Logo image
Logo image

Mistä iäkkään koiran ripuli johtuu ja miten sitä hoidetaan?

2 minuuttia
Tietyt kotikonstit voivat olla avuksi koiran ripulin hoidossa, mutta vakavammat oireet vaativat aina eläinlääkärin apua. Tällaisia ovat muun muassa oksentelu, ruokahaluttomuus, vatsakivut, painonlasku ja verinen uloste.
Mistä iäkkään koiran ripuli johtuu ja miten sitä hoidetaan?
Eugenio Fernández Suárez

Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Eugenio Fernández Suárez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Erilaiset virtsaamiseen ja ruoansulatukseen liittyvät ongelmat, ripuli mukaan lukien, ovat yleisiä vaivoja vanhoilla eläimillä. Iäkkään koiran ripuli voi johtua hieman erilaisista syistä kuin nuoremman lajitoverin vastaava vaiva. Tänään kerromme, kuinka ikääntyvän lemmikin lievän ripulin oireita voidaan lievittää kotioloissa. Jos ripuliin liittyy muita vakavampia oireita kuten oksentelua, veristä ulostetta tai painonlaskua, eläin on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.

Mistä iäkkään koiran ripuli johtuu?

Vanhemman koiran ripuli voi olla akuuttia tai kroonista. Akuutti ripuli, joka johtuu toisinaan kehnosta ruokavaliosta, kestää vain muutaman päivän, kun taas krooninen ripuli pitkittyy moneksi viikoksi ja on toistuva vaiva.

Iäkkään koiran ripulin tapauksessa on muistettava, että ikä tuo mukanaan myös muutoksia eläimen ravintotarpeisiin. Monesti jo koiran ikään sopivaan ruokavalioon siirtyminen voi hoitaa ongelman.

Toisissa tapauksissa taas ruokavalion muutos voi olla syynä ripuliin, joten ennen kuin teet muutoksia koirasi ruokavalioon ripulin ennaltaehkäisemiseksi, sinun on syytä tietää, kuinka se tehdään oikein.

Some figure

Kun iäkäs koira kärsii ripulista, se johtuu harvemmin virustartunnasta. Loistartunnat ovat silti mahdollisia, vaikka ne ovatkin harvinaisempia kuin pentuikäisillä koirilla. Tämän vuoksi koiran asianmukaista madotusta ei tule lyödä laimin.

Vanhempi koira on myös tavallisesti pentuikäistä koiraa rauhallisempi. Tämä ei kuitenkaan poissulje sitä mahdollisuutta, että koira syö ja juo ulkoilutuksen aikana mitä eteen sattuu. Eräs tapa ennaltaehkäistä koiran ripulia on siis vahtia, ettei se juo kuralammikoista tai nuuhki jätteitä tai muiden koirien ulosteita.

Milloin on aika vierailla eläinlääkärillä?

Ongelman hoitaminen kotikonstein voi olla kiehtova ajatus, mutta suurinta osaa lemmikkien sairauksista ei lopulta hoideta internetistä löytyvien artikkelien avulla, vaan nimenomaan eläinlääkärivierailulla.

Jos koiran ripuli on veristä tai hyvin vetistä, on koira vietävä eläinlääkärille mahdollisimman pian.

Some figure

Ripuliin voi liittyä myös oksentelua. Tämäkin on merkki siitä, että eläinlääkärin välitön hoito on tärkeää. Tämä pätee myös silloin, jos koira lakkaa syömästä tai vaikuttaa kärsivän vatsakivuista.

Kotikonstit iäkkään koiran ripulin hoitoon

Jos ripuli on lievää, koiralle tulee antaa runsaasti vettä, jotta se saisi ripulin myötä menettämiään nesteitä takaisin. Myös yhden päivän paasto voi olla hyvä idea, jotta eläimen vatsa saisi levähtää hetken. Tee näin kuitenkin vain, jos eläin on toistaiseksi syönyt normaaliin tapaan.

Ripulista kärsivälle koiralle suositellaan annettavaksi eräitä tiettyjä ruokia. Voit myös käyttää eläinlääkäriklinikoilla myytäviä probiootteja tai kokeilla luonnonjogurttia tai kefiriä, jotka sisältävät luontaisesti probioottejaMuista kuitenkin kohtuulliset annokset.

Jos koirasi ei parane muutaman päivän sisällä, ongelma voi olla jotakin vakavampaa kuin pelkkää ruoansulatusvaiva, jolloin välitön käynti eläinlääkärillä on tarpeen.

Ripuli voi siis aiheutua vähemmän vaarallisista ruoansulatushäiriöistä, mutta iäkkään koiran ripuli voi viitata myös vakavampiin sairauksiin kuten viruksiin, bakteeripohjaisiin ongelmiin tai jopa kasvaimiin. Tämän vuoksi ripuli on aina syytä ottaa vakavasti, joten pidä koiraystävääsi siis silmällä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.