Sikaripunkki ja sen aiheuttama demodikoosi koiralla
Oletko kuullut koiran demodikoosista, eli sikaripunkkien aiheuttamasta ihottumasta? Sikaripunkki, eli karvatuppipunkki, on koiran ihon karvatupessa elävä mikroskooppisen pieni ulkoloinen, joka voi aiheuttaa eläimellä karvanlähtöä ja ihottumaoireita. Jos vaivaa ei hoideta varhaisessa vaiheessa, tartunta voi aiheuttaa vakavaa ihotulehdusta ja kutinaa. Sikaripunkki ei tartu ihmiseen.
Sikaripunkki ja sen aiheuttama demodikoosi
Sikaripunkit kuuluvat koiran normaaliin bakteerikantaan ja niitä elää jokaisen koiran ihon karvatuppien sisällä. Sikaripunkit eivät normaalisti aiheuta ongelmia, mutta mikäli koiran vastustuskyky on huono, ja punkit pääsevät lisääntymään hallitsemattomasti, eläimelle voi kehittyä ihottumaa ja karvanlähtöä aiheuttava demodikoosi.
Heikon vastustuskyvyn lisäksi myös perinnölliset tekijät lisäävät sairauden kehittymisen riskiä. Tietyillä roduilla, kuten mopsilla, shar peilla, kääpiösnautserilla, staffordshirenbullterrierilla ja amerikanstaffordshirenterrierilla, on tavallista heikompi vastustuskyky, ja siksi nämä koirat ovat erityisen alttiita demodikoosille.
Demodikoosi voi alkaa oirehtia myös stressin, jonkin muun sairauden tai lääkityksen takia. Tällaisissa tapauksissa ongelman hoito keskittyy itse iho-oireiden lisäksi sairauden perimmäisen syyn selvittämiseen ja hoitamiseen. Omistajan täytyy tarkkailla lemmikkinsä käytöstä, jotta saadaan selville, onko ongelma yhteydessä johonkin muutokseen rutiinissa tai ympäristössä. Tällainen muutos voi olla esimerkiksi uuden perheenjäsenen, muuton tai perheenjäsenen menehtymisen aiheuttama stressi.
Sairauden diagnosointi on melko yksinkertaista. Vaikka kliiniset merkit viittaisivatkin demodikoosiin, elälinlääkäri varmistaa sairauden raapenäytteen avulla.
Demodikoosi aiheuttaa koiralla karvanlähtöä, erilaisia iho-oireita ja vakavammissa tapauksissa haavoja iholla.
Koiran emodikoosin muodot
Sikaripunkki voi aiheuttaa koiralle jonkin seuraavista kolmesta tautimuodosta:
- Paikallinen demodikoosi: Koiralla on paikallisia iho-muutoksia etenkin pään alueella tai raajoissa. Tätä tautimuotoa esiintyy lähinnä nuorilla, alle vuoden ikäisillä, koirilla. Sairaus paranee yleensä itsestään 1-2 kuukaudessa, kun eläimen vastustuskyky alkaa taistella sitä vastaan.
- Yleistynyt demodikoosi: Paikallinen demodikoosi voi levitä yleistyneeksi demodikoosiksi, jolloin koiralla on laajalle levinneitä ihottuma-alueita ja mahdollisia muita yleisoireita, kuten väsymystä, kuumeilua ja ruokahaluttomuutta.
- Pododemodikoosi: Iho-oireita on paikallisesti tassuissa, jolloin käpälät turpoavat, punottavat ja tulehtuvat. Tässä tautimuodossa on huono hoitovaste.
Demodikoosin hoito
Jos epäilet koirasi kärsivän demodikoosista, vie eläin välittömästi eläinlääkäriin. Näin koira saa nopeasti diagnoosin ja tarvitsemansa hoidon, jolloin toipuminen on helpompaa.
Paikallinen demodikoosi ei välttämättä vaadi hoitoa, vaan riittää, että koiran yleiskunnosta huolehditaan hyvin. Paikallisesti voidaan käyttää desinfektioaineita tai antibioottisalvoja.
Yleistynyt demodikoosi ei parane itsestään, joten sitä hoidetaan sikaripunkkeja tappavalla ulkoisella pesuaineella, paikallisvaleluliuoksella tai suun kautta käytettävällä lääkityksellä. Kortisonivalmisteita on vältettävä, sillä kortisoni voi tehostaa demodikoosin etenemistä. Koiran iholla on usein myös bakteereiden tai hiivojen aiheuttama toissijainen ihotulehdus, jota hoidetaan antibiooteilla.
Koiran demodikoosi vaatii usein pitkäaikaista hoitoa. Vaiva on usein krooninen, eikä näin parane koskaan täysin, jolloin hoito on jatkuvaa tai usein toistuvaa. Stressi voi laukaista sairauden, joten omistajan tulee huolehtia eläimen saavan elää mahdollisimman rauhallista ja stressitöntä elämää.
Vinkkejä demodikoosin estämiseksi
Eläinlääkärin määräämien hoitojen lisäksi kannattaa seurata seuraavia vinkkejä demodikoosin puhkeamisen estämiseksi:
- Hoida koiraa sekä sisäisesti että ulkoisesti loisten torjumiseksi. Noudata myös virallista rokoteohjelmaa.
- Syötä koiralle hyvälaatuista ruokaa, joka sopii juuri oman lemmikkisi kokoon, ikään, terveydentilaan ja aktiivisuuteen.
- Leikkauta koira liiallisen stressin torjumiseksi.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.