Kissan syöpä ja yleisimmät syöpätyypit

Joka viides kissa sairastaa elämänsä aikana syövän. Eläinklinikan potilaista jopa joka kolmannella on joko hyvän- tai pahanlaatuinen kasvain.
Kissan syöpä ja yleisimmät syöpätyypit
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Syöpä on yleisnimitys pahanlaatuisille kasvaintaudeille. Pahanlaatuisuudella tarkoitetaan kasvainsolukon hallitsematonta kasvua ja leviämistä muihin kudoksiin. Aivan kuten ihmisetkin, myös eläimet voivat sairastua tähän tautiin, ja kissan syöpä on itse asiassa valitettavan yleinen sairaus. Jopa joka viidennes lemmikki sairastuu elämänsä aikana kasvainsairauteen, ja yli 10-vuotiaista lemmikeistä lähes puolet menehtyy syöpään tai kasvaimeen liittyvään sairauteen.

Mistä kissan syöpä johtuu?

Syynä kissan syöpään voivat olla perintötekijät, auringolle altistuminen tai karsinogeeniset kemikaalit. Kissan leukemiavirus ja kissan immuunikatovirus voivat myöskin aiheuttaa syöpää.

Aina syöpää ei ole mahdollista estää. Sairauden tyypillisiä oireita ovat heikkous, painonlasku, huonontunut ruokahalu, muhkurat iholla tai sen alla, verenvuoto, muutokset silmissä sekä haavat, joihin ei muodostu rupea. Jos omistaja huomaa mitään näistä oireista, on lemmikki tärkeää viedä välittömästi eläinlääkäriin. Normaalista poikkeava maukuminen, turkin kunnon heikkeneminen ja levottomat yöt voivat myöskin olla merkkejä siitä, että kissa on sairas.

Kissan syöpä ja yleisimmät syöpätyypit

Sen lisäksi, että eläinlääkäri tutkii kissapotilaan huolellisesti, kasvaimesta tarvitaan diagnostinen näyte diagnoosin varmistamiseksi. Tämä tehdään joko ohutneulanäytteellä tai ottamalla kasvaimesta koepala. Jos kyseessä on pahanlaatuinen kasvain, sen mahdollinen leviäminen selvitetään veri- ja virtsanäytteiden sekä röntgren-, ultraääni- tai tietokonekerroskuvauksen avulla.

Yleisimmät kissan syövän tyypit

Kissoilla yleisimpiä kasvainsairauksia ovat verisolukasvaimet ja näistä lymfooma eli imukudossyöpä. Koska imukudoksen soluja on ympäri kehoa, voi lymfooma periaatteessa iskeä lähes mihin tahansa kehon osaan. Kissoilla lymfoomaa esiintyy ennen kaikkea ruoansulatuskanavassa ja esimerkiksi munuaisissa ja nenäontelossa.

Koirilla maitorauhaskasvaimet ovat yleisiä, mutta kissoilla ne ovat harvinaisempia, koska suurin osa kissoista leikataan jo nuorella iällä. Ne maitorauhaskasvaimet, jotka kissoille pääsevät syntymään, ovat kuitenkin kuitenkin pääsääntöisesti pahanlaatuisia. Samoin kissojen ihokasvaimista suurempi osa on pahanlaatuisia kuin koirilla.

Iholla ilmenevä okasolusyöpä voi kehittyä auringolle altistumisen seurauksena. Okasolusyövässä kasvain on yleensä nenässä tai korvassa, eikä syöpä tavallisesti leviä. Kasvaimen alue saattaa näyttää haavalta, joka ei parane kunnolla.

Kissan syöpä ja yleisimmät syöpätyypit

Syövän tyypistä ja levinneisyydestä riippuen kasvainsairautta voidaan usein hoitaa ja joissain tapauksissa parantaa. Hoitomuodot ovat kehittyneet, eikä syöpädiagnoosi enää tänä päivänä ole välttämättä kuolemantuomio. Kirurgia on edelleen useimpien kasvainten kohdalla paras hoitomuoto, ja etenkin monet ihon ja maitorauhasen kasvaimet voidaan parantaa ajoissa suoritetulla leikkauksella. Joitakin syöpiä voidaan hoitaa solusalpaajalääkityksellä, ja raajojen tai pään alueen kasvainten hoitoon voidaan käyttää sädehoitoa.

Erilaisia kissojen syöpiä

  • Yleensä hyvin aggressiivinen mastosytooma kehittyy iholle, pernaan tai suolistoon. Se tukkii kissan ruoansulatusjärjestelmän ja leviää todennäköisesti imusolmukkeisiin, keuhkoihin, pernaan tai maksaan. Leikkaus, sädehoito ja kemoterapia ovat yleensä parhaat hoitomuodot.
  • Suun okasolusyöpä saa alkunsa suun tai kurkun peitteessä. Se vaikuttaa eläimen kieleen ja valtaa joissain tapauksissa lähialueen luut ja imusolmukkeet. Se aiheuttaa yleensä syömisvaikeuksia, kuolaamista ja pahanhajuista hengitystä. Tätä syövän tyyppiä on vaikea hoitaa.
  • Fibrosarkooma eli pehmytkudossarkooma muodostuu ihonalaisiin sidekudoksiin. Asiantuntijoiden mukaan tämän tyyppisen syövän hoito leikkauksella sekä sädehoidolla tai kemoterapialla on paras valinta, mutta ennuste kuitenkin vaihtelee tapauksittain.
  • Osteosarkooma vaikuttaa raajojen, selkärangan tai pääkallon luihin. Se aiheuttaa murtumia, suurta kipua ja ontumista ja voi levitä imusolmukkeisiin ja keuhkoihin. Hoitoratkaisuja ovat leikkaus, sädehoito ja kemoterapia.
  • Hengityselinten syöpä esiintyy kissoilla tavallisimmin nenässä ja keuhkoissa. Se aiheuttaa hengitysvaikeuksia, kuorsaamista, korahtelua, aivastelua, yskää ja nenän vuotamista. Syöpä voi levitä luihin, ja yleensä se on jo tuottanut etäpesäkkeitä, kun oireita ilmenee. Leikkaus ja kemoterapia ovat tehokkaita hoitomuotoja.
  • Adenokarsinooma vaikuttaa paksu- ja ohutsuoleen ja on äärimmäisen aggressiivinen syöpä. Se etenee hyvin nopeasti ja aiheuttaa ruokahalun puutetta, painonlaskua, oksentelua ja ripulia. Syöpä etenee yleensä paikallisiin imusolmukkeisiin. Paras hoitomuoto on leikkaus.
  • Haiman tai maksan adenokarsinoomat sappitiehyissä eivät ole kissoilla yleisiä. Ne aiheuttavat keltatautia, masennusta, painonlaskua, oksentelua ja vatsan pingottumista. Ikävä kyllä tämän sairauden ennuste on yleensä huono.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fuentes-Pananá, E. M., Alonso-Morales, R. A., Romero-Romero, L., & Pérez-Enriquez, J. M. (2021). Tumor prevalence in cats: experience from a reference diagnostic center in Mexico City (2006-2018). Veterinaria México, 7(4), 1-14.
  • Papasouliotis, K. (2011). Cytology: Common Feline Tumours. Feline Update, 1-12.
  • Cannon, C. M. (2015). Cats, cancer and comparative oncology. Veterinary sciences, 2(3), 111-126.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.