Luonnolliset öljyt koiran ensiapulaukkuun
Yhä useampi lemmikin omistaja valitsee hoitovaihtoehdoksi luonnonlääketieteen ja lääkitsee eläintä kotitekoisten rohtojen avulla. Vaikka luontaislääkintä ei korvaakaan länsimaista lääketiedettä, voi siitä olla apua tiettyjen vaivojen helpottamisessa. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat parhaat luonnolliset öljyt koiran ensiapulaukkuun lisättäväksi.
Koiran ensiapulaukku
Tiedät jo, että lemmikistä täytyy huolehtia hyvin ja sen mahdolliset vaivat täytyy hoitaa. Jotkut ihmiset voivat olla sitä mieltä, että koiran ensiapulaukun kokoaminen on liioittelua, mutta tällainen valmistautuminen voi tulla tarpeeseen, jos eläin joutuu tilanteeseen, jossa tarvitaan akuuttia hoitoa. Varaamalla sopivat tarvikkeet kotiisi, voit jopa välttyä kokonaan viemästä koiraa eläinlääkärin paikattavaksi.
Asiantuntijat suosittelevat sisällyttämään seuraavat tuotteet koiran ensiapulaukkuun:
- Lohi-, pellavansiemen- tai esikkoöljy-pohjainen omega-3-ravintolisä turkin ongelmiin
- Pellavansiemen-, makadamiapähkinä- tai jojobaöljy tai vihreä savi iho-ongelmiin
- Arnikki, korte tai harpagojuuri nivelkipuihin
- Orapihlaja, valeriaana, kärsimyskukka, santelipuu tai suitsuke käytösongelmiin, kuten pelkotiloihin, ahdistukseen ja hermostuneisuuteen
- Pellavansiemenet, kamomilla, nokkonen tai korte punkkeihin ja ruoka-aineallergioihin
- Aloe vera hyönteisten pistoihin
- Punahattu ja basilika vastustuskyvyn vahvistamiseen
- Manuka-hunaja palovammoihin ja pinnallisiin haavoihin
- Fenkolinsiemenet, merilevä tai vihreä savi plakin ja pahan hajuisen hengityksen hillitsemiseksi
Luonnolliset öljyt koiralle
Tämä tuhat vuotta vanha hoitomuoto tarjoaa monia hyötyjä ihmisten terveydelle. Jo pitkän aikaa alan ammattilaiset ovat määränneet ja suositelleet erilaisia öljyhoitoja myös eläimille. Koiran omistaja voi kasata lemmikilleen ensiapulaukun, joka sisältää muiden tarvikkeiden lisäksi luonnollisia öljyjä. Alla listaamme parhaat luonnolliset öljyt tähän käyttötarkoitukseen.
1. Minttuöljy
Minttuöljy vilkastuttaa ruoansulatusta ja vähentää liikasyömisen tai pilaantuneen ruoan syömisen aiheuttamia kipuja. Se on myös tulehdusta hillitsevä antibakteerinen öljy, joka tekee hyvää hengitysongelmista kärsiville eläimelle sekä toimii luonnollisena piristeenä. Minttuöljyä käytetään esimerkiksi urheilijoilla ja työkoirilla. Tätä öljyä ei tule levittää silmien ympärille, nenään tai avoimiin haavoihin.
2. Laventeli
Laventelia käytetään usein luonnonlääketieteessä sekä eläimillä että ihmisillä. Laventelilla on kipua lievittäviä ja parantavia ominaisuuksia, ja sitä voidaan käyttää haavojen, palovammojen, ärtyneen ihon ja naarmujen hoitoon. Laventeli vaikuttaa myös tunteisiin, ja se auttaa nukkumaan ja rentoutumaan.
3. Kamomilla
Myös kamomilla on voimakas relaksantti, joka vähentää pelkoa ja ahdistusta. Tätä öljyä voidaan käyttää rauhoittamaan koiraa stressaavissa tilanteissa. Kamomillalla on kipua lievittäviä sekä tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Tämä kasvi uudistaa ihoa, ja sen avulla voidaan hoitaa lieviä ruhjeita.
4. Tepuuöljy
On elintärkeää varmistaa teepuuöljyn puhtaus, sillä muuten tämä öljy voi olla koiralle myrkyllistä. Teepuuöljyllä on sienten kasvua, viruksia, bakteereita ja tulehduksia hillitseviä ominaisuuksia, minkä vuoksi se on täydellinen lisä koiran ensiapulaukkuun. Käytä teepuuöljyä kuitenkin ainoastaan eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.
5. Mandariini
Älä käytä tätä öljyä karvattomiin alueisiin (esimerkiksi koiran vatsaan), sillä joutuessaan kontaktiin auringonsäteiden kanssa, mandariiniöljy voi aiheuttaa ihoärsytystä. Öljyn miellyttävä tuoksu rentouttaa koiran, tehden siitä rauhallisen. Mandariiniöljyä voidaan käyttää myös helpottamaan ruoansulatusongelmia, lievittämään masennusta, stimuloimaan immuunijärjestelmää ja poistamaan myrkkyjä maksasta.
On tärkeää tietää, kärsiikö lemmikki vakavasta sairaudesta vai lievästä vaivasta. Jos eläimellä on vakavia terveysongelmia, se tulee aina viedä eläinlääkäriin saamaan tarvitsemaansa hoitoa. Itsehoito ei ole koskaan hyvä ajatus, kun kyseessä on koiranpentu tai raskaana oleva koira – ei edes, vaikka tietäisit varmuudella, mikä vaiva eläimellä on.
Voit käyttää näitä kotitekoisia luonnollisia rohtoja perinteisten lääkkeiden tai hoidon tukena. Selvitä aina luonnollisten öljyjen mahdolliset sivuvaikutukset. Äläkä missään nimessä unohda, kuinka tärkeää on, että jokaisessa lemmikkikodissa on valmiina eläimen ensiapulaukku!
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.