Logo image
Logo image

Lemmikin mielenterveyden hoito ja yleisimmät tunne-elämän häiriöt

3 minuuttia
Lemmikin mielenterveyden hoito ja yleisimmät tunne-elämän häiriöt
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ihmisten tavoin eläimet ovat herkkiä monille tunne-elämän häiriöille, jotka voivat aiheuttaa muutoksia luonteessa ja käytöksessä. Lemmikin mielenterveydestä huolehtiminen on tärkeää terveellisen ja onnellisen arjen takaamiseksi. Tänään kerromme, mitä ovat yleisimmät eläimillä esiintyvät tunne-elämän häiriöt ja miten lemmikin mielenterveyden hoito tapahtuu.

Lemmikkien 5 yleisintä tunne-elämän häiriötä

1. Masennus

Masennus on eläimellä useimmiten seurausta kaltoinkohtelusta tai äkillisistä muutoksista rutiinissa.

Some figure

Yleisimmät oireet masenuksesta lemmikillä ovat seuraavat:

  • epäaktiivisuus
  • eristyneisyys
  • kiinnostuksen tai energian puute
  • muutokset käytöksessä
  • ruokahalun puute
  • uupumus ja velttous.

2. Pakko-oireet (OCD)

Lemmikillä, jolla on OCD, on toistuvaa käyttäytymistä tai hallitsemattomia tekoja. Se voi hetkellisesti menettää kykynsä hallita tunteitaan ja ilmaista tämän pakkomielteisen käytöksen kautta.

Moni lemmikki nuolee häntäänsä vimmatusti tai juoksee jatkuvasti ympyrää. Normaalisti tämä tila kehittyy fyysisen tai tunnetason kaltoinkohtelun, runsaan ahdistuneisuuden tai eristyksissä olemisen vuoksi (esimerkiksi koiran eläessä kiinni sidottuna).

3. Eroahdistus

Kotieläin, jolla on liian suuri riippuvaisuus omistajastaan, voi käyttäytyä hyperaktiivisesti, kun se jätetään yksin. On melko tavallista, että tällöin eläin yrittää paeta, satuttaa itseään, itkee, rikkoo ja puree esineitä sekä haukkuu runsaasti.

4. Fobiat

Fobiat ovat hyvin voimakkaita pelkoja, jotka saavat aikaan liiallisia reaktioita. Useimmilla lemmikeillä ilmenee jonkin verran paniikkia esimerkiksi imurin, hiustenkuivaajan tai ilotulitusten ääniä kuuluessa. Tavallisin reaktio tällaiseen tunnetason epätasapainoon on mennä puolustus- tai hyökkäystilaan, vapista, yrittää juosta pois, piiloutua tai välttää ihmisiä.

5. Post-traumaattinen stressi

Tämä käytös johtuu negatiivisista kokemuksista, kuten esimerkiksi väkivallasta, kaltoinkohteusta tai hylkäämisestä. Joillakin lemmikeillä ilmenee erittäin suuria vaikeuksia sosiaalisoinnissa ihmisten ja muiden eläinten kanssa, tai sitten aggressiivista tai väkivaltaista käytöstä. Näissä tapauksissa tarvitaan asiantuntijan apua sekä kärsivällisyyttä.

Lemmikin mielenterveyden hoito

Eläimen mielenterveyden ja tunne-elämän tasapainon takaamisessa on kyse tottumuksista. Terveellinen ja positiivinen rutiini voi lisätä lemmikin elinikää ja elämänlaatua. Nyt annamme listan kuudesta perustavanlaatuisesta asiasta, jotta voisit hoitaa lemmikkisi mieltä paremmin.

1. Tasapainoinen ruokavalio

Epätasapainoinen ruokavalio voi saada aikaan monia fyysisiä ja tunnetason sairauksia, joita ovat esimerkiksi aliravitsemus, liikalihavuus, ruoansulatusongelmat, uupumus, velttous ja masennus.

Koiran ikä ja koko ovat avainasioita tasapainoisen ruokavalion kannalta. On myös erityisiä tuotteita eräiden ongelmien hoitoon, kuten esimerkiksi allergioiden, liikalihavuuden, virtsatieongelmien sekä munuaisten tai maksan häiriöiden.

On tärkeää varmistaa, että annat lemmikillesi oikean määrän ruokaa. Liika ruokinta tai ihmisen ruoan antaminen ei tarkoita, että eläin on hyvin ravittu. Itse asiassa jotkut ihmisen ruoat ovat myrkkyllisiä eläimille.

2. Säännöllinen liikunta

Fyysinen aktiivisuus liittyy tasapainoiseen ruokavalioon. Liikunta auttaa hallitsemaan painoa, vahvistamaan vastustuskykyä sekä tasapainottamaan aineenvaihduntaa. Liikunnan avulla voidaan välttää useita sairauksia sekä pitää yllä lemmikin henkistä terveyttä.

Lisäksi liikunta auttaa hallitsemaan eläimen käytöstä siksi, että se estää liikaa energian kertymistä. Se vähentää riskiä aggressiivisesta käytöksestä sekä tarjoaa rentoutuksen ja hauskanpidon hetkiä.

3. Sosiaalistaminen

Tässä on kyse ennen kaikkea eläimen sosiaalisten taitojen kehittämisestä toisten kanssa toimeen tulemiseksi sekä tunteiden vahvistamiseksi. Se parantaa eläimen mielenterveyttä sekä alentaa riskiä aggressiivisesta käytöksestä.

Ihanteellista olisi, että sosiaalistaminen aloitetaan eläimen ensimmäisinä elinviikkoina. Sen tulisi alkaa 4.-20. elinviikon aikana, jolloin eläin alkaa tulla tietoiseksi ympäristöstään.

Some figure

4. Ennaltaehkäisevät hoidot

Moni sairaus voi tuoda mukanaan tunnetason epätasapainoa ja muutoksia eläimen käytökseen. Siten fyysisiä sairauksia ennaltaehkäisevät hoidot ovat todella tärkeitä lemmikin mielenterveyden takaamiseksi.

Eläimen rokotteet tulee pitää ajan tasalla, kuten myös madotus ja hammashygienia sekä silmien, korvien ja turkin pesut. Eläinlääkärissä tulisi käydä säännöllisesti, jotta eläimen terveyttä voidaan valvoa yleisesti ottaen.

5. Silittäminen ja ulkonäöstä huolehtiminen

Jokaisella eläimellä on oma tarpeensa rakkauden osoitusten ja silityksen suhteen, mutta lemmikit tarvitsevat ja ansaitsevat joka tapauksessa omistajansa huomiota. Valitse siis sellainen eläin, joka sopii oman vapaa-aikasi määrään.

Itse asiassa esteettinen hoitaminen ja silittäminen ovat erinomaisia mahdollisuuksia parantaa lemmikkisi mielialaa. Näin vahvistat myös sidettä eläimen ja itsesi välillä, jotta voitte elää onnellisemmin yhdessä.

6. Rentouttavat terapiat

Rentouttavat hoidot lemmikeille ovat yhä tavallisempia, mutta on vielä parempi, jos omistajakin harjoittaa näitä! Esimerkiksi aromaterapia, musiikkiterapia, feng shui ja meditaatio luovat positiivisemman ympäristön kotiin, mikä on hyödyksi niin omalle kuin lemmikkisi mielenterveydelle.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.