5 faktaa koirien imetyksestä
Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero
Aivan kuten ihmisilläkin, myös koirilla imettäminen tarkoittaa paljon muutakin kuin pelkkää pennun ruokkimista. Yksi syy imettämisen tärkeydelle on se, että koiranpentu saa ternimaidosta ensimmäiset vasta-aineensa, jotka suojaavat sitä sen ensimmäisten elinviikkojen ajan.
5 faktaa koirien imetyksestä
1. Pentu saa ensimmäiset vasta-aineensa ternimaidosta
Suolisto ei ole tärkeä vain ravitsemusta ajatellen, vaan myös vastustuskyvyn kannalta, sillä immuunipuolustusjärjestelmä sijaitsee osittain suolistossa. Elimistön immuunijärjestelmä torjuu vieraita taudinaiheuttajia, kuten viruksia ja bakteereja. Pieni pentu saa ensimmäiset vasta-aineensa niin sanotusta ternimaidosta, joka on heti synnytyksen jälkeen emolta erittyvää maitoa.
Nämä vasta-aineet suojaavat pentua sen ensimmäisten elinviikkojen aikana, kun sen elimistön oma vastustuskyky on vasta kehittymässä. Tämä on yksi syy siihen, miksi pentua ei saa erottaa emostaan liian aikaisin. Emolta saadut vasta-aineet häviävät yleensä 8-12 viikon ikään mennessä, minkä jälkeen pennun terveydestä huolehtiminen on kasvattajan tai uuden perheen vastuulla.
2. Ternimaito tukee suoliston toimintaa
Suoliston seinämä tarjoaa koiralle ainutlaatