Mikä on koiran parvovirus ja miten se vaikuttaa eläimen terveyteen?

Mikä on koiran parvovirus ja miten se vaikuttaa eläimen terveyteen?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Koiran parvovirus on yksi yleisimpiä viime vuosikymmeninä koirien keskuudessa levinneitä tauteja. Virus ei tartu ihmisiin, mutta se tarttuu erittäin helposti koirasta toiseen, ja sen aiheuttama tauti voi ilman asianmukaista hoitoa johtaa eläimen kuolemaan. Virustartunnan aiheuttaman kuolleisuuden on arvioitu olevan jopa 35 %.

Parvovirus on yleinen kodittomien, epäterveellisissä olosuhteissa elävien koirien keskuudessa. Kulkukoirien hallitsematon lisääntyminen tarkoittaa kaduilla syntyneiden pentujen olevan erityisen haavoittuvaisessa asemassa.

Parvovirustartuntaan ei ole olemassa tehokasta hoitoa, vaan ainoa tapa välttyä tartunnalta, on ennaltaehkäisevä toiminta. Jokaisen koiranomistajan tulee huolehtia oman lemmikkinsä rokottomisesta, madottamisesta ja yleisestä hyvästä hoidosta.

Mikä on koiran parvovirus?

Koiran parvovirus on koirien parvovirusripulin aiheuttaja. Kyseessä on nopeasti leviävä tauti, joka vaikuttaa pääasiallisesti koiran suolistoon. Virus tarttuu elimistön nopeasti jakautuviin soluihin, kuten suoliston pintasolukkoon, ja leviää ruoansulatuskanavaan ja hyökkää immuunijärjestelmän toiminnalle elintärkeitä valkosoluja vastaan.

Tämän jälkeen virus voi ottaa kaksi erilaista muotoa, joista yleisemmässä virus tuhoaa suolen epiteelisoluja, mikä aiheuttaa tulehdusreaktion, jonka oireet ovat tyypillisiä suolistotulehduksen oireita, kuten ripulia ja oksentelua. Harvinaisemmissa tapauksissa virus voi aiheuttaa nuorilla pennuilla sydänlihastulehduksen. Sydämen toiminnan häiriintyminen voi johtaa hapenpuutteeseen ja aiheuttaa näin aivovaurioita.

Koiran parvovirus

Koiran parvovirus todettiin ensimmäisen kerran 1970-luvun lopussa, jolloin virus levisi nopeasti ympäri maailmaa. Kyseessä on sitkeä mikrobi, joka selviytyy myös sille vihamielisissä ympäristöissä. Se voi olla pitkään horroksessa ennen uudelleenaktivoitumista.

Desinfiointiaineiden, kloorin tai syövyttävien aineiden käytöstä ei ole hyötyä parvoviruksen tuhoamisessa, ja näin ollen on tavallista, että virus saastuttaa erilaisia kodin esineitä, mukaan lukien ruoka-aineita, peittoja, liinavaatteita ja eläimen kantolaatikon.

Jos olet jättämässä lemmikkisi hoitoon esimerkiksi koirahoitolaan, varmista, että hoitola noudattaa puhtaanapitosääntöjä ja rokotuskäytäntöjä.

Pennut ovat suurimmassa vaarassa

Parvovirus voi tarttua minkä ikäiselle, rotuiselle tai kokoiselle koiralle tahansa, mutta suurinta vaaraa tauti aiheuttaa pennuille ja iäkkäille koirille sekä yleiskunnoltaan heikoille eläimille.

Koiranpennun elimistö on haavoittuvainen ja altis viruksille. Nuoren koiran vastustuskyky ei ole vielä täysin kehittynyt taistelemaan lukuisia ympäristön mikrobeja vastaan. Tämän lisäksi kasvuvaiheeseen liittyvä solujen nopea toiminta tekee eläimen elimistöstä ihanteellisen alustan virusten monistumiselle.

Tutkimusten mukaan myös tietyt rodut, kuten labradorinnoutajat, dobermannit ja rottweilerit, ovat muita rotuja herkempiä parvovirustartunnalle.

Koiran parvovirusripulin oireet

Parvovirusripulin oireet voivat olla vaikeasti tunnistettavissa, sillä monet oireista ovat yhdistettävissä myös muihin sairauksiin, kuten suolistotulehdukseen.

Yleisimmät parvoviruksen aiheuttamat oireet ovat seuraavat:

  • Kuume
  • Aluksi limainen ja myöhemmin verinen ripuli
  • Raju oksentelu
  • Ruokahaluttomuus
  • Väsymys ja letargia
  • Nestehukka

Oireet ilmaantuvat yleensä noin viiden päivän kuluttua tartunnasta, ja suurin osa menehtymisistä tapahtuu 48-72 tunnin kuluttua oireiden alkamisesta. Koira tulee viedä välittömästi eläinlääkäriin, jos sen huomataan kärsivän yllä mainituista oireista tai käyttäytyvän tavallisesta poikkeavalla tavalla.

Parvoviruksen leviäminen

Parvovirus leviää kosketustartuntana koirasta toiseen. Virus elää eläimen ulosteessa ja virtsassa pitkiä aikoja, ja koirat, jotka syövät omaa tai lajitovereidensa ulostetta, ovat suurimmassa vaarassa sairastua.

Parvovirus pystyy elämään lähes kaikilla pinnoilla ja voi levitä myös välillisesti, mikä lisää tapoja, joilla koira voi saada tartunnan. Ulosteen saastuttaman materiaalin välityksellä tapahtuva tartunta onkin merkittävässä asemassa.

Koiran parvoviruksen hoito

Parvovirustartuntaan ei ole toistaiseksi olemassa tehokasta hoitoa. Tärkeintä on hoitaa oireet parhaalla mahdollisella tavalla, jotta koiran yleiskunto pysyy sellaisena, että eläin pystyy nujertamaan sairauden. Tärkein tavoite on ylläpitää koiran suola- ja nestetasapainoa.

Tartunnan ehkäiseminen ja aikainen diagnosointi ovat erittäin tärkeässä roolissa parvoviruksen kohdalla.

Eläinlääkäri

Parvovirustartunnan estäminen

Paras tapa estää omaa lemmikkiä sairastumasta parvovirusripuliin, on olla vastuullinen koiranomistaja. On ehdottoman tärkeää, että koiran rokotuksista pidetään huolta, sillä tämä on ainoa varma keino välttää tartunta. Koiran elinympäristö tulee pitää siistinä ja eläimen on hyvä olla tekemisissä ainoastaan rokotettujen lajitovereiden kanssa.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja madotukset ovat tärkeitä tekijöitä koiran terveyden ja hyvän yleiskunnon varmistamiseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.