Miksi koira ahmii ruokansa?

Koiran pakkomielle ruokaan periytyy sen esi-isältä sudelta, ja kun tällaista käytöstä huomataan omalla lemmikillä, on tärkeää rauhoitella eläintä. Liiallisen ahmimisen seurauksena voi nimittäin olla vatsan turvotusta, mikä voi olla koiralle todella vaarallista.
Miksi koira ahmii ruokansa?

Viimeisin päivitys: 19 elokuuta, 2020

Jokainen koiranomistaja on varmasti joskus nähnyt lemmikkinsä hotkivan ruokansa valtavalla vauhdilla. Kun laitat kulhon täyteen ruokaa, lemmikki kahmii sisällön suuhunsa aivan kuin kyseessä olisi sen viimeinen ateria.

Omistajasta tämä käytös voi tuntua hyvin kummalta, mutta siihen on kuitenkin eräät syynsä. Ja jos koiran pakkomielteet ruokaan liittyen menevät liiallisuuksiin, on tarpeen hillitä niitä. Jatka lukemista – nyt annamme muutaman toimivan vinkin ja ohjeen, jotta voisit hallita tätä taipumusta, jota koirilla niin usein ilmenee.

Miksi koira ahmii ruokansa?

Kuten varmasti jo tiedätkin, mikäli olet koiranmistaja, koira on sudesta kehittynyt eläin. Tämä tarkoittaa, että jotkut sudelta tulevista käytösmuodoista ovat sen DNA:ssa, ja siten niistä ei ole helppoa päästä eroon. Ruokaa koskeva pakkomielteisys son yksi näistä – susi on villieläin, ja se on ruoan suhteen pakkomielteinen johtuen siitä, että luonnossa vallisee “vahvimman eloonjäämisen” periaate.

Susi syö saaliinsa nopeasti, jotta muut saalistajat – ja joskus muut sudet – eivät pysty varastamaan sen saamaa ruokaa. Susi toimii näin siksi, että se ei tiedä, milloin sillä on taas mahdollisuus syötä. Sudella on siis pakkomielle syömistä koskien, ja ikävä kyllä koiralla on edelleen tämä samainen piirre.

Ei silti tietenkään ole järkeenkäypää, että koira käyttäytyy näin, sillä se saa ruokaa omistajaltaan joka päivä ja usein vielä samaan aikaan. Tämä tapa on kuitenkin niin syvällä oleva koiran käytöksen piirre, että eläin ei koskaan ole pystynyt pääsemään siitä eroon – koiran pakkomielteet ruoan suhteen ovat siis asia, joka omistajan tulee hyväksyä ja ottaa huomioon.

Miksi koira ahmii ruokansa?

Syitä usein toistuvaan hotkimiseen

Jos koirasi ei koskaan kuitenkaan ole aiemmin ollut pakkomielteinen ruoan suhteen, ja äkillisesti tätä käytöstä alkaa ilmetä, syynä voivat olla seuraavat ongelmat:

  • Stressi: Kun koira on stressaantunut, se syö paljon. Tämä stressi voi johtua traumasta, onnettomuudesta, muuttamisesta uuteen paikkaan tai vaikkapa uuden lemmikin sapumisesta koiran kotiin.
  • Lääkkeet: Jotkut lääkkeet, joissa on kortikoideja ja joita voidaan tietyissä tilanteissa antaa koirille, saattavat saada eläimen hermostuneeksi, ja tämä näkyy sitten sen tavassa syödä.
  • Sairaudet: Diabetes ja jotkut muut sairaudet voivat aiheuttaa sen, että koira syö tavallista enemmän.

Miten koiran pakkomielle ruoan suhteen saadaan hallintaan?

Nyt siis tiedät, että koiran pakkomielle ruokaa kohtaan on aivan normali asia – se on hyvin monen muunkin koiran käytöksen piirre -, mutta kannattaisi kuitenkin selvittää, mitä voit tehdä auttaaksesi koiraasi tuntemaan olonsa paremmaksi. Tämä on hyvin tärkeää siksi, että pakkomielteinen syöminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia lemmikillesi, kuten esimerkiksi liikalihavuutta, ripulia ja vatsan turvotusta.

Miksi koira ahmii ruokansa?

Seuraavat ovat helppoja asioita, joilla voi edistää sitä, että koirasi rauhoittuu syömisen suhteen:

  • Liikunta: Jos eläin on hyvässä kunnossa, tämä on avuksi pakkomielteisen hotkimisen hallinnassa – liikunta on koiralle terveellistä, ja se auttaa sitä pysymään hyvässä kunnossa ja samalla syömään rauhallisemmin.
  • Jaottele koirasi ruoka osiin: Lemmikkisi voi luulla, että kerran päivässä syöminen ei ole riittävää (???), ja se saattaa tuntea olonsa epävarmaksi koskien sitä, milloin ruokaa seuraavan kerran tulee. Tämä ongelma voidaan ratkaista laittamalla koiran päivittäinen ruoka useampaan annokseen. Tulisi siis huomioida, että koiralle ei kannata antaa enemmän kuin se kerralla tarvitsee, vaan ruoka tulisi jaotella useaan pieneen osaan.
  • Vaihda koiran ruokakuppi parempaan: Jos sen kuppi on todella suuri, koira saattaa saada ruokansa syötyä nopeasti helpommin kuin pienemmästä kupista. Kaupoissa on tarjolla sellaisiakin kuppeja, jotka tekevät koiran hotkimisen vaikeammaksi, sillä niiden avulla se ei saa otettua kaikkea ruokaa hetkessä.
  • Ruoki itse koiraasi: Jos olet kokeillut jo kaikkia yllä kuvattuja vinkkejä, mutta tulosta ei synny, kannattaa ruokkia koiraa itse omin käsin. Ota siis 2-3 palasta ruokaa käsiisi ja anna ne koirallesi hitaasti. Useamman viikon kuluttua voit huomata, että lemmikkisi pystyy jo syömään rauhallisemmin.

Minkä tahansa koiran käytöksen piirteen muuttaminen vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja vaivannäköä. Jos olet valmis panostamaan koirasi ruokailutottumusten muuttamiseen, tämä on onneksi mitä luultavimmin sellainen käytösongelma, jonka pystyt korjaamaan aivan hyvin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.