Logo image
Logo image

Miksi liikunta on tärkeää koiralle?

2 minuuttia
Miksi liikunta on tärkeää koiralle?
Luz Eduviges Thomas-Romero

Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Liikunta on tärkeää koiralle, sillä se paitsi ylläpitää hyvää fyysistä kuntoa, myös tukee psyykkistä hyvinvointia ja ehkäisee sairauksia. Yhdessä ulkoileminen ja liikkuminen myös parantaa koiran ja omistajan suhdetta. Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion tarjoamisen ohella fyysinen ja henkinen aktivointi on tärkein palvelus, jonka omistaja voi lemmikilleen tehdä.

Miksi liikunta on tärkeää koiralle?

Liikunta tukee fyysistä terveyttä

Aivan kuten ihmisilläkin, myös koirilla liikunta ja fyysinen aktiivisuus ovat parhaita tapoja fyysisen kunnon ja terveyden ylläpitämiseksi. Vaikka lemmikkimme eivät vietäkään ihmisten tavoin vuorokaudessa useita tunteja television ja älylaitteiden ääressä, myös koiran arki voi sisältää liian vähän liikuntaa ja virikkeitä. Monet koirat liikkuvat liian vähän ja lepäävät ja nukkuvat suuren osan päivästään. Pahimmassa tapauksessa koira viedään ainoastaan lyhyille kävelyille niin, että se saa toimittaa tarpeensa.

Liikunta pitää painon kurissa

Fyysisen aktiivisuuden puutteen huomaa usein ensimmäisenä painonnoususta. Kun koira ei liiku, sille kertyy helposti lisää painoa, mikä voi omalta osaltaan vaikuttaa sen aktiivisuuteen, jolloin noidankehä on valmis. Ylipaino ja passiivinen elämäntapa kasvattavat monien sairauksien riskiä, ja esimerkiksi diabetes, sydänsairaudet ja nivelongelmat ovat tavallisempia eläimillä, jotka liikkuvat vähän. Liikkumattomuus myös vähentää lihasmassaa ja heikentää kestävyyttä, jolloin koiran keho on kaikin puolin entistä heikompi.

Liikunnan puute aiheuttaa käytöshäiriöitä

Liikunta pitää todistetusti huolta myös koiran psyykkisestä terveydestä. Sen lisäksi, että liikunnan ja virikkeiden vähyys voi tehdä hallaa koiran fyysiselle terveydelle, se voi aiheuttaa myös erilaisia käytösongelmia. Fyysinen passiivisuus voi näkyä esimerkiksi ahdistumisena, stressaantumisena tai tylsistymisenä. Joissain tapauksissa koira alkaa jopa käyttäytyä aggressiivisesti ihmisiä tai muita eläimiä kohtaan. Stressi voi aiheuttaa myös pakko-oirehäiriöitä ja ongelmia sosiaalisessa elämässä.

Some figure

Liikkuminen ehkäisee nivelrikkoa

Säännöllinen liikunta on paras tapa huolehtia koiran nivelten terveydestä. Liikkuminen parantaa nivelten liikkuvuutta ja vahvistaa niveliä tukevia lihaksia. Ylipainoisella koiralla liikunta voi kuitenkin rasittaa niveliä, ja tällöin onkin tärkeää keskittyä ensin painon pudottamiseen. Jos koira kärsii jo nivelrikosta, kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa siitä, millaista liikuntaa se tarvitsee. Myös nivelrikkoinen koira kaipaa säännöllistä liikuntaa, mutta liikunnan täytyy olla mitoitettu sen kuntoon sopivaksi.

Yhdessä liikkuminen yhdistää

Yhdessä ulkoileminen tai muuten yhteisen ajan viettäminen vahvistaa koiran ja omistajan välistä sidettä. Liikunta on stimuloivaa toimintaa, jonka jakaminen on kuin ystävyyden positiivista vahvistamista. Jo yksinkertainen rutiini, kuten päivittäinen pitkä kävelylenkki, parantaa sekä koiran että omistajan terveyttä ja hyvinvointia. Yhdessä tekeminen ja aktiivinen vuorovaikuttaminen myös helpottavat koiran kouluttamista.

Liikunta sosiaalisen elämän tukena

Omistajan on tärkeää huolehtia paitsi siitä, että koira saa tarpeeksi liikuntaa, myös siitä, että sillä on terve sosiaalinen elämä. Tämä tarkoittaa säännöllistä ihmisten ja muiden eläinten parissa ulkoilemista. Kuten kaikkien lemmikkien, myös koirien täytyy saada mahdollisuus kehittää tunne-elämäänsä sekä kognitiivisia ja sosiaalisia taitojaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hodgson, S. (2010). Dog Tricks and Agility For Dummies. John Wiley & Sons.
  • Farber, S. D. (2002). Sports Medicine for Dogs Part 1: Prevention of Injury.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.