Näin valmistaudut, kun on aika viedä koira eläinlääkäriin

Eläinlääkäri on usein lemmikille pelottava ja stressaava paikka. On kuitenkin olemassa tiettyjä helppoja konsteja, joiden avulla eläin rauhoittuu ja tuntee olonsa turvallisemmaksi.
Näin valmistaudut, kun on aika viedä koira eläinlääkäriin

Viimeisin päivitys: 23 toukokuuta, 2019

Rauhallisenkin eläimen kanssa tilanne saattaa muuttua hankalaksi, kun on aika viedä koira eläinlääkäriin. Kokemusta voidaan kuitenkin helpottaa ja trauman syntymistä välttää muutamien yksinkertaisten metodien avulla.

Miten viedä koira eläinlääkäriin ongelmitta?

Eläinlääkärikäynnit ovat yksiä lemmikin elämän stressaavimmista tilanteista. On täysin ymmärrettävää, että eläin pelkää joutuessaan vieraaseen paikkaan ja siellä tutkittavaksi, rokotettavaksi ja mahdollisesti lääkityksi. Eläinklinikoilla on myös usein vieraita eläimiä, jotka voivat omalta osaltaan lisätä stressiä.

Koiran vienti eläinlääkäriin ei ole aina ongelmatonta, mutta lääkärikäynnit ovat välttämätön osa jokaisen lemmikin elämää, sillä eläimen terveys täytyy tarkastaa säännöllisesti, minkä lisäksi kaikki eläimet tulee rokottaa.

Koira itse ei tietenkään tätä ymmärrä, ja oudot hajut, äänet, ihmiset ja eläimet voivat pelottaa sitä. Lisäksi se joutuu usein kärsimään omistajansa hermostuneisuuden vuoksi.

On tärkeä pyrkiä ymmärtämään eläintä ja käsittää, että se ei käyttäydy hankalasti harmia aiheuttaakseen, vaan sen käytöstä ohjaa pelko tai tietämättömyys. On omistajan tehtävä pyrkiä opettamaan koiralle, että käynti eläinlääkärissä ei ole paha asia, ja tehdä kokemuksesta mahdollisimman miellyttävä. Koira tuskin koskaan oppii rakastamaan eläinlääkärissä käyntiä, mutta se voi tottua siihen.

Näin valmistaudut, kun on aika viedä koira eläinlääkäriin

Näin valmistaudut, kun on aika viedä koira eläinlääkäriin

Vaikka koira ei pitäisikään eläinlääkärissä käymisestä, se tarvitsee terveystarkastuksen vähintään kerran vuodessa. Lisäkäynnit voivat olla eläinlääkärin kehotuksesta tarpeen.

Kuinka omistajan kannattaa valmistautua, kun on aika viedä koira eläinlääkäriin, jotta eläin on mahdollisimman rauhallinen ja rento ja välttyy stressiltä?

1. Älä viesti koiralle määränpäästä

Yksi tavallisimmista omistajan tekemistä virheistä on se, että koiralle kerrotaan jo kotona, että nyt lähdetään eläinlääkäriin. Tämä on yhtä kuin kertoisi eläimelle, että sillä on edessään ikävä tilanne. Älä unohda, että koira tunnistaa tiettyjä sanoja, ja eläinlääkäri voi hyvinkin olla yksi niistä.

Jos mahdollista, kulkekaa eläinklinikalle eri reittejä, jotta lemmikki ei opi yhdistämään tiettyä reittiä eläinlääkäriin.

2. Koira käyttäytyy paremmin väsyneenä

Varmista, että koira purkaa ennen eläinlääkärikäyntiä energiansa leikkien, juosten tai kävellen. Eläin ei ole eläinklinikalla yhtä hermostunut ja stressaantunut, jos se on saanut liikkua itsensä väsyksiin.

3. Tutustuta koira eläinlääkäriin

Anna koiran tutustua eläinlääkäriin jo ennen hoitohuoneeseen menoa. Se, että koira saa haistella lääkärin käsiä ja tervehtiä tätä, poistaa toivon mukaan pelon uutta henkilöä kohtaan.

Näin valmistaudut, kun on aika viedä koira eläinlääkäriin

4. Puhu koiralle koko käynnin ajan

Pidä yllä keskustelua koiran kanssa aina klinikalle saapumisesta kotiinlähtöön asti. Se, että puhut rauhallisella ja pehmeällä äänellä, auttaa eläintä välttämään paniikin tai tunteen, että sen täytyy valmistautua vaaraan.

Älä moiti koiraa, ellei tämä ole aivan välttämätöntä. Jos läsnä on muita eläimiä, anna koiralle selkeä käsky istua vierelläsi. Koiralle ei tule koskaan huutaa, eikä etenkään tilanteessa, jossa se pelkää jo valmiiksi.

5. Pysy koiran vierellä kaiken aikaa

Tunteakseen olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi, koira tarvitsee laumanjohtajan, eli omistajan, rinnalleen.  Koira aistii omistajan mielialan hyvin herkästi, joten on tärkeää, että pysyt itse rauhallisena, jotta eläin ei hätäänny.

Pysyttele koiran vierellä klinikalle mennessänne ja tutkimuksen aikana, jotta se ei tunne ylimääräistä pelkoa.

6. Palkitse koira hyvästä käytöksestä

Koiralle kannattaa antaa palkinto hyvästä käytöksestä – olipa se sitten saapuminen eläinklinikalle tai tutkimuksesta suoriutuminen. Tämä saa koiran yhdistämään eläinlääkärin positiiviseen asiaan. Joillekin koirille lelu tai huomio on paras palkinto, mutta useimmat koirat reagoivat positiivisesti makupaloihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Espinoza Liset. (2015). Conozca las enfermedades que más padecen las mascotas.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.