Logo image
Logo image

Mistä kissojen hengitysvaikeudet johtuvat?

1 minuuttia
Kissojen hengitysvaikeudet voivat johtua monista erilaisista terveysongelmista. Oireen aiheuttajan tunnistaminen on erittäin tärkeää oikean hoidon määrittämiseksi.
Mistä kissojen hengitysvaikeudet johtuvat?
Luz Eduviges Thomas-Romero

Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kissojen hengitysvaikeudet ovat kohtalaisen yleinen ongelma, ja etenkin ylempien hengitysteiden tulehdukset ovat näillä eläimillä melko tavallisia. Hengityselimistön ongelmat voivat kehittyä hitaasti päivien tai viikkojen kuluessa tai ilmaantua yhtäkkiä ilman selkeitä varoitusmerkkejä.

Hengitystieongelmat ovat aina selvä merkki siitä, että kissa on vietävä eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti. Jos eläin kärsii hengenahdistuksesta tai sen limakalvot alkavat sinertää, se on vietävä välittömästi päivystykseen.

Kissojen hengitysvaikeuksien oireet

Hengitysvaikeudet tai hengenahdistus voivat ilmetä monin eri tavoin. Kissalla voi esimerkiksi olla jatkuva yskä, se saattaa hengittää raskaasti tai normaalia nopeammin, sen ääni voi muuttua, se voi kuorsata tai sen liikuntakyky saattaa heiketä.

Vakavimpia oireita ovat vaikeudet sisään- tai uloshengittämisessä sekä hengen haukkominen tai äänekkäästi suun kautta hengittäminen. Kissa saattaa myös nojata eteenpäin ja yökkäillä. Vakavista hengitysvaikeuksista kärsivän eläimen ikenet voivaa alkaa sinertää hapen puutteesta ja eläin voi menettää tajuntansa.

Some figure

Mistä kissojen hengitysvaikeudet johtuvat?

Yleisimpiä syitä kissojen hengitystieongelmiin ovat seuraavat:

  • Astma ja allergiat
  • Hyönteiset tai muut vierasesineet hengitysteissä
  • Hammasongelmat
  • Tulehdukset
  • Loiset (kuten keuhkomadot)
  • Pitkäaikaissairaudet (kuten sydänongelmat)
  • Keuhkokuume
  • Eri tyyppiset syövät
Some figure

Yksiä yleisimmistä kissan hengitystieoireiden aiheuttajista ovat erilaiset tulehdukset. Ylempien hengitysteiden tulehdukset ovat kissoilla melko tavallisia, ja useimmiten niitä aiheuttavat herpesvirus, kalikivirus ja klamydia. Näistä herpes- ja kalikivirus aiheuttavat molemmat noin 40 % kissojen ylempien hengitysteiden tulehduksista.

Myös esimerkiksi tarttuvaa vatsakalvontulehdusta aiheuttava koronavirus, leukoosivirus FeLV ja kissan immuunikatoa aiheuttava FIV-virus voivat aiheuttaa kissalle hengitystieoireita, vaikka varsinaiset pääoireet näkyvätkin muualla elimistössä.

Kissan hengitysvaikeuksien hoito

Kissan hengitystieongelmat on otettava aina tosissaan, ja etenkin hengitysvaikeudet tai limakalvojen sinerrys ovat merkki siitä, että eläin on vietävä välittömästi päivystykseen. Eläinlääkäri tutkii kissan ja pyrkii selvittämään oireiden aiheuttajan. Ongelman syy on tärkeä saada selville mahdollisimman nopeasti oikean hoidon takaamiseksi.

Hoito riippuu täysin oireiden aiheuttajasta. Esimerkiksi viruksen aiheuttamia tulehduksia hoidetaan tyypillisesti niin sanotulla tukihoidolla, eli antibiooteilla ja tarvittaessa nestehoidolla, nenätipoilla ja silmätipoilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Quimby, J., & Lappin, M. (2009). Feline focus: Update on feline upper respiratory diseases: introduction and diagnostics. Compendium (Yardley, PA), 31(12), E1-7.
  • Ward, J. L., Lisciandro, G. R., Keene, B. W., Tou, S. P., & DeFrancesco, T. C. (2017). Accuracy of point-of-care lung ultrasonography for the diagnosis of cardiogenic pulmonary edema in dogs and cats with acute dyspnea. Journal of the American Veterinary Medical Association, 250(6), 666-675.
  • Sleeper, M. M., Roland, R., & Drobatz, K. J. (2013). Use of the vertebral heart scale for differentiation of cardiac and noncardiac causes of respiratory distress in cats: 67 cases (2002–2003). Journal of the American Veterinary Medical Association, 242(3), 366-371.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.