihin. Muista, että koirasi on asunut kotonasi pitkään, ja se luultavasti löytää tiensä erittäin hyvin.

Sokean koiran hoitaminen
Kannattaa tietysti ottaa pois kaikki koiralle mahdollisesti vaaralliset asiat. Muut esineet voivat kuitenkin hyvin pysyä paikoillaan. Yritä pitää tila mukavana ja siistinä, ja sulje aina portaat estäksesi koiraa putoamasta.

3. Jätä koiran tavarat entisille paikoilleen

Olipa koira sokea tai ei, se tarvitsee rutiinia pysyäkseen rauhallisena ja tottelevaisena. Siksi ei tulisi siirtää koiran omia tavaroita. Sen nukkumapaikka, ruokakulho, vesiastia sekä lelut tulee jättää paikoilleen, jotta eläin tottuu helpommin kotona suunnistamiseen.

Lisäksi on hyvä leikkiä koiran kanssa entiseen malliin. Muista, että se ei ymmärrä, mitä sille on tapahtunut, ja sen mielestä kaiken tulee olla entisellään. Älä aiheuta koiralle masennusta hellyyden, huomion tai hauskanpidon poistamisella.

4. Ulkoiluta koiraa ja vie se puistoon

Yksi tavallinen virhe sokean koiran omistajilta on se, että koiraa ei viedä ulos, sillä ollaan huolissaan sen turvallisuudesta. On kuitenkin hyvin tärkeää, että sokea koira pääsee kontaktiin muiden koirien kanssa puistossa tai muilla avoimilla paikoilla.

Sokean koiran hoitaminen

Ulkoilu tarjoaa sokealle koiralle täydellisen mahdollisuuden ympäristönvaihdokseen, energian käyttämiseen, hauskanpitoon sekä onnellisuuden kokemiseen. Välttääksesi ongelmia, kävelytä koiraa hihnassa ja kiinnitä huomiota katujen ylittämiseen – sinun tulee olla sen opas ja silmät kaiken aikaa ulkona ollessanne.

5. Stimuloi koiran muita aisteja

Sokea koira on ehdottomasti haaste, ja joskus omistaja ei ehkä tiedä, mitä tulisi tehdä. Opeta koiraa käyttämään haju- ja kuuloaistiaan, jotta se ei olisi liian riippuvainen sinusta. Kehittämällä näitä aisteja pidemmälle koira ei koe nykyisen elämänsä olevan huonompaa kuin entisen.

Tarjoa sille esineitä, joissa on sinun tuoksuasi, anna sen maata peitollasi, puhu sille kovaa ja selkeästi, ja ennen kuin silität sitä, sano että olet lähellä, jotta se ei pelästyJotkut pitävät mukanaan jotakin ääntä tuottavaa esinettä, jotta koira saa tietää omistajansa olevan lähettyvillä.