Logo image
Logo image

Kuinka leikata koiran tassujen karvat

3 minuuttia
Karvojen leikkaaminen koiran tyynyistä on helppoa, mutta se vaatii hieman harjoittelua ja varotoimia. Tässä on kaikki, mitä sinun on tiedettävä, jotta voit tehdä sen kotona.
Kuinka leikata koiran tassujen karvat
Sara González Juárez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Sara González Juárez

Viimeisin päivitys: 19 heinäkuuta, 2023

Koiran tassut ovat olennainen osa sen anatomiaa, ja ne vaativat erityistä hoitoa, kuten niissä kasvavan turkin ajoittaista leikkaamista. Yleensä kaikki koirat, jotka käyvät trimmaamossa säännöllisesti, saavat tätä huolenpitoa, mutta entä jos haluat leikata koiran tassujen karvat itse kotona?

Koiran tassukarvojen leikkaaminen ei ole yksinkertainen tehtävä, sillä se on tehtävä sopivilla välineillä ja tietyllä tavalla, joista kerromme alla. Koiran hoidossa sen tassut unohtuvat helposti, mutta niistä täytyy pitää huolta, jotta koira voi liikkua ongelmitta. Lue eteenpäin!

Miksi koiran tassujen karvat pitää leikata?

Koirat eivät käytä kenkiä. Tämä on hyvin itsestään selvä toteamus, mutta joskus unohdamme, että niiden tassut ovat kosketuksissa kaiken lattialla ja maassa olevan kanssa: lian, mikro-organismien, lasin, loisten ja kaiken muun kanssa. Koiran polkuanturoiden välien tarkistaminen säännöllisesti on elintärkeää, jotta mahdolliset vauriot tällä alueella voidaan havaita.

Polkuanturat pehmentävät iskuja ja jakavat kehon painon neljän raajan kesken.

Polkuanturoiden välissä kasvaa karvoja, jotka voivat olla lyhyitä ja tuskin näkyviä tai pitkulaisia, niin että ne lähes peittävät tassun. Tämä ei välttämättä ole huono asia, vaikka onkin totta, että se voi olla loukku maasta tuleville roskille. Toisaalta, jos koirallasi on hyvin pitkät karvat, ne voivat muodostaa ärsyttäviä takkuja tai jopa saada koiran ontumaan.

Miten leikata koiran tassujen karvat?
Miten leikata koiran tassujen karvat?

Jos päätät leikata nämä karvat kotona, tässä on opas, jossa kerrotaan kaikki, mitä tarvitset tehdäksesi sen turvallisesti. Toimenpide ei ole vaikea, mutta muista, että kaikki koirat eivät pidä tassujensa käsittelystä, joten se on tehtävä varovasti.

Tarvittavat materiaalit

Tassujen karvat voidaan leikata saksilla tai leikkureilla. Suosittelemme aina leikkureita, sillä ne ovat paljon turvallisemmat ja tarkemmat, varsinkin jos koira liikkuu paljon prosessin aikana.

Jos valitset silti sakset, varmista, että niissä on tylppä kärki vammojen välttämiseksi. Pyydä apua, jotta pystyt pitämään tassut tukevasti aloillaan ja poista sakset mahdollisimman nopeasti, jos eläin tekee äkillisen liikkeen.

Jos käytät leikkureita, varmista, että hankit koirille tarkoitetun leikkurin. Useimmissa leikkureissa on saatavilla eri päitä kehon eri osille. Niitä valmistetaan myös pienikokoisina, ergonomisina ja erikoistuneina karvojen leikkaamiseen herkillä alueilla, kuten polkuanturoissa.

Muita tarvikkeita, joita sinulla on oltava käsillä, ovat sideharso, desinfiointiaine ja hemostaattinen jauhe. Jos vahingossa leikkaat polkuanturan, verenvuoto on voimakasta, ja sinun on painettava haavaa, kunnes verenvuoto tyrehtyy. Hemostaattisesta jauheesta on paljon hyötyä vuodon lopettamisessa, mutta mene eläinlääkärille, jos kyseessä on vakava haava.

Vaiheet

Ennen kuin aloitat hoitotoimenpiteet, on suositeltavaa totuttaa koira käyttämiisi materiaaleihin, varsinkin jos se on hyvin hermostunut tai pelokas. Totuta se vähitellen asioihin, joita joudut tekemään, sekä saksien ääneen tai leikkurin läheisyyteen.

Palkitse koira joka kerta, kun se rauhoittuu tai pysyy paikallaan, ja toista prosessi, kunnes se tottuu siihen.

Kun olet tehnyt tämän, voit aloittaa karvojen leikkaamisen. Vaiheet ovat seuraavat:

  1. Tee leikkurilla varovainen ensimmäinen läpivienti niin, että tassu puhdistuu ja voit nähdä polkuanturat.
  2. Irrota sormet keskimmäisestä polkuanturasta. Näin voit liikuttaa leikkuria muita polkuanturoita kohti varovasti. Vaihtoehtoisesti voit tehdä sen toisinpäin eli muista polkuanturoista kohti keskimmäistä.
  3. Toista prosessi jokaisen polkuanturan välissä. Irrota sormet varovasti toisistaan ja leikkaa vielä hieman karvoja kustakin kohdasta. Varo liioittelemasta, sillä voit satuttaa koiraasi tarpeettomasti.

Leikkaamisen jälkeinen hoito

Tämän prosessin ei pitäisi kestää kuin muutaman minuutin. Sen jälkeen, ja jos koira on vielä rauhallinen, voit käyttää tilaisuutta hyväksesi ja leikata vielä kynnet sekä kosteuttaa polkuanturat.

Muista tarkastaa koko tassu karvojen leikkaamisen jälkeen, jos sinulta on jäänyt vaikkapa huomaamatta pieniä vammoja. Jos löydät viiltoja tai naarmuja, desinfioi alue hyvin laimennetulla klooriheksidiinillä ja peitä se tarvittaessa. Jos verenvuoto ei lakkaa tai jos näet merkkejä tulehduksesta muutaman päivän kuluttua, mene välittömästi eläinlääkäriin.

Muista puhdistaa leikkurit jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta karvoja ei keräänny sisälle ja vahingoita leikkureita. Jokaisessa laitteessa on yleensä mukana sen huoltoon tarvittavat tarvikkeet, kuten harja, voiteluaine ja eri teriä. Jos sinulla on kysyttävää, kysy toimittajalta laitteen huollosta ja varaosista.

Some figure

Joka tapauksessa ei koskaan tee pahaa käydä aika ajoin trimmaajalla tai koirahoitolassa. Nämä paikat eivät huolehdi vain eläimen esteettisyydestä, vaan niillä on myös erityisiä materiaaleja ja tuotteita, joilla huolehditaan ihon ja turkin terveydestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Castellanos, G. C., Rodríguez, G., & Iregui, C. A. (2005). Estructura histológica normal de la piel del perro (Estado del arte). Revista de medicina veterinaria1(10), 109-122.
  • Dupuis, C. (2018). Peluquería canina para realizar en casa. Parkstone International.
  • Baraboglia, E. R. (2012). Lesiones podales por espiguillas en el perro, su extracción y diagnóstico diferencial. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria13(9), 1-33.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.