Logo image
Logo image

Mitä sairauksia ihminen voi tartuttaa lemmikkiin?

2 minuuttia
Mitä sairauksia ihminen voi tartuttaa lemmikkiin?
Viimeisin päivitys: 21 maaliskuuta, 2019

Ih­misten ja eläinten vä­lillä liik­kuu pal­jon sa­moja baktee­reja ja vi­ruksia, ja lemmikkien tiedetään voivan tartuttaa ihmisiin tiettyjä tauteja, kuten toksoplasmoosia. Sen sijaan har­vemmin tul­laan aja­tel­leeksi, et­tä myös ihminen voi tartuttaa lemmikkiin tauteja. Ihmiseltä eläimeen tarttuvaa tautia kutsutaan antropozoonosiksi.

Mitä sairauksia ihminen voi tartuttaa lemmikkiin?

Some figure

Lemmikki voi sairastua moneen ihmisellekin tuttuun sairauteen, kuten diabetekseen, niveltulehdukseen ja suolisto- ja ruoansulatusongelmiin. Elämme stressaavassa ja saastuneessa maailmassa, josta koituu ongelmia myös lemmikeille.

Esimerkiksi stressi aiheuttaa ihmiselle nukkumisongelmia ja hermostuneisuutta. Stressaantunutta ihmistä lähellä oleva koira voi alkaa käyttäytyä saman tyyppisesti ja jopa muuttua normaalia aggressiivisemmaksi. Tällaisessa tapauksessa on tärkeää, että koira pääsee pitkille kävelyille juostakseen ja kuluttaakseen energiaansa.

Jos koiraa ruokitaan ihmisten ravinnolla, tuloksena voi olla vatsakipua ja pahimmassa tapauksessa elinten vahingoittuminen, sillä ihmisille tarkoitetussa ruoassa on usein eläimelle haitallisia aineita.

Ihminen voi tartuttaa lemmikkiin esimerkiksi seuraavat sairaudet:

  • Tuberkuloosi
  • Influenssa
  • Salmonella

Kuinka tunnistaa taudin tarttuminen lemmikkiin?

Yksi parhaista tavoista tietää, että lemmikki on saanut tartunnan, on tarkastella sen käyttäytymistä. Muutos kävelyssä, ulkonäössä tai käytöksessä voi kertoa, että jokin on vialla sen elimistössä.

Jos esimerkiksi lemmikkisi syö ruohoa tai ei osoita halua syödä normaalia ruokaansa, on parasta mennä suoraan lääkäriin. Jos odotat, ja jos pohdit, että ongelma on varmaan ihan tavalllinen ja ohimenevä, asetat ehkä lemmikkisi elämän vaaraan.

Lemmikin tartuntojen estäminen

Muista, että sinä voit sairastuttaa lemmikkisi, mutta se voi myös tartuttaa sinut, joten suositellaan, että tehdään eräitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä sairauksien välttämiseksi.

Some figure
  • Pysy terveenä. Käy tarkastuksissa – käy itse ja huolehdi perheenjäsentenkin käynneistä -, jotta voisit varmistaa, että kaikki on OK. Näin varmistat myös sen, että koirasi ei saa sinusta jotakin sairautta.
  • Pidä elinympäristönne terveellisenä. Jotta kukaan ei tartuttaisi toisia, on tärkeää pitää tilat terveellisinä. Pidä siis kotinne puhtaana, tuuletettuna ja pölyttömänä. Pese eläintesi nukkumispaikka ja lakanat ainakin joka toinen viikko ja tee samaa kohdille, joissa lemmikkisi tykkää oleskella.
  • Anna lemmikillesi sen omaa ruokaa – käytä etenkin sitä ruokaa, joka on erityisesti kyseiselle lajille tarkoitettua.
  • Käytä kemikaalittomia tuotteita. Kuten jo mainitsimme, eläimetkin ovat herkkiä sairastumiselle. Käytä siivoustuotteita, joissa on vain vähän tai ei ollenkaan kemikaaleja. Koko perheesi, myös lemmikit, hyötyvät terveeellisemmästä elämästä.
  • Liikunta. Tämä on yksi parhaista ennaltaehkäisevistä asioista koko perheelle. Liikunta on hyväksi sairauksien estämiseksi sekä fyysisesti ja henkisesti kunnossa pysymiseksi.
  • Kiintymyksen osoittaminen. Rakkaus, kiintymys ja kärsivällisyys koko kotia koskien – lemmikit mukaan lukien – on paras tapa pysyä henkisesti ja tunnetasolla terveenä. Tiedät varmasti, mitä asiasta ajatellaan: terve mieli on yhtä kuin terve keho.
  • Se, että ihmiset ja eläimet voivat tartuttaa toisilleen sairauksia, ei ole hyvä syy olla adoptoimatta koditonta eläintä. Muista, että on parasta olla ostamatta eläintä kaupallisesta paikasta, sillä tulisi antaa koti sellaiselle lemmikille, joka tarvitsee kipeästi perheen. Varmista kuitenkin, että teet adoptoinnin luotettavasta paikasta, jossa eläimen hyvä terveys voidaan taata.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.