Mitä tarvitsee tietää ennen koiranpennun hankkimista?

Mitä tarvitsee tietää ennen koiranpennun hankkimista?

Viimeisin päivitys: 10 heinäkuuta, 2021

Lemmikin hankkiminen on päätös, jota tulee harkita tarkkaan. Lemmikkiä ei saisi koskaan hankkia hetken mielijohteesta, vaan eläimeen ja siitä huolehtimiseen täytyy olla valmis sitoutumaan vuosiksi. Pentuna adoptoitu tai ostettu koira tulee elämään perheen kanssa jopa 15 vuotta, joten ennen koiranpennun hankkimista täytyy ottaa huomioon monia seikkoja, eikä päätöstä tule tehdä kevyin perustein.

Mieti tarkkaan päivittäisiä rutiinejasi ennen koiranpennun hankkimista

Omistajan elämä muuttuu väkisinkin koiranpennun hankkimisen myötä. Moni adoptoi tai ostaa koiran ja ihmettelee myöhemmin, miten paljon eläin haukkuu, näykkii tai rikkoo esineitä. Jokaisen koiranpennun hankkivan täytyy olla valmistautunut siihen, että lemmikin myötä päivittäiset rutiinit tulevat muuttumaan.

Koiran kanssa elämisessä on hyvät ja huonot puolensa. Vaikka pentu ei olisi vielä tarpeeksi vanha ulkoilemaan, se vaatii runsaasti aikaa ja huomiota kotioloissa nuoren ikänsä vuoksi. Tämän takia jokaisen koiran hankkimista harkitsevan täytyy punnita, pystyykö hän käyttämään 4-5 tuntia vuorokaudessa pennusta huolehtimiseen. Koira tarvitsee luonnollisesti huomiota myös aikuisiässä, ja omistajan on oltava valmis esimerkiksi ulkoiluttamaan lemmikkiä kolme kertaa päivässä.

Omia rutiineja ja elämäntyyliä kannattaa siis miettiä tarkkaan ennen lemmikin hankkimista. Onko sinulla varmasti tarpeeksi aikaa koiranpennulle ja myöhemmin aikuiselle koiralle? Kuinka monta tuntia koira joutuu viettämään yksin päivässä? Jos koira ei tunnu sopivan aikatauluihin ja rutiineihin, kannattaa sen hankkimista lykätä parempaan hetkeen.

Mistä koiranpentu kannattaa hankkia?

Mitä tarvitsee tietää ennen koiranpennun hankkimista?

Kun olet varma, että koiranpennun hankkiminen on oikea ratkaisu, on aika alkaa miettiä, mistä koira kannattaa ja halutaan hankkia. Vaihtoehtoja ovat ostaminen ja adoptointi. Jos et ole päättänyt hankkia tietyn rotuista koiraa, kodittomalle eläimelle kodin antaminen on paras vaihtoehto. Tuhannet eläimet ovat vailla kotia ja sinun kotisi on vailla eläintä.

Hankitpa sitten puhdas- tai sekarotuisen koiran, selvitä, missä ja millaisissa oloissa eläin elää. Ota selvää eläintaloista ja niiden oloista. Selvitä, millaisia eläimiä eläinsuojassa yleensä elää, millainen adoptioprosessi on ja mitä adoptointia harkitsevalta henkilöltä edellytetään. Vastuullisessa eläintalossa eläimen taustasta ja terveydestä pystytään kertomaan aina jotain. Hyvässä eläinsuojassa huolehditaan koiran rokotuksista, madotuksista ja eläimen iästä riippuen myös kastroinnista tai steriloinnista.

Jos aikomuksenasi on ostaa koira, varmista, että kyseessä on vastuullinen ja hyvämaineinen kasvattaja. Vastuullinen kasvattaja on valmis esittelemään koiran emon ja sisarukset sekä tutustuttamaan potentiaalisen asiakkaan tiloihinsa. Hyvän kasvattajan tunnistaa siitä, että hän on valmis välittämään aikaisempien asiakkaidensa yhteystiedot, jotta pystyt keskustelemaan heidän kanssaan heidän kokemuksestaan koiran hankinnassa.

Minkä tyyppinen koira sopii juuri itselle?

Koiran lopullisen koon arvioiminen ei ole aina yksinkertaista. Kun kyseessä on kasvattajalta hankittava puhdasrotuinen koira, ennustaminen on helpompaa. Jos aikomuksena on adoptoida sekarotuinen koiranpentu, kannattaa sen perimästä pyrkiä selvittämään mahdollisimman paljon. Näin pystytään paitsi arvioimaan, kuinka suuri eläin on täysikasvuisena, myös selvittämään, onko koira altis tietyille sairauksille tai käytösongelmille. Valitettavasti kotia vailla olevien eläinten taustasta ei aina ole olemassa tietoa.

Tietyn rotuisiin koiriin yhdistetään yleensä tietynlainen luonne, käytös ja terveystilanne, ja nämä piirteet periytyvät myös sekarotuisille koirille. Esimerkiksi terriereillä on usein vahva luonne ja ne haukkuvat paljon. Sekarotuinen koira, jolla on terrierin geenejä, perii luultavasti samat ominaisuudet.

Mitä tarvitsee tietää ennen koiranpennun hankkimista?

Koiranpennun kouluttaminen

Koiranpentu on käytännössä vauva saapuessaan uuteen kotiin. Koiraa pidetään pentuna noin seitsemänteen ikäkuukauteen asti, minkä jälkeen se on nuori puoleentoista tai jopa kahteen vuoteen saakka. Uuteen kotiin muuttava pentu ei tiedä vielä mistään mitään ja luottaa siihen, että omistaja opettaa sille kaiken tarvittavan.

Mahdollisten pentuaikaisten ja aikuisikään liittyvien ongelmien välttämiseksi omistajan täytyy ottaa selvää, mitä koiralle kannattaa opettaa ja miten kouluttaminen tapahtuu. Pidä mielessäsi, että perinteiset koulutusmetodit, kuten toruminen ja kuonon läimäyttäminen koiran käyttäytyessä huonosti, ovat vanhentuneita tekniikoita, jotka voivat osoittautua ongelmallisiksi eläimen kasvaessa.

Varmista ja opettele parhaat koulutuskeinot ennen koiranpennun hankkimista. Sekä kirjoissa että internetissä on tarjolla valtavasti tietoa, ja monella paikkakunnalla työskentelee koirien käytökseen erikoistuneita asiantuntijoita, jotka tarjoavat kursseja ja muuta apua eläimen kouluttamiseen.

Kodin valmistelu koiranpentua varten

Ennen kuin koiranpentu saapuu kotiin, koti täytyy valmistella sitä varten. Jos perheessä on useampi henkilö, tulee heidän kaikkien tuntea koiran kohteluun ja koulutukseen liittyvät yhteiset säännöt, ja jokaisen täytyy pitää niistä kiinni. Suojaa tai piilota esineet, joita pennun ei haluta purevan tai rikkovan. Hanki koiralle leluja, peti tai muu makuupaikka sekä esineitä tai herkkuja, joita eläin saa järsiä luvan kanssa. Päätä, missä koiran halutaan syövän ja nukkuvan.

Mieti, mikä kaikki voi mennä pahimmassa tapauksessa pieleen ja valmistaudu näihin tilanteisiin. Muista kuitenkin, että kyseessä on pieni pentu, joka tulee tekemään virheitä. Ole kärsivällinen eläimen kanssa ja opettele kouluttamaan sitä kunnioituksella ja ilman satuttamista tai pelottelua. Näin teillä molemmilla on edessänne onnellisia vuosia yhdessä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.