Koiran munuaisten vajaatoiminta ja suositeltu ruokavalio
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Eugenio Fernández Suárez
Munuaisten vajaatoiminta on yleinen ongelma etenkin vanhoilla koirilla. Munuaiset poistavat kuona-aineita verestä ja ylläpitävät kehon normaalia neste- ja kivennäisainetasapainoa. Se, että munuaiset eivät toimi normaalisti, voi olla koiralle hengenvaarallista.
Mistä koiran munuaisten vajaatoiminta johtuu?
Koiran munuaisten vajaatoiminta tarkoittaa nimityksen mukaisesti sitä, että eläimen munuaiset eivät toimi täysillä, ja tämä tila aiheuttaa kehossa monia seurauksia. Munuainen vastaa siitä, että verestä tulee suodatetuksi erilaisia myrkyllisiä tekijöitä ja jätteitä.
Vaikka munuaisten vajaatoimintaa voikin olla koiralla monesta syystä – kuten esimerkiksi verenkierron ongelmien tai myrkyllisten tekijöiden vuoksi – tämä sairaus on pääosin vanhempien koirien ongelma. Yleensä eläimet ovat kroonisesti sairaita siksi, että munuainen on kulunut, ja niillä on muitakin sairauksia, kuten esimerkiksi korkea verenpaine tai diabetes.
Onneksi koiralla on kuitenkin kaksi kyseisiä elimiä, eli se voi sairaudestaan huolimatta selvitä yhdellä terveellä munuaisella. Eläimen tulee kuitenkin saada terveellistä ravintoa, jotta voidaan estää pahempaa munuaisten kunnon heikkenemistä.
Seuraukset, diagnoosi ja hoito
Kun koiralla on munuaisten vajaatoimintaa, voidaan havaita että sen virtsa ei ole kovin sakeaa. Koira on usein janoinen ja sen paino putoaa, sillä sen ruokahalu vähenee. Samoin sillä saattaa ilmetä eräitä vakavampia oireita, kuten esimerkiksi oksentamista ja ammoniakin hajusta hengitystä (tämä oire tulkitaan joskus merkiksi virtsatietulehduksesta).
Jos epäilet, että omalla koirallasi saattaa olla munuaisten vajaatoimintaa, vie se välittömästi eläinlääkäriin. Näin sille voidaan tehdä verikokeet ja siten saadaan kunnollinen diagnoosi sairautta koskien, ja samalla eläinlääkäri antaa neuvoja tilanteen hoitoon.
Vaikka käytettäisiin dialyysia tai jopa transplantteja, jotka ovat myöskin mahdollisuuksia koiran munaisten vajaatoiminnan kohdalla, on tärkeää muuttaa eläimen ruokavaliota siten, että munuaisten kokemaa rasitusta voidaan vähentää.
Ruoka munuaisten vajaatoiminnan hoidon tukena
Sillä ruokavalio on yksi tärkeimmistä asioista koiran munuaisten vajaatoiminnan pitämiseksi hallittuna, on aina syytä noudattaa seuraavia perusohjeita, joilla sairaan eläimen ravinto voidaan pitää sopivana.
Tässä tilanteessa ravinnon tulee antaa koiralle riittävästi nesteytystä kostean ruoan ja vedenjuonnin kautta, ja lisäksi tulisi olla hyvin varovainen eräiden mineraalien kanssa, kuten natriumin ja fosforin, sekä eräiden ravintoelementtien, kuten proteiinien. Kaikkia näitä tulisi antaa koiralle vain tietyissä määrin, ja vaikka proteiinit ovatkin erittäin tarpeellisia eläimen terveydelle, niitä tulee antaa vain hyvälaatuisia.
Mitä tulee kaupoista saatavaan valmisruokaan, on olemassa monia teollisia tuotteita, jotka on suunnattu vanhemmille koirille. Yksi vaihtoehto on antaa koiralle sellaista kotitekoista ruokaa, joka täyttää eläinlääkärin antamat suositukset.
Koiran ravinnon ei koskaan tule olla suolattua, ja siinä saa olla vain vähän fosforia. Siksi tulisi välttää maksan, kalan, juuston, maitotuotteiden tai papujen antamista. Keitetty riisi ja sellaiset lihat kuten kana voivat olla hyvä valintoja, jos niittä annetaan eläinlääkärin suositteleman ruokavalion osana. Ja mitä tulee kananmunien antamiseen, varmista että ne ovat korkealuokkaista proteiinia, joka pystyy ravitsemaan koirasi munuaisia.
On tärkeää, että et anna koirallesi ihan mitä tahansa valmisruokaa, jos lemmikkisi kärsii munuaisten vajaatoiminnasta. Usein on nimittäin niin, että koiranruoassa on mukana huonolaatuisia proteiineja, jotka eivät edes ole lähtöisin lihasta, ja nämä voivat heikentää koiran munuaisten vointia.
Ennen kaikkea on tarpeen pysytellä eläinlääkärin neuvoissa – näin pystyt parhaiten edistämään sitä, että koirasi elää vielä monen monta vuotta, vaikka sen munuaiset eivät enää olisikaan parhaassa mahdollisessa kunnossa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.