Kasviplanktonit koirille
Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero
Kasviplanktonit ovat erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde, minkä lisäksi ne sisältävät runsaasti lehtivihreää, mineraaleja ja hivenaineita. Kasviplankton sisältää grammaa kohti enemmän ravinteita kuin mikään muu ruoka maapallolla. Jopa maailman suurimmat nisäkkäät, valaat, saavat ravintonsa kasviplanktonista. Monien asiantuntijoiden mukaan kasviplanktonit voivat tukea myös koiran terveyttä.
Mitä kasviplanktonit ovat?
Mikroleviin kuuluvat kasviplanktonit ovat yhteyttämiskykyisiä planktoneliöitä, joihin kuuluu leviä ja syanobakteereita. Näitä lähinnä virtausten mukana ajelehtivia organismeja elää valtavia määriä sekä makeissa että suolaisissa vesissä. Joissakin vesistöissä jopa 90 % biomassasta koostuu kasviplanktonista, minkä vuoksi sillä on suuri merkitys osana ravintoketjuja ja -verkkoja.
Kasviplanktoniin kuuluvat eliöt ovat omavaraisia eli ne tuottavat itse oman energiansa yhteyttämällä auringon valon avulla vettä ja hiilidioksidia sokeriksi. Kasviplanktonille on tärkeää, että se pysyy lähellä veden pintaa, missä veden läpi kulkeutuu riittävästi aurinkoenergiaa. Tuottaessaan itselleen sokereita kasviplanktonit sitovat ilmakehästä hiilidioksidia ja vapauttavat happea. Kasviplanktonilla onkin suuri merkitys veden happipitoisuuteen. Ne ovat myös merkittäviä hiilinieluja.
Kasviplanktoneihin kuuluvat muun muassa piilevät, viherlevät, panssarilevät, nielulevät ja kultalevät.
Kasviplanktonien hyödyt koirille
Tutkijat ovat havainneet, että kasviplanktonit voivat parantaa koiran terveyttä jo hyvin pieninä annoksina. Ne voivat muun muassa parantaa nivelten liikkuvuutta ja helpottaa allergioita ja ihosairauksia. Jotkut eläinlääkärit suosittelevat kasviplanktoneita kroonisten sairauksien hoitoon, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että ne yksin parantaisivat sairauksia, vaan niitä voidaan käyttää muun hoidon tukena. Kasviplanktoneita ei tule käyttää koiran hoidossa ilman eläinlääkärin suositusta.
Omega-3- ja omega-6-rasvahapot
Kasviplankton on erinomainen omega-rasvahappojen lähde, sillä sen rasvasta jopa 28 % on omega-3 rasvahappoja. Omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat koirille välttämättömiä. Koiran elimistö ei pysty tuottamaan niitä itse, joten sen on saatava ne ravinnosta tai lisäravinteina. Rasvahapot toimivat solukalvojen rakenneosina, viestinviejinä ja kolesterolin kuljettajina, vastaavat solukalvojen läpäisevyydestä sekä vaikuttavat verenpaineeseen ja veren hyytymiseen.
Omega-rasvahappojen puute näkyy yleensä ensimmäisenä ihon hilseilynä sekä elottomana ja kiillottomana turkkina. Näiden rasvahappojen on todettu vaikuttavan positiivisesti muun muassa ihosairauksiin, tulehduksellisiin sairauksiin, liikuntaelinsairauksiin, hormonaalisiin sairauksiin, sydänsairauksiin, hermostollisiin sairauksiin ja jopa syöpään.
Välttämättömät hivenaineet
Koiran elimistö tarvitsee toimiakseen myös monia hivenaineita. Kasviplankton sisältää muun muassa runsaasti seleeniä, magnesiumia ja jodia, jotka tukevat koiran ruoansulatusta, hormonien sääntelyä sekä nivelten ja kilpirauhasen terveyttä.
Antioksidantit
Antioksidantit ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka estävät toisten yhdisteiden hapettumista. Biologisissa järjestelmissä ne tasapainottavat oksidatiivisen stressin aiheuttamia haitallisia reaktioita ja ovat näin välttämättömiä elimistön terveenä säilymiselle. Antioksidantit auttavat estämään vapaita radikaaleja vahingoittamasta soluja.
Koiran elimistössä on luonnostaan tiettyjä antioksidantteja, mutta kaikkia antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia, kuparia ja sinkkiä, sen keho ei pysty tuottamaan. Kasviplanktonit ovat erinomainen antioksidanttien lähde.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chrétiennot-Dinet, M. J., Sournia, A., Ricard, M., & Billard, C. (1993). A classification of the marine phytoplankton of the world from class to genus. Phycologia, 32(3), 159-179.
- Delgado, M., & Fortuño Alós, J. M. (1991). Atlas de fitoplancton del Mar Mediterráneo. Scientia Marina 55(S1): 1-133
- Tapia, J., Basualto, S., & Urrutia, R. (1996). Contenido de metales pesados en microalgas y su agua circundante. CIT Ediciones Tecnologicas, 17-21.
- Pelegrin, Y. (2001). Algas en la “botica”. Departamento de recursos del mar de la Unidad de Mérida del Cinvestav. Rev. Avance y Perspectiva, 20.
- Lenox, C. E. (2016). Role of dietary fatty acids in dogs & cats. Today’s Veterinary Practice Journal: ACVN Nutrition Notes, 6(5), 83-90.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.