Logo image
Logo image

Sokean koiran hoitaminen

3 minuuttia
Olipa koiran sokeuden syynä sairaus, vamma, ikä tai synnynnäinen vika, jokainen näkövammaisen koiran omistaja tarvitsee muutamia neuvoja. On aina tärkeä muistaa, että sokean koiran kuulo- ja hajuaisti ovat erittäin kehittyneet ja kompensoivat näköaistia.
Sokean koiran hoitaminen
Viimeisin päivitys: 04 elokuuta, 2020

Koira voi syntyä sokeana tai sen näkökyky voi heiketä erilaisista syistä. Aivan kuten meillä ihmisilläkin, myös koirilla etenkin näkö ja kuulo heikkenevät iän lisääntyessä. Moni kuvittelee, että sokean koiran hoitaminen on todella vaikeaa ja rankkaa, mutta itse asiassa arki sokean koiran kanssa on hyvin samanlaista kuin näkevän koiran kanssa.

Jos koira menettää näkökykynsä elämänsä aikana, omistaja voi taata eläimelle hyvän elämänlaadun myös jatkossa pitämällä huolta tietyistä asioista. Seuraavaksi kerromme muutamia vinkkejä, joiden avulla sokean koiran hoitaminen on helppoa ja eläimen hyvinvointi on taattu.

Sokean koiran hoitaminen

Jos lemmikin näkökyky heikentyy vähitellen, se oppii yleensä väistelemään esineitä, löytämään ruokakuppinsa ja toimimaan muuten kotona aivan kuin sen näkökyky olisi ennallaan. Heikentynyt näkökyky ei välttämättä häiritse juurikaan edes ulkoiltaessa. Äkillisesti sokeutunut koira vaikuttaa usein hämmentyneeltä tai hermostuneelta, mutta myös sitä voidaan auttaa sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Olipa tilanne kumpi tahansa, omistaja voi omilla toimillaan auttaa koiraa sopeutumaan.

1. Älä ylisuojele koiraa

Omistajan ensireaktio lemmikin sokeuteen on usein suojella eläintä kaikelta pahalta. Ikävä kyllä useimmat omistajat eivät ymmärrä, että tämä voi olla koiralle haitaksi. Vaikka koira ei enää näe, se pystyy silti elämään itsenäistä ja onnellista elämää. Koiran kuulo- ja hajuaisti ovat hyvin kehittyneet, eikä näkökyvyn merkitys ole sille yhtä suuri kuin meille ihmisille, joten se sopeutuu todennäköisesti tilanteeseen hyvin. Anna siis eläimen leikkiä, tutkia paikkoja ja nukkua valitsemassaan paikassa.

Some figure

2. Älä tee kotona isoja muutoksia

Älä järjestä kodin huonekaluja uudelleen estääksesi eläintä törmäämästä tai kompastelemasta niihin. Muista, että koira on asunut kodissa pitkään ja osaa kyllä kulkea siellä, kunhan esineet pysyvät aina samoilla paikoilla. Mahdollisesti vaaralliset esineet kannattaa tietysti siirtää pois koiran ulottuvilta.

3. Jätä koiran tavarat entisille paikoilleen

Olipa koira sokea tai ei, se tarvitsee rutiinia pysyäkseen rauhallisena ja tottelevaisena. Siksi ei tulisi siirtää koiran omia tavaroita. Sen nukkumapaikka, ruokakulho, vesiastia sekä lelut tulee jättää paikoilleen, jotta eläin tottuu helpommin kotona suunnistamiseen.

Lisäksi on hyvä leikkiä koiran kanssa entiseen malliin. Muista, että se ei ymmärrä, mitä sille on tapahtunut, ja sen mielestä kaiken tulee olla entisellään. Älä aiheuta koiralle masennusta hellyyden, huomion tai hauskanpidon poistamisella.

4. Ulkoiluta koiraa ja vie se puistoon

Yksi tavallinen virhe sokean koiran omistajilta on se, että lemmikkiä ei viedä ulkoilemaan kunnolla, koska sen turvallisuudesta ollaan huolissaan. On kuitenkin hyvin tärkeää, että sokea koira pääsee liikkumaan ja tutkimaan ympäristöään ja saa viettää aikaa lajitovereidensa kanssa.

Some figure

Ulkoilu tarjoaa sokealle koiralle täydellisen mahdollisuuden ympäristönvaihdokseen, energian käyttämiseen, hauskanpitoon sekä onnellisuuden kokemiseen. Välttääksesi ongelmia, kävelytä koiraa hihnassa ja kiinnitä huomiota katujen ylittämiseen – sinun tulee olla sen opas ja silmät kaiken aikaa ulkona ollessanne.

5. Stimuloi koiran muita aisteja

Sokea koira on ehdottomasti haaste, ja joskus omistaja ei ehkä tiedä, mitä tulisi tehdä. Opeta koiraa käyttämään haju- ja kuuloaistiaan, jotta se ei olisi liian riippuvainen sinusta. Kehittämällä näitä aisteja pidemmälle koira ei koe nykyisen elämänsä olevan huonompaa kuin entisen.

Tarjoa sille esineitä, joissa on sinun tuoksuasi, anna sen maata peitollasi, puhu sille kovaa ja selkeästi, ja ennen kuin silität sitä, sano että olet lähellä, jotta se ei pelästyJotkut pitävät mukanaan jotakin ääntä tuottavaa esinettä, jotta koira saa tietää omistajansa olevan lähettyvillä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.