Koiran vuotavan suolen oireyhtymä
Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero
Ihmisten tavoin myös koirat voivat kärsiä erilaisista vatsa- ja ruoansulatusongelmista, jotka aiheuttavat epämukavia ja kivuliaita oireita. Yksi tällaisista vaivoista on vuotavan suolen oireyhtymä, joka vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä ja altistaa koiran muun muassa yliherkkyyksille ja allergioille.
Koiran vuotavan suolen oireyhtymä
Vuotavan suolen oireyhtymällä tarkoitetaan tilaa, jossa suoliston pintasolukko ja nukka vaurioituvat, jolloin sisäsyntyiset ja elimistön ulkopuoliset myrkyt, osittain sulaneen ruoan kappaleet sekä bakteerit pääsevät imeytymään väärille alueille. Suolistonukkaa voivat vaurioittaa ja suolistoa ärsyttää esimerkiksi sopimaton tai huonosti sulanut ruoka, tietyt lisäaineet, lääkkeet, gluteeni ja stressi.
Suolistonukan vahingoittuminen johtaa siihen, että ravintoaineet imeytyvät elimistöön normaalia heikommin. Tämän lisäksi vuotavan suolen oireyhtymä voi altistaa koiran allergioille ja ruokayliherkkyyksille. Vuotavasta suolesta verenkiertoon päässeet suurikokoiset peptidit voivat myös aiheuttaa kehossa autoimmuunireaktioita, jolloin elimistö kehittää vasta-aineita omia solujaan vastaan. Teorian mukaan tämä voi lisätä esimerkiksi tulehduksellisten suolistosairauksien riskiä.
Vuotavan suolen oireyhtymästä kärsivän koiran hoito
Vuotavan suolen oireyhtymän hoidon tavoite on auttaa limakalvoa paranemaan ja nopeuttaa suoliston korjaantumista. Aivan kuten minkä tahansa muunkin sairauden hoidosta, myös vuotavan suolen hoidosta on tärkeä keskustella eläinlääkärin kanssa. Myös alla esitettyjä vinkkejä tulee noudattaa ainoastaan eläinlääkärin hyväksynnällä.
Vuotavan suolen oireyhtymän hoitoon suositellaan usein kolmivaiheista strategiaa:
- Tulehduksen lievittäminen
- Sopivan ruokavalion noudattaminen
- Yliaktivoituneen immuunipuolustuksen rauhoittaminen
1. Tulehduksen lievittäminen
Vääränlaisen ruoan lisäksi muun muassa stressi sekä suolistoa ärsyttävät lääkkeet ja lisäaineet voivat vaurioittaa suolistonukkaa. Stressi vaikuttaa monin tavoin koiran fyysiseen ja henkiseen terveyteen, ja sitä tulee pyrkiä vähentämään kaikin tavoin.
Mikäli vuotavan suolen oireyhtymän taustalla ovat lääkkeet, tulee niiden käytöstä keskustella lääkärin kanssa. Jos mahdollista, lääkkeet korvataan toisilla, vähemmän suolistoa ärsyttävillä lääkeaineilla. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan myös koiran rokotusvälin pidentäminen voi auttaa, sillä rokote vaikuttaa koiran immuunijärjestelmään. Mahdollinen päätös rokotusten harventamisesta tulee aina tehdä eläinlääkärin kanssa.
2. Sopivan ruokavalion noudattaminen
Vääränlainen ruokavalio on usein eniten koiran suolistoa ärsyttävä tekijä. Ravinto voi sisältää esimerkiksi suolistonukkaa vaurioittavaa gluteenia tai lisäaineita. Etenkin teollinen kuivaruoka sisältää usein ainesosia, joita koiran suoliston on vaikea sulattaa. Vuotavan suolen oireyhtymästä kärsivää koiraa kannattaa ruokkia eläinlääkärin suosittelemalla laadukkaalla valmisruoalla tai kotitekoisella tuoreella ruoalla.
