Kuinka pitkään koira elää?
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Moni lemmikin adoptoiva miettii, kuinka pitkään koira elää. Tämä on täysin luonnollinen ajatus, sillä lemmikki halutaan pitää perheessä mahdollisimman kauan.
Kuolema on silti osa kaikkien olentojen luonnollista elämänkulkua. Kannattaa siis keskittyä nauttimaan jokaisesta hetkestä, jonka voit viettää karvaisen ystäväsi kanssa. Nyt kuitenkin kerromme niistä asioista, jotka vaikuttavat koiran eliniänodotteeseen.
Onko koiran elinikä ennustettavissa?
Koiran eliniän ennustaminen ei ole mikään helppo juttu, sillä sitä määrittävät useat tekijät: koiran terveys, geenit, sukupuu, rotu ja koko.
Siten onkin selvä, että jotta voitaisiin laskea tarkasti, kuinka pitkään koira voi parhaimmillaan elää, tulee ensin miettiä eläimen elämänlaatua. Tähän kuuluvat muun muassa seuraavat asiat: kuinka terve eläin on, mikä sen ympäristö ja ravinto ovat, ja mitä ennaltaehkäiseviä lääkkeitä se saa. Nämä tulevat kaikki vaikuttamaan koiran elämän pituuteen.
Sillä jokainen koira on ainutlaatuinen, sen keholla voi olla erityisiä ominaisuuksia. Jotkut koirat pystyvät ylittämään kaikki arviot niiden eliniästä.
Yksi selkeimmistä esimerkeistä tällaisesta pitkäikäisyydestä on Bluey, joka oli australialainen karjakoira, ja se eli 29 vuotta. Koiran rodun eliniänodote on noin 13-15 vuotta, ja tänäkin päivänä Bluey on vanhimmaksi koskaan elänyt koira.
Olipa tilanne mikä tahansa, on mahdotonta ennustaa, kuinka pitkään koira tulee elämään. Koiran rodun keskimääräinen elinikä voidaan määrittää geenien, biologian ja aineenvaihdunan perusteella. On kuitenkin aina huomioitava, että eliniänodotteeseen vaikuttavat aina ne olosuhteet, joissa tietty koira elää.
Rotujen keskimääräiset eliniänodotteet
Yleisesti ottaen pienet tai keskikokoiset koirat elävät pidempään kuin suuret koirat. Pienempien koirien eliniänodote, kuten esimerkiksi chihuahuan, tai vaikkapa Shih Tzu tai Lhasa Apso -rodun, on usein noin 17-20 vuotta. Monet kyseisten rotujen yksilöt voivat myös ylittää tämän eliniänodotteen.
Mitä tulee keskikokoisiin koiriin (kuten Shar-pei, Chow Chow ja australiankarjakoira), niiden keskimääräinen eliniänodote on 13-15 vuotta. Suuremmilla roduilla, kuten rottweilerit tai kultaisetnoutajat, eliniänodote on vain 10-13 vuotta. Hyvin suurilla koirilla, kuten newfoundlandinkoirilla tai bernhardinkoirilla, odote on 8-11 vuotta.
Onko totta, että sekarotuiset koirat elävät muita pidempään?
On laajalle levinnyt käsitys siitä, että sekarotuiset koirat ovat terveempiä ja elävät pidempään kuin puhdasrotuiset. Itse asiassa on totta, että useimmat sekarotuiset koirat ovat todella kestäviä ja voivat elää hyvin vanhoiksi.
Puhdasrotuiset koirat ovat käyneet lävitse hyvin tarkan valikoinnin prosessin, jotta rotu on saatu standardisoitua. Päätavoitteena tässä on ollut ja edelleen on eräiden fyysisten piirteiden tai vaistonvaraisten kykyjen korostaminen tai vahvistaminen.
Jalostuksen kautta koirista tulee yhä “täydellisempiä” niiden standardien mukaan, joita puhdasrotuisten koirien jalostuksen yhdistykset käyttävät. Ikävä kyllä moni kasvattaja valitsee sisäsiittoisuuden, jotta voisi pitää yllä koiran sukupuun “puhtautta”.
Sisäsiittoisuus ja koiran eliniänodote
Mainitsemamme menettely, eli puhdasrotuisten koirien sisäsiittoinen tuottaminen, aiheuttaa haittaa jälkeläisten terveyttä ajatellen. Epämuodostumat, heikko vastustuskyky, hedelmällisyyden lasku, rappeutumasairaudet, oppimisvaikeudet… Nämä ovat vain eräitä niistä monista häiriöistä, jotka liittyvät koirien sisäsiittoisuuteen.
Sen sijaan sekarotuiset koirat eivät ole sisäsiittoisuuden tulosta, vaan niillä on suurempi geneettinen monimuotoisuus. Siten ne eivät ole tyypillisesti yhtä alttiita niille perinnöllisille tai rappeuttaville sairauksille, jotka vaikuttavat moniin rotuihin.
Tämä on yksi pääsyistä sille, että sekarotuiset koirat yleensä elävät pidempään kuin puhdasrotuiset. On kuitenkin muistettava, että vaikka ne ovat terveempiä ja kestävämpiä, sekarotuisetkin koirat tarvitsevat hoitoa terveytensä ylläpitämiseksi.
Kuten minkä tahansa rotuinen koira, sekarotuinenkin yksilö tarvitsee hyvää lääkitystä koko elämänsä ajan. On myös syytä käydä eläinlääkärissä tarkastuksessa aina puolen vuoden välein ja hankkia koiralle tarpeelliset rokotteet sekä hoidot loisia vastaan.
Tasapainoinen ruokavalio, päivittäinen liikunta ja kunnollinen henkinen stimulointi ovat myöskin merkittäviä asioita koiran elämänlaadun takaamiseksi. Samoin – huolimatta koiran rodusta tai koosta – rakkaus ja omistautuminen ovat avainasioita, jos haluat koirasi elävän mahdollisimman pitkään.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.