Miksi koira masentuu ja miten sen masennus oireilee?
Koiran masennus on todellinen vaiva. Tutkimusten mukaan koiran masennus ei eroa paljonkaan ihmisen masennuksesta, vaan empaattisimmaksi eläimeksi ristitty koira kärsii hyvin samalla tavoin kuin ihminen. Vain harva omistaja kuitenkaan tietää, miksi koira masentuu, miten masennus oireilee ja miten sitä hoidetaan.
Miksi koira masentuu?
Hylätyksi tuleminen
Jos koirasi on adoptoitu, ja jos se oli luoksesi tullessaan jo täysikasvuinen, se voi olla peräisin ympäristöstä, jossa sitä kohdeltiin kaltoin tai jossa se hylättiin. Saattaa vaikuttaa siltä, että koira on sairas kaiken aikaa, mutta jos olet kärsivällinen, voit saada sen rakkauden ja luottamuksen.
Liikaa yksin vietettyä aikaa
Jos olet töissä pitkiä päiviä tai muuten paljon poissa kotoa, koirasi saattaa masentua. Jotkut koirarodut myös sopivat paremmin yksinoloon kuin toiset.
Varmista siis, että valitsemasi koira sopeutuu omaan elämäntyyliisi. Muuten saatat vahingoittaa eläintä adoptoimisella sen sijaan, että autat sitä.
Perheenjäsenen kuolema
Jos perheenjäsen tai muu lemmikki kotona on kuollut, koira saattaa masentua. Muista, että surullisuus ja masennus eivät ole yksi ja sama asia. On normaalia, että eläin on surullinen muutaman päivän ajan, eikä halua syödä tai mennä ulos. Jos se taas käyttäytyy näin pitkään, ja mikäli ilmenee muitakin negatiivisia oireita, omistajan tulee etsiä keinoja masennuksen hoitamiseksi.
Miten koiran masennus oireilee?
Jotta voisit selvittää, onko koirasi masentunut, tarkkaile sen käytöstä seuraavien merkkien havaitsemiseksi:
Lannistunut käytös
Todennäköisimmin koira liikkuu normaalisti kotona paljon, haistelee paikkoja sekä tekee vaikka mitä päivän aikana. Vaikka koira nukkuisi paljon, se liikkuu aina välillä.
Jos koira ei enää ole aktiivinen, ja se makaa kaiken aikaa ja huokailee, jokin on pielessä. Tässä tapauksessa mieti, mitä muutoksia koiran elämässä on ollut ja analysoi, voisiko lemmikkisi olla masentunut.
Ruokahalun puute
Ruokahalun vähäisyys on yksi varhaisimmista merkeistä sairauksista yleisesti ottaen, mukaan lukien masennuksesta. Kiinnitä huomiota siihen, kuinka paljon koira syö ja onko ruoan määrä laskenut merkittävästi – tällöin se saattaa olla masentunut.
Koira ei halua lähteä ulos
Kun ehdotat koiralle ulosmenoa, se reagoi yleensä silmittömän ilon räjähdyksellä. Onko jokin muuttunut? Jos koira ei innostu ulosmenosta, kyseessä voi olla yksi masennuksen selkeimmistä merkeistä.
Koira nukkuu paljon
Normaalia runsaampi nukkuminen on myöskin masennuksen oire koirilla. Kuten olemme muissa artikkelissa kertoneet, koiran tarvitsee saada tietty määrä unta, mikä riippuu esimerkiksi iästä.
Jos koira nukkuu tavallista enemmän, tämä on tapa “kuluttaa aikaa”, sillä se ei nauti olostaan.
Tuhoisa käytös
Jos lemmikkisi on aina ollut rauhallinen, mutta nyt se tuhoaa esimerkiksi sohvaa, tekee tarpeensa kotiin sisälle tai tekee sellaisia asioita, joita se ei koskaan aiemmin ole tehnyt, syynä saattaa olla masennus.
Miten auttaa masentunutta koiraa?
Kuten jo mainitsimmekin, surullisuus on eri asia kuin masennus. Jos joku tässä tekstissä kuvaamistamme oireista toistuu jatkuvasti, käy eläinlääkärissä lemmikkisi kanssa välittömästi. Jos koira saa diagnoosin masennuksesta, eläinlääkärin hoidon lisäksi avuksi voivat olla seuraavat asiat kotona:
- Pidä koira aktiivisena.
- Leiki sen kanssa.
- Anna sen sosialisoida muiden koirien kanssa
- Älä jätä sitä yksin liian pitkäksi aikaa.
- Voi olla hyvä idea hankkia toinen lemmikki sen seuraksi.
- Hanki koiralle interaktiivisia leluja.
Masennuksen oireiden tunnistaminen koiralla ei ole kovin vaikeaa – vaaditaan vain tarkkaavaisuutta ja hiukan vaivannäköä. Jos koirasi on tosiaankin masentunut, pysy rauhallisena – tilanteeseen on ratkaisu.
Jos mikään neuvoista ei toimi, syynä voivat olla kemikaalituotteet, jotka myöskin voivat aiheuttaa koiralla masennusta. Tätä ongelmaa tulee hoitaa lääkkeellä, jota määrää eläinlääkäri.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.