Vinkkejä koiran kutisevan ihon lievittämiseen
Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Paloma de los Milagros
Kutiseva iho on toiseksi yleisin syy viedä koira eläinlääkärin vastaanotolle ruoansulatuskanavan vaivojen jälkeen. Kova kutina johtuu yleensä loisista, mutta syy voi olla myös psyykkinen tai muu ihovaiva.
Raapiminen on normaalia käyttäytymistä eläimillä ja ihmisillä. Mutta kun se on liiallista pitkittyneen tai voimakkaan kutinan vuoksi, kyseessä on pruritus. Tällainen kutina voi saada aikaan ihovaurioita jatkuvan raapimisen seurauksena.
Ennen minkään hoidon antamista vastuullisinta on yrittää selvittää kutinan syy. Kun koiran kutiseva iho johtuu kirpuista tai punkeista, omistaja pystyy yleensä huomaamaan ongelman helposti. Muussa tapauksessa koira on käytettävä yleistarkastuksessa eläinlääkärin vastaanotolla.
Koiran kutiseva iho: syyt ja hoidot
Jos koiralta löytyy ulkoloisia, hoito kutinan taltuttamiseksi on aloitettava välittömästi. Hyvä hygienia, johon kuuluu tiuha pesu ja harjaus turkin tarpeiden mukaan, sekä pipetit, pannat tai karkotesuihkeet ovat ratkaisevia loisten häädössä ja auttavat turvaamaan koiran hyvän terveyden.
Jos koiralta löytyy punkkeja, ne on poistettava oikeaoppisilla menetelmillä. Jos tätä ei uskalla tehdä itse, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Jos eläinlääkäri vahvistaa, ettei koiralla ole punkkeja eikä muitakaan ulkoloisia, hän tekee lisätutkimuksia, joilla pyritään diagnosoimaan mahdolliset allergiat tai ihosairaudet.
Allergian voivat laukaista muun muassa siitepöly, ruoho, shampoot tai muut kosmeettiset hoitotuotteet, rehu tai puhdistusaineet. Kun siis yrität selvittää syytä koiran kutisevaan ihoon, on erittäin tärkeää miettiä, oletko hiljattain aloittanut uuden hoitotuotteen käytön tai lisännyt koiran ruokavalioon uutta ruokaa.
Epäsuotuisat sääolosuhteet voivat edistää ihon liiallista kuivumista ja siitä johtuvaa hilseilyä. Jos iho on puutteellisesti kosteutettu, eläinlääkärit suosittelevat yleensä erityisiä kosteusvoiteita.
Koiran pitäminen suojassa äärilämpötiloilta sekä oikeanlainen ruokavalio ovat ihonhoidon tärkeitä perusohjeita. Myös hiivatulehdus, joka voi aiheuttaa kutinan lisäksi pahaa hajua, ja jopa liiallinen stressi voivat olla syynä koiran kutisevaan ihoon.
Luontaishoitoja koiran kutisevaan ihoon
Vaikka koira on parasta viedä eläinlääkäriin, jotkut ulkoisesti käytettävät luontaishoidot voivat auttaa kutinan lievittämisessä. Eteerisillä öljyillä on antiseptisiä ja sieniä torjuvia ominaisuuksia, jotka hillitsevät tai vähentävät koiran ihon kutinaa.
Nämä ominaisuudet auttavat vähentämään tulehdusta, minkä vuoksi eteerisiä öljyjä käytetään usein shampoissa, voiteissa ja muissa ihonhoitotuotteissa. Käytetyimpiä lääkekasveja ovat muun muassa basilika, kamomilla, laventeli ja rosmariini.
Näiden öljyjen käytöstä ei yleensä ole haittaa terveydelle, ellei koira ole allerginen niiden vaikuttaville aineosille. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä, jos niitä vahingossa niellään. Eteerisiä öljyjä ei myöskään koskaan saa käyttää iholla laimentamattomana, ja ennen käyttöä tulee keskustella eläinlääkärin kanssa.
Muita vaihtoehtoja ovat perinteinen omenaviinietikka, aloe vera ja jopa lohiöljy. Näitä kaikkia voidaan käyttää sopivina annoksina lievään kutinaan, kunhan iholla ei ole liiallisesta raapimisesta johtuvia haavoja tai ärsytystä.
Näiden tarkoituksena on saada kutina loppumaan tai lievittymään jo alkuvaiheessa, mutta niiden vääränlainen käyttö voi lisätä kutinaoireita, joten hoitoa on valvottava tarkoin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Piñeda, F. (2019). CertaPet. Dog Itching? A Guide to Treating Your Pup’s Itchy Skin. Recuperado de Dog Itching? A Guide to Treating Your Pup’s Itchy Skin
- Silver, R. J. (2019). Bark. Vet Advice: Relief For Your Dog’s Itchy Skin. Recuperado de https://thebark.com/content/vet-advice-relief-your-dogs-itchy-skin
- Arellano, D. M., & Chang, D. E. (2017). Infusión de Manzanilla (Matricaria chamomilla) como tratamiento para la enfermedad periodontal canina. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, 18(9), 1-21.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.