Eri tyyppiset koirien ja kissojen punkit
Koirat ja kissat voivat kärsiä erilaisista terveysongelmia aiheuttavista iholla tai turkissa elävistä ulkoloisista. Tänään listaamme tyypillisimmät koirien ja kissojen punkit, jotka jokaisen lemmikin omistajan on hyvä tunnistaa.
Koirien punkit
Punkit ovat hämähäkkieläimiin kuuluva alaluokka. Monet punkit ovat ulkoloisia, jotka jäävät asumaan kissojen ja koirien iholle ja turkkiin. Ne voivat aiheuttaa niin lieviä kuin vakaviakin ongelmia, joista yleisimmät ovat syyhy ja ihotulehdus.
Punkit tarttuvat helposti ja lisääntyvät nopeasti sopivassa ympäristössä. Jo pienikin kontakti eläinten kesken voi riittää tartuttamaan oman lemmikin.
Punkit ovat hyvin monimuotoinen eläinryhmä, johon kuuluu monia lajeja. Koska punkkeja on erilaisia, myös niiden aiheuttamat sairaudet ja sairauksien hoitotavat vaihtelevat. Jos omalla lemmikillä epäilee olevan punkkeja, tulee eläin viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi.
1. Koiran syyhypunkki
Syyhypunkki voi tarttua koirasta toiseen tai koira voi saada tartunnan paikasta, jossa tartunnan saanut kettu on oleillut. Punkkinaaras kaivaa ihoon käytäviä ja munii ihon pintakerrokseen.
Syyhypunkkitartunnan oire on voimakas kutina. Syyhypunkit viihtyvät koiran pään seudulla, korvien läheisyydessä ja vähäkarvaisilla alueilla, kuten kyynärpäiden ja vatsan iholla. Tartunta muuttaa koiran ihon nystyräiseksi ja hilseileväksi, ja jos tartuntaa ei hoideta, iholle muodostuu rupia ja kovettumia, minkä lisäksi eläimen karva alkaa irtoilla. Raapimisesta rikkoontunut iho on myös altis sekundaarisille bakteeritulehduksille.
2. Koiran sikaripunkki
Sikaripunkit kuuluvat koiran normaaliin bakteerikantaan, ja niitä elää jokaisen koiran ihon karvatuppien sisällä. Sikaripunkit eivät normaalisti aiheuta ongelmia, mutta mikäli koiran vastustuskyky on huono, ja punkit pääsevät lisääntymään hallitsemattomasti, eläimelle voi kehittyä ihottumaa ja karvanlähtöä aiheuttava demodikoosi. Heikon vastustuskyvyn lisäksi perinnölliset tekijät lisäävät sairauden kehittymisen riskiä.
Punoitus, voimakas ihon tulehtuneisuus ja karvanlähtö ovat sairastuneella koiralla huomattavia. Nämä ovat selkeimmät oireet, ja vakavimmissa tapauksissa haavoihin muodostuu myös epänormaalia eritettä ja pahaa hajua.
3. Koiran hilsepunkki
Tämä punkki aiheuttaa niin kutsuttua “kävelevää hilsettä”, joka on erään tyyppinen syyhy, mutta hiukan lievempi kuin edelliset kaksi. Se on hyvin yleinen pennuilla.
Nämä mikro-organismit ottavat ravintonsa kuolleesta ihosta, ja ne aiheuttavat hilseilyä keholla edetessään. Muita oireita ovat punoitus ja kutina.
4. Koiran korvapunkki
Tämän tyyppinen punkki elää koiran korvien sisällä, ja se aiheuttaa syyhyä ja korvatulehdusta, kun se munii korvakäytävän ihoon.
Nämä punkit voivat aiheuttaa allergisen reaktion, kun ne ottavat ravintoa koiran eritteistä ja keratiinista. Voit havaita sairauden katsomalla koiran korviin säännöllisen usein. Tarkkaile, ravistaako se päätään sivulta toiselle tai raapiiko se korviaan aggressiivisesti.
Kissojen punkit
Vaikka jotkut punkit ovatkin yhteisiä koirilla ja kissoilla, eräät ovat tavallisempia kissoilla.
1. Kissan sikaripunkki
Tämä tunnetaan myös nimellä demodex gatoi, ja se on punkki, joka aiheuttaa kissalla syyhyä. Se on harvinaisempi kuin vastaava koiran punkki, mutta kannattaa silti muistaa tämänkin riskin olemassaolo.
Oireina voivat olla punaiset pahkurat, jotka muuttuvat haavaumiksi, karvanlähdöksi ja jatkuvaksi kutinaksi.
2. Kissan syyhypunkki
Tämä on samankaltainen loinen kuin sarcoptes scabiei -punkki koirilla, ja se tarttuu suorassa kontaktissa tartunnan saaneisiin eläimiin.
Haavaumia ilmaantuu kissan päähän tai kaulaan, ja ne ovat hyvin kutisevia. Kissa vahigoittaa itseään kynsillään raapiessaan, ja tuloksena voi olla vammoja tai tulehduksia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.