Logo image
Logo image

Mistä tiedän, onko koiralla kuumetta?

3 minuuttia
Kuume iskee joskus jokaiselle meistä, eivätkä koiramme valitettavasti ole poikkeus tässä asiassa.
Mistä tiedän, onko koiralla kuumetta?
Viimeisin päivitys: 08 heinäkuuta, 2020

Koska koiramme eivät voi puhumalla kertoa meille olostaan, saadaksemme selville, onko koiralla kuumetta, meidän tulee kiinnittää erityistä huomiota eläimen käyttäytymiseen. Onkin hyvä painaa mieleen muutamia ohjeistuksia siitä, milloin omistajan täytyy puuttua tilanteeseen.

Koiran normaali ruumiinlämpötila on hieman korkeampi kuin ihmisellä, noin 38-38,8 astetta. Jos koiran ruumiinlämpö nousee tätä korkeammaksi, sillä katsotaan olevan kuumetta, ja kyseessä saattaa olla vakavakin vaiva, kuten tulehdus tai jokin muu nopeita toimenpiteitä vaativa sairaus.

Tämän vuoksi omistajan onkin tärkeää olla aina tietoinen koiran ruumiinlämmöstä, jotta hän osaa tarvittaessa puuttua nopeasti tilanteeseen. Kuinka siis selvittää, onko koiralla kuumetta?

Koiran kuumeen oireet

Some figure

Se, onko koiralla kuumetta, selviää parhaiten tarkkailemalla koiran käyttäytymistä. On tärkeää tunnistaa pienetkin oireet ja muutokset koiran kehossa. Yleisimmät koiran kuumeen oireet ovat:

  • Kuuma ja kuiva nenä
  • Hermostunut ja apaattinen mieliala
  • Vuotavat silmät
  • Vapina

Jos koirallasi ilmenee jokin yllä mainituista oireista, sen ruumiinlämpö kannattaa mitata. Ainoa tapa varmistaa kuume, on mitata lämpötila koiran peräsuolesta.

Tämä tulee tehdä aina eläinten ruumiinlämmön mittaamiseen soveltuvalla mittarilla – ihmisille tarkoitetut kuumemittarit ovat vaaraksi koiralle, eikä niitä tule missään nimessä käyttää. Toimenpide ei ole kaikkien koirien mielestä kovin miellyttävä, mutta tämä on ainoa keino saada tarkka lukema koiran ruumiinlämmöstä.

Helpottaaksesi tilannetta, liukasta kuumemittarin pää esimerkiksi ruokaöljyllä tai vaseliinilla ja pyydä toinen henkilö avuksesi pitämään koiraa paikoillaan sen lämmön mittaamisen ajaksi. On muistettava, että on koiralta täysin normaali reaktio yrittää kääntyillä tai paeta tilanteesta, kun se tuntee kuumemittarin aiheuttamaa painetta peräaukossaan.

Jos peräaukon kautta mittaaminen osoittautuu koirasi kohdalla hankalaksi, toinen vaihtoehto on lämmön korvasta mittaava kuumemittari – nämä mittarit eivät kuitenkaan tarjoa täysin luotettavaa tietoa eläimen ruumiinlämmöstä.

Mitä tehdä, jos koiralla on kuumetta?

Mikäli koiralla on kuumetta, suosittelemme vahvasti hakeutumaan eläinlääkärin vastaanotolle selvittämään tilanteen vaatiman hoidon ja mahdollisen lääkityksen. On kuitenkin olemassa asioita, joita voit tehdä myös kotona helpottaaksesi koirasi oireilua.

Jos kuume jatkuu kotikonsteista huolimatta yli kaksi päivää, tulee koira ehdottomasti viedä eläinlääkäriin, ja selvittää, mistä eläimen kuumeilu johtuu. Kuume voi olla oire vakavastakin sairaudesta, jolloin koira saattaa tarvita lääkehoitoa.

Kotikonsteja koiran kuumeen hoitoon

  • Viilennä koiran korvat ja jalat. Kastele koiran jalat ja korvien ulkopinta, ja jos mahdollista, aseta eläin esimerkiksi tuulettimen eteen, jotta sen ruumiinlämpö laskee. Jatka lämmön mittaamista säännöllisesti, sillä jos lämpötila muuttuu noin 39 asteeseen, täytyy tuuletin sulkea, jotta koira ei vilustu tai joudu shokkiin.
  • Huolehdi koiran nesteyttämisestä. Kuumeen laskemisen kannalta on tärkeää huolehtia, että koira juo tarpeeksi vettä. Varo kuitenkin juottamasta liikaa vettä kerrallaan – useat pienet annokset ovat parempi vaihtoehto.
  • Aseta kylmäkääre koiran vatsan päälle. Tämä ei välttämättä tunnu koirasta aluksi kovin miellyttävältä, mutta usein eläin huomaa kylmän helpottavan sen oloa, ja antaa kääreen olla paikoillaan.
  • Älä kylvetä koiraa kylmässä vedessä, sillä liian nopea ruumiinlämmön lasku voi aiheuttaa koiralle shokin. Liian suuri lämpötilan vaihdos vain aiheuttaa lisää ongelmia, sen sijaan, että se auttaisi lemmikkiäsi.
  • Älä anna koiralle ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä! Ei ole myöskään suotavaa antaa koiralla eläinten lääkkeitä ilman erillistä ohjeistusta eläinlääkäriltä.
  • Älä käytä jäätä! Etenkin, jos koira kärsii lämpöhalvauksesta kuumeen sijaan, on kylmän veden käyttäminen parempi vaihtoehto.

Some figure

Hanki eläinlääkärin apua

Kuten jo totesimme, koiramme eivät osaa kertoa ääneen, jos niitä vaivaa jokin. Ei myöskään ole kovin käytännöllistä jahdata koiraa pitkin päivää kuumemittarin kanssa, mittaillen jatkuvasti sen ruumiinlämpöä.

Siksi onkin tärkeintä tarkkailla muutoksia koiran käyttäytymisessä, kuten syömisessä, kävelemisessä ja sen yleisessä olotilassa. Koiran käyttäytymistä tarkkailemalla huomaat heti, jos sillä ilmenee kuumeen oireita.

Muista myös, että kotikonstit ovat vain ensiapu helpottaaksesi koiran oireita, ja jos epäilet koiralla olevan kuumetta, on aina turvallisinta olla yhteydessä eläinlääkäriin selvittääksesi tilanteen vakavuuden!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.