Logo image
Logo image

Kuinka toimia, jos käärme puree koiraa?

2 minuuttia
Moni ajattelee, että riski siihen, että käärme puree omaa koiraa, on hyvä pieni. Maastossa liikuttaessa tulee kuitenkin olla varovainen, ja jokaisen omistajan on hyvä tietää, millaisia oireita käärmeen purema lemmikille aiheuttaa.
Kuinka toimia, jos käärme puree koiraa?
Viimeisin päivitys: 17 marraskuuta, 2021

Suomessa ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme on kyy, joten se on myös ainoa käärme, josta tarvitsee huolehtia lemmikin kanssa ulkoiltaessa. Tilanne on toinen, jos eläimen kanssa matkustetaan ulkomailla. Vaikka käärmeen puremat ovatkin kohtalaisen harvinaisia, tilastojen mukaan 15 000 koiraa joutuu käärmeen puremaksi vuosittain. Suomessa kyyt purevat satoja koiria joka vuosi. Alla kerromme, miten käärmeen purema oireilee ja kuinka kannattaa toimia, jos käärme puree koiraa.

Kuinka käärmeen purema oireilee?

Joissakin tapauksissa käärmeen purema huomataan, mutta monissa ei. Tämän vuoksi pureman tavallisimmat oireet on tärkeä oppia tunnistamaan. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten koiran koko ja ikä sekä pureman sijainti.

Yleisimpiä oireita ovat:

  • Pistojäljet iholla
  • Turvotus puremakohdassa, ihon sinerrys
  • Uneliaisuus, voimattomuus, sekavuus
  • Lisääntynyt kuolaaminen
  • Oksentelu, ripulointi
  • Kouristukset

Kyyn pureman jälkeen noin joka kymmenes koira kärsii rytmihäiriöistä ja monella todetaan sydänlihassolujen vaurioita. Lisäksi kyyn purema johtaa usein keuhkoturvotukseen, munuaiskudoksen tuhoutumiseen tai munuaisten vajaatoimintaan. Verenvuotohäiriöt ja sisäelinvammat ovat vakavia harvinaisia, mutta erittäin vakavia oireita. Pahimmillaan kyyn purema voi koitua koiran kohtaloksi.

Some figure

Kuinka toimia, jos käärme puree koiraa?

  • Pysy rauhallisena. Jos lemmikkisi näkee sinut hermostuneenase hermostuu itsekin, eikä tämä hyödytä teitä kumpaakaan. Kiihtynyt mielentila hankaloittaa tilanteen selvittämistä, eikä lemmikkisi anna sinun välttämättä koskea itseensä.
  • Paikanna puremakohta. Tulehdus puremakohdassa helpottaa puremakohdan löytämistä.
  • Puhdistus vedellä ja saippualla. Älä käytä alkoholia tai mitään muutakaan, mikä voisi ärsyttää puremakohtaa. Tässä vaiheessa riittää, kun haava puhdistetaan saippualla ja vedellä. Älä hankaa puremajälkeä tai yritä puhdistaa haavaa sisältäpäin. Puhdista haava vain pinnallisesti.
  • Pidä eläin paikallaan. Suurin osa käärmeenpuremista kiihdyttää eläimen sykettä ja hengitystä, joten koira on syytä pyrkiä pitämään paikallaan ja rauhallisena. Tällä tavalla käärmeen myrkky ei leviä muualle eläimen kehoon.
  • Irrota koiran kaulapanta. Jos purema on koiran kaulassa, siitä syntyvä turvotus voi kiristää kaulapantaa ja aiheuttaa tukehtumisvaaran. Irrota siis koirasi kaulapanta mahdollisimman pian, jo ennen haavan puhdistusta.
  • Ota käärmeestä kuva. Jos käärme on yhä lähistöllä, pyri ottamaan siitä kuva. Tämä voi auttaa eläinlääkäriä oikeanlaisen hoidon määrittämisessä.
  • Mene eläinlääkäriin. Näiden askelten jälkeen on parasta suunnata eläinlääkäriin. Vie siis koirasi sinne saman tien, ja anna eläinlääkärin hoitaa loput. Eläinlääkärit tietävät käärmeenpuremista eniten, ja he osaavat pysäyttää myrkyn leviämisen niin, että koirasi pääsee tervehtymään pian.
Some figure
Lähde: http://www.diariodemexico.com.mx

Älä tee näin

Älä tee mitään muuta tässä artikkelissa mainittujen ohjeiden lisäksi. Joitakin asioita on syytä välttää, vaikka olisit nähnyt niitä elokuvissa tai kuullut niistä joltakulta muulta. Tässä pari asiaa, joita sinun EI pidä tehdä:

  • Kiristyssiteen teko. Tämä voi vahingoittaa eläintä, ja vain eläinlääkärit tietävät, kuinka tämä kiristysside tehdään asianmukaisesti.
  • Älä ime haavaa. Lemmikkisi ei hyödy tästä yhtään, ja myrkyn imeminen voi olla vaaraksi itsellesikin.

Käärmeitä on olemassa monia erilaisia lajeja hiukan maasta riippuen, mutta eläinlääkäriin meno on aina hyvä ajatus. Varaudu siis oikein ja muista toimia nopeasti, jotta lemmikkisi säästyy vakavammilta ongelmilta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.