Koiran masennus: Ehkäisy ja hoito

Koiran masennus: Ehkäisy ja hoito
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Koiran masennus on todellinen vaiva. Samalla tavoin kuin ihmiset, myös koirat voivat masentua. Asiaa on tutkittu paljon, ja tutkimusten ansiosta aiheesta on olemassa runsaasti tietoa. Tutkimusten mukaan koiran masennus ei eroa paljonkaan ihmisen masennuksesta, vaan empaattisimmaksi eläimeksi ristitty koira kärsii hyvin samalla tavoin kuin ihminen.

Koiran masennus ja sen ehkäisy

Koiran mielenterveysongelmien ehkäisy on täysin mahdollista. Asiantuntijoiden mukaan paras tapa estää esimerkiksi ahdistuksen ja masennuksen syntyminen, on antaa eläimen kehittää positiivisia käyttäytymistapoja. Koiraa voidaan verrata lapseen sen ottaessa tietyn asenteen. Omistajan täytyy pitää koiran emotionaaliset ja fyysiset tarpeet aina mielessä.

Koiran masennus: Ehkäisy ja hoito

On parasta aloittaa yksinkertaisista asioista. Koiran elinolojen tulee olla hyvät; eläin tarvitsee laadukasta ja terveellistä ruokaa, raikasta vettä, leikkiaikaa omistajansa kanssa, kanssakäymistä muiden eläinten kanssa ja niin edelleen. Koiran tulisi tuntea olonsa rauhalliseksi ja onnelliseksi.

Vapaa-aika

Hauskat aktiviteetit sekä ihmisten ja muiden eläinten kanssa ajan viettäminen ovat olennaisia tekijöitä koiran terveyden kannalta. Riippuen koostaan, koiran tulee päästä ulkoilemaan noin kolme kertaa päivässä – eikä pelkkä mahdollisuus tarpeiden toimittamiseen riitä, vaan eläimen tulee saada liikkua, tavata lajitovereitaan, pitää hauskaa ja seurata vaistojaan.

Myös psykologiset tekijät ovat tärkeitä, sillä jokainen koira tarvitsee emotionaalisia ärsykkeitä. Lemmikin kanssa leikkiminen, sille puhuminen ja huomion antaminen ovat hyviä tapoja stimuloida koiraa. Koiran tulee myös saada tuntea itsensä rakastetuksi ja arvostetuksi osaksi perhettä.

On hyvä pitää mielessä, että suurin osa koirista viettää aikaa ainoastaan ihmisten kanssa. Joissain tapauksissa sopeutuminen toisen lajin edustajan kanssa elämiseen voi olla vaikeaa. Omistajan tulee varmistaa, että koira ei vietä liian paljon aikaa yksin, sillä liika yksinolo saattaa aiheuttaa ahdistus- ja masennusoireita. Koirat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka muuttuvat surullisiksi ja lannistuvat joutuessaan viettämään liian pitkiä aikoja ilman seuraa. Nämä oireet voivat muuttua lopulta masennukseksi.

Koiran masennuksen hoito

Jos koira kärsii jo masennuksesta, omistajan on puututtava asiaan välittömästi. Sairaus vaikuttaa koiriin samalla tavoin kuin ihmisiin, mutta sillä voi olla koiriin vielä vakavampia seurauksia, koska koirat ovat hyvin herkkiä olentoja. Koirat tuntevat tunteet – pelon, surun, aggression, euforian – hyvin intensiivisesti.

Jos koiran käytös muuttuu, omistajan kannattaa keskustella eläinlääkärin, etologin tai muun ammattilaisen kanssa. Etologit ovat eläinten käyttäytymiseen erikoistuneita ammattilaisia, jotka pystyvät auttamaan koiran masennuksen hoidossa. Hoito muodostuu yleensä eläimen tapojen muuttamisesta.

Positiivinen vahvistaminen

Positiivisella vahvistamisella on saatu aikaan erinomaisia tuloksia. Tässä metodissa koiralle opetetaan hyviä tapoja palkintojen ja kiintymyksen osoitusten avulla.

Koiran masennus: Ehkäisy ja hoito

On olemassa myös muita tekniikoita vaikeampien tapausten hoitamiseen. Yksi tällainen on antidepressanttien ja anksiolyyttien käyttäminen, mutta tällaiseen hoitokeinoon turvaudutaan yleensä ainoastaan tapauksissa, joissa mitkään muut metodit eivät tuota tulosta.

Vaihtoehtoinen terapia

On olemassa myös erilaisia vaihtoehtoisia terapiamuotoja, joista voi olla apua joillekin koirille. Tällaisia ovat erimerkiksi homeopatia, Bach-kukkaterapia ja akupunktio. Eläinlääkärin tulee kuitenkin aina olla ensimmäinen henkilö, joka tutkii koiran ja ehdottaa sopivaa hoitomuotoa.

Koirat reagoivat yleensä hyvin käytösterapiaan, toisin kuin ihmiset. Herkän ja intuitiivisen eläimen vaivaa on helpompi hoitaa. Tapaukset, joissa koiran masennus on johtanut eläimen menehtymiseen, ovat hyvin harvassa. Tästäkin huolimatta omistajan tulee tarkkailla lemmikkiään ja viedä se eläinlääkäriin heti, jos sen käytöksessä huomataan poikkeavuuksia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.