Koira tarvitsee ruokavalion, josta se saa runsaasti hyviä entsyymejä, helposti hyödynnettäviä ravintoaineita, suojaavia antioksidantteja, hyviä rasvoja, runsaasti proteiinia sekä immuunijärjestelmää stimuloivia ainesosia. Alla on yksi esimerkki kaikki nämä sisältävästä ruokavaliosta.
- Liha: Koira tarvitsee runsaasti omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sisältävää eläinperäistä proteiinia, kuten kalkkunaa, lohta, ankkaa tai riistaa. Kanan ja sianlihan omega-6-pitoisuus on liian korkea, jotta ne auttaisivat koiraa parantumaan.
- Vihannekset: Koiran ruokavalion tulisi koostua pitkälti eläinperäisestä proteiinista, mutta sen ruoansulatus pystyy sulattamaan myös kohtuullisen määrän vihanneksia ja hedelmiä. Esimerkiksi parsakaali, pinaatti, kaali, kurpitsa, kukkakaali ja porkkana sopivat yleensä hyvin koirille. Ne sisältävät runsaasti hyödyllisiä vitamiineja, hivenaineita ja kuituja ja maltillisesti hiilihydraatteja.
- Hedelmät: Myös hedelmät ja marjat voivat olla hyödyllisiä pienissä määrissä syötyinä. Esimerkiksi mustikat, vadelmat ja omena voivat olla erinomainen lisä koiran ruokavalioon.
3. Yliaktivoituneen immuunipuolustuksen rauhoittaminen
Sen lisäksi, että koiran ruokavalio korjataan sopivaksi, voidaan sen terveyttä tukea lisäravinteilla. Tutkimusten mukaan L-glutamiini tukee limakalvojen paranemista ja suoliston korjaantumista. Tämän lisäksi Saccharomyces boulardii -valmisteet voivat auttaa vahvistamaan ja korjaamaan limakalvoja, hidastamaan patogeenien pääsyä vereen sekä tarjoamaan terveen kasvualustan suoliston mikrobeille. Molempia lisäravinteita myydään apteekeissa.
Esimerkiksi seuraavat ruoat voivat olla luonnollinen apu koiran immuunipuolustuksen tukemisessa:
- Luuliemi: Luuliemi sisältää aminohappoja, kuten proliinia, glysiiniä ja L-glutamiinia, jotka kaikki tukevat suoliston paranemista.
- Probiootit ja prebiootit: Probiooteilla ja prebiooteilla uskotaan olevan tasapainottava vaikutus ruoansulatuskanavan mikrobistoon ja positiivinen vaikutus yleiseen terveyteen
- Kefiiri: Probiootteja lisätään esimerkiksi jogurtteihin, piimään ja kefiiriin. Näitä tuotteita voi tarjota koiralle, mutta vain pienissä väärin.
- Ruoansulatusentsyymit: Ruoansulatusentsyymit auttavat elimistöä ruoan sulattamisessa ja helpottavat näin vuotavan suolen aiheuttamia oireita.
- Kurkuma: Kurkumalla sanotaan olevan tulehdusta ehkäisevä ja antioksidanttinen vaikutus.
- Inkivääri: Inkivääri stimuloi ruoansulatusentsyymejä ja tehostaa sappinesteen tuotantoa, mikä tukee ruoansulatuksen toimintaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Feijoó, S. M. (2009). Enfermedad Intestinal Inflamatoria (EII). Revista Veterinaria Argentina. 26:(258) 1-11.
- Sunyer, I., Serrano, S., Pulido, I., & Domenech Tomás, O. (2002). Shock séptico y síndrome de respuesta inflamatoria sistémica (SRIS) en pequeños animales. Clínica veterinaria de pequeños animales, 22(2), 0085-99.
- Bolívar, R., & Fair, C. (2017). Manejo de un paciente canino con enfermedad inflamatoria intestinal (Doctoral dissertation, Corporación Universitaria Lasallista).
- Ludlow, C. (2005). Hydrolyzed proteins: what, when and why. In Proceeding of the NAVC North American Veterinary Conference.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.