Mistä koiran kutina johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Pruritus, eli kutina, on iholla ja limakalvoilla tuntuva epämiellyttävä tunne, joka aiheuttaa yleensä tarpeen raapia. Kutina voi aiheuttaa ihon punoitusta ja turpoamista, raapimisen aiheuttamia vammoja ja haavoja sekä karvan irtoamista.
Mistä koiran kutina johtuu ja miten sitä hoidetaan?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kutina on yleinen vaiva kaiken ikäisillä ja rotuisilla koirilla ja kissoilla. Jopa joka viides eläinlääkärin vastaanotolle saapuvista koirista kärsii jonkinlaisesta kutinasta tai muista iho-ongelmista. Tänään kerromme tyypillisistä kutinaa aiheuttavista syistä ja oireiden hoidosta.

Mistä koiran kutina johtuu?

Kutinalla tarkoitetaan fysiologisesti kivun kaltaista aistimusta, joka saa aikaan halun raapia kutiavaa aluetta. Koiran tapauksessa eläin voi myös pyrkiä nuolemaan tai puremaan kutiavaa kohtaa. Koiran kutina on usein paikallista ja liittyy hermostoon, mutta myös muut tekijät voivat aiheuttaa tätä ikävää vaivaa. Kutinaa aiheuttavat syyt voidaan jakaa neljään ryhmään, eli loisiin, tulehduksiin, allergioihin ja muihin syihin.

Yleisin syy koiran kutinaan ovat erilaiset allergiat. Koira voi reagoida esimerkiksi ruoka-aineisiin, tiettyyn ympäristötekijään kuten siite- tai huonepölyyn tai lääkkeisiin. Suomessa tavallisimmat koiralle kutinaa aiheuttavat ulkoloiset ovat täit, syyhypunkit, hilsepunkit ja karvatuppipunkit.

Erilaiset haavat ja vammat voivat tulehtua, mutta tyypillisin syy ihon bakteeritulehduksille ovat erilaiset taustalla olevat ongelmat, kuten allergiat. Koirat, joilla on iho-ongelmia, voivat myös kärsiä toistuvista hiivatulehduksista. Myös esimerkiksi anatomiset poikkeavuudet, hilseilyhäiriöt ja kasvainsairaudet voivat aiheuttaa koiran ihon kutinaa.

Mistä koiran kutina johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Kutinan hoidon ennuste on yleensä hyvä, kunhan ongelma diagnosoidaan ajoissa. Joissain tapauksissa kutinan syy on selvitettävissä helposti, mutta usein syyn selvittäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä kutina voi olla oire monesta eri sairaudesta.

Jos ongelman aiheuttajaa ei hoideta, kutina ja raapiminen voivat johtaa paikalliseen karvanlähtöön sekä ihon kunnon heikkenemiseen ja sitä kautta laajempiin ihomuutoksiin ja toissijaisiin bakteeri- ja hiivatulehduksiin.

Psykologiset tekijät

Kutina voi olla ikävä noidankehä. Se saa koiran raapimaan itseään, mikä pahentaa kutinaa entisestään ja saa eläimen raapimaan lisää. Pikkuhiljaa ihon kunto heikkenee, mikä altistaa sen laajemmille ja syvemmille ihomuutoksille ja bakteeri- ja hiivatulehduksille.

Kyseessä ei ole ainoastaan fyysinen ongelma. Kutinan tunne on tutkitusti tarttuva ja yhteydessä hermostoon. Kutina koiran iholla lähettää viestin aivoille hermoston kautta. Eläimen reaktio on raapiminen nopean helpotuksen saamiseksi.

Koiraa kutittaa

Tämä johtaa entistä pahempaan ärsytykseen ja kutinaan, ja ajan kuluessa ihon ja hermoston ärsytys pahenee. Kutinaan liittyvät psykologiset tekijät ovat niin suuria, että ne voivat tehdä kutinan tarttuvaksi ihmisten ja eläinten välillä. Monissa tapauksissa omistaja on alkanut kärsimään kutinasta nähtyään lemmikkinsä raapivan itseään.

Koiran kutinan hoito

Koiran kutinan hoitoon ei ole yhtä ainoaa hoitoa, vaan hoitotapa vaihtelee ongelman aiheuttajan mukaan. Paikallishoito valitaan yleensä aina sen ollessa mahdollista. Koiran puhtaana pitäminen, desinfioivat valmisteet sekä paikalliset antibiootti- ja hiivalääkkeet ja kortisonivoiteet ovat tehokas tapa vähentää taudinaiheuttajien määrää ja hoitaa lieviä tulehduksia.

Laajojen ja syvempien tulehdusten hoitoon käytetään yleensä suun kautta otettavia antibiootteja, hiivalääkkeitä ja kortisonia. Pelkkä oireiden hoito ei kuitenkaan riitä, vaan kutinan aiheuttava syy on selvitettävä.

Koira eläinlääkärin vastaanotolla

Voidaanko kutinaa ehkäistä?

Koiran kutinaa voidaan pyrkiä ehkäisemään monin tavoin. Tärkeimmät tavat ovat kodin puhtaudesta sekä lemmikin terveydestä, hygieniasta ja laadukkaasta ravinnosta huolehtiminen.

Ensinnäkin koiralle tulee tarjota laadukasta ravintoa. Koska sama ruoka ei sovi kaikille koirille, kannattaa aiheesta aina keskustella eläinlääkärin kanssa. Ruoka-aineallergiasta kärsivälle koiralle voidaan syöttää hypoallergeenista ruokaa.

Koira ja sen turkki tulee pitää siistinä ja puhtaana asianmukaisella hoidolla, johon kuuluvat säännöllinen harjaus ja pesu. Jotkut koirat ovat erityisen herkkiä kosteudelle, mikä altistaa ne erilaisille tulehduksille. Eläinlääkäri saattaa ohjeistaa pesemään ihotulehduksesta kärsivän koiran erityisellä lääkeshampoolla.

Loistartuntojen ehkäisemiseksi koira tulee madottaa säännöllisesti, minkä lisäksi keväällä ja kesällä kannattaa käyttää ulkoloisten häätöön tarkoitettuja tuotteita. Tämän lisäksi lemmikki täytyy käyttää eläinlääkärin tarkastuksessa vähintään kerran vuodessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Manzuc, P. (2008). Diagnóstico y Manejo a largo plazo del prurito. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, 9(12).
  • Bhagat, R., Sheikh, A. A., Wazir, V. S., Mishra, A., & Maibam, U. (2017). Food allergy in canines: A review. Journal of Entomology and Zoology Studies, 5(6), 1522-1525.
  • Callan Sanchez, M. R. (2021). Endoparásitos zoonóticos en caninos domésticos (Canis lupus familiaris). (Trabajo de grado, Universidad Científica del sur).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.