Koiran käytösongelmat: 6 tavallista häiriötä

Koiran ei-toivottu käytös johtuu usein pentuaikojen peloista tai traumoista, perintötekijöistä tai omistajan suorittamasta koulutuksesta. Tilanteisiin löytyy kuitenkin yleensä ratkaisu kärsivällisyyden ja määrätietoisuuden avulla.
Koiran käytösongelmat: 6 tavallista häiriötä

Viimeisin päivitys: 05 syyskuuta, 2020

Koiran käytös perustuu sen luonteeseen, koulutukseen ja rodun piirteisiin. Koiran käytösongelmat voivat kuitenkin johtua myös sosiaalistamisen puutteesta tai perintötekijöistä. Tänään kerromme tekijöistä, joilla voi olla suuri merkitys koiran käytökseen.

Mistä koiran käytösongelmat johtuvat?

Koiran ei-toivotun käytöksen syyt tulee selvittää. On myös tärkeä ymmärtää, että ei ole olemassa varsinaista huonoa tai hyvää käytöstä, vaan kaikki riippuu siitä, mitä omistaja on lemmikilleen opettanut. Perintötekijät ovat merkittävä syy koiran käytösongelmien synnyssä. Jos esimeriksi emo on pelokas, todennäköisesti ainakin osa pennuista perii saman piirteen.

Lisäksi sosiaalistaminen määrittää koiran käytöstä suuresti. Sosiaalistumisen herkkyyskausi alkaa pennun ollessa noin neliviikkoinen ja jatkuu aina noin 14 viikon ikään asti. Tämän vaiheen aikana eläin oppii ja tottuu uusiin asioihin nopeasti. Nämä opitut tavat seuraavat koiraa aina aikuisuuteen asti. Koiralla, joka on erotettu emostaan ja sisaruksistaan liian varhain, voi esiintyä käytösongelmia kuten puremista, ahdistuneisuutta, hermostuneisuutta ja muiden lemmikkien torjuntaa.

Koiran käytösongelmat

Tavallisimmat koirien käytösongelmat

Koiralle voi periytyä tiu kehittyä yksi tai useampi käytösongelma sen aiemmasta elämästä tai koulutuksesta johtuen, eikä uuden omistajan kannata näin tuntea itseään syylliseksi tai epäonnistuneeksi. Onneksi monet koirien käytösongelmat ovat korjattavissa harjoittelun ja kärsivällisyyden avulla.

1. Kaivaminen

Kaivaminen voi olla hyvä tai huono tapa, riippuen olosuhteista ja paikasta. Jos koira kaivaa kuoppia kaikkialle puutarhaan ja tuhoaa kasveja, sitä tulee kieltää ja sille täytyy opettaa, että kyseinen käytös on huonoa. Korjataksesi tilanteen, kiellä koiraa aina sen kaivaessa, eikä vasta teon jälkeen.

Koiran käytösongelmat

2. Yleinen pelokkuus

Tämä on yksi tavallisimmista käytösongelmista koirilla, jotka ovat kärsineet traumasta tai joilla on niin sanottu peritty trauma ahdistuneisuutta kokeneen biologisen perheenjäsenen johdosta. Lisäksi tulee ymmärtää, että pelkoa syntyy myös tietämättömyydestä ja kokemuksen puutteesta.

Jos koirasi pelkää ihmisiä, muita eläimiä tai esimerkiksi vettä, kannattaa eläintä auttaa olemaan kontaktissa pelottavan ärsykkeen kanssa säännöllisesti. Kutsu ystäviä luoksesi, vie koira puistoon, kylvetä sitä ja niin edelleen. Näin lemmikki oppii näkemään pelottavan asian normaalina osana elämää pelottavan asian sijaan.

3. Eroahdistus

Ollessaan yksin kotona tuntien ajan, koira se voi käyttäytyä poikkeavalla tavalla – se voi itkeä, rikkoa esineitä, käydä tarpeillaan sisällä, haukkua, raapia ovea ja niin edelleen. Ole kärsivällinen tällaisen käytösongelman kanssa. Voit lukea neuvomme koiran eroahdistuksen taltuttamiseen tämän linkin takaa.

4. Esineiden pureskeleminen

Pennut tutkivat maailmaa suunsa avulla, minkä vuoksi on normaalia, että nuori koira puree ja rikkoo kodista löytyviä esineitä. Ongelma on kyseessä silloin, jos käytös jatkuu koiran kasvaessa. Muuta tämä tapa niin pian kuin mahdollista antamalla koirallesi puruleluja tai muita esineitä, joita ne voi järsiä.

Koiran käytösongelmat

5. Ruoan jatkuva kerjääminen

Koira voi ilmeillä tilanteen vaatimalla tavalla saadakseen haluamansa asian. Siksi se ottaa naamalleen surullisen ilmeen nähdessään omistajansa syömässä ja jatkaa, kunnes saa ruokaa.

Koira voidaan opettaa pois tästä huonosta tavasta:

  • Jätä koirasi pyynnöt huomiotta.
  • Pidä koira eri huoneessa ja poissa keittiöstä, tai anna sille ruokaa silloin, kun kaikki muutkin syövät.

6. Liiallinen aggressiivisuus

Jotkut koirat muuttuvat aggressiivisiksi nähdessään muita eläimiä tai tuntemattomia ihmisiä, ja voivat olla vaarallisia kaikkia kohtaan. Koira käyttäytyy näin johtuen pelosta, traumasta tai suojeluhalusta esineitä tai laumaansa kohtaan. Analysoi koirasi motiiveja voidaksesi auttaa sitä muuttamaan käytöstään.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.