Kissan syöpä ja sen yleisimmät tyypit

30.3.2019
Syöpä on kissoilla eniten kuolemaa aiheuttava sairaus, ja sen varhainen toteaminen on tärkeää. Syöpä voi johtua kissan geeneistä, auringolle altistumisesta tai kemikaaleista. Jos oma lemmikkisi kärsii syövästä, se tarvitsee aggressiivisia hoitomenetelmiä, kuten kemoterapiaa, sädehoitoa tai leikkauksen.

Syövästä kärsivän kissan solut lisääntyvät epänormaalisti ja hallitsemattomasti. Omistajan on tärkeä tietää, mistä kissan syöpä johtuu, minkä tyyppisiä syöpiä kissoilla on eniten ja miten sairas kissa oireilee. Varhainen diagnoosi mahdollistaa hyvän hoidon ja eläimen elämänlaadun ylläpitämisen.

Kasvain- ja syöpäsairaudet ovat kissojen yleisimpiä sairauksia, ja jopa yksi viidestä kissasta sairastuu syöpään elämänsä aikana. On siis todella tärkeä olla tarkkana eläimen terveyden kanssa jo sen ollessa nuori.

Kun solujen normaali jakaantuminen häiriintyy, solut alkavat jakautua hallitsemattomasti muodostaen kasvaimen. Kasvaimet voivat olla pahan- tai hyvänlaatuisia, riippuen siitä, kuinka hallitsematonta kasvainsolukon kasvu on ja miten se leviää muihin kudoksiin.

Mistä kissan syöpä johtuu?

Syynä voivat olla perintötekijät, auringolle altistuminen tai karsinogeeniset kemikaalit. Kissan leukemiavirus ja kissan immuunikatovirus voivat myöskin aiheuttaa syöpää. Onneksi nämä sairaudet on kuitenkin helppo havaita.

Kissan syöpä ja sen yleisimmät tyypit

Aina syöpää ei ole mahdollista estää. Heikkous, painonlasku, huono ruokahalu, muhkurat iholla tai sen alla, verenvuoto, muutokset silmissä tai haavat, joihin ei tule rupea, ovat tämän sairauden oireita. Jos huomaat mitään näistä ilmiöistä, vie kissasi heti eläinlääkäriin. Kummallinen maukuminen, huono turkki tai levottomat yöt voivat myöskin olla merkkejä siitä, että kissasi on sairas.

Röntgenkokeet, ultraäänitutkimus sekä koepalatutkimus (leikkaus tai neulamenetelmä) voivat kaikki olla avuksi syövän havaitsemiseksi. Muista, että kissa tarvitsee myös rutiiniverikokeet aina silloin tällöin.

CT- ja magneettikuvaus ovat kehittyneempiä menetelmiä, jotka voivat vahvistaa diagnoosin sekä auttaa eläinlääkäriä suunnittelemaan parhaan hoidon. Ei ole helppoa hoitaa syövästä kärsivää kissaa, mutta eläimen elämänlaadun tulisi aina kuulua omistajan prioriteetteihin.

Yleisimmät syövän tyypit kissoilla

  • Lymfooma on tavallisin syövän tyyppi, ja kasvain on alussa valkosolu nimeltä lymfosyytti, joka on osa vastustuskykyä. Se voi kehittyä useaan paikkaan: imusolmukkeisiin, rintaonteloon, ruoansulatuskanavaan, nenän onteloihin, munuaisiin tai hermostoon.
  • Okasolusyöpää on kissan ihossa, ja sitä voi kehittyä auringolle altistumisen seurauksena. Okasolusyövässä kissan kasvain on yleensä nenässä tai korvissa, ja voit huomata ongelmaa haavojen paranemisessa. Onneksi okasolusyöpä ei kuitenkaan yleensä leviä.
  • Kissan rintasyöpä vaikuttaa rintarauhasiin, ja yleensä se on naaraskissojen ongelma. Uroksillakin voi kuitenkin ilmetä rintasyöpää, vaikka eläin olisi kastroitu. Oireisiin kuuluvat turvotus ja tulehtuneisuus, ja syöpä voi levitä imusolmukkeisiin ja keuhkoihin.

Leikkaus, kemoterapia ja sädehoito ovat kaikki mahdollisia hoitokeinoja. Moni kissa toipuu syövästä täysin.

Jos aloitat hoidot kasvaimen ollessa vielä pieni ja yhdessä kohtaa, todennäköisyys hoidon onnistumisesta voi olla paljon suurempi. Muista, että mitä aikaisemmin kasvain saadaan pois, sen parempi.

Kissan syöpä

Erityisen hyvää hoitoa vaativat syöpätyypit

  • Mastosytooma, jota voi ilmetä iholla, pernassa ja suolistossa. Se tukkii kissan ruoansulatuksen järjestelmän, ja se leviää todennäköisesti imusolmukkeisiin, keuhkoihin, maksaan tai pernaan. Leikkaus, sädehoito ja kemoterapia ovat yleensä parhaat hoitomuodot.
  • Suun okasolusyöpä, joka alkaa soluista, jotka peittävät kissan suuta ja kurkkua. Sitä voi olla kielessä sekä jopa luissa ja imusolmukkeissa. Se aiheuttaa ongelmia syömisen, syljenerityksen sekä hengityksen hajun suhteen, ja sitä on vaikea hoitaa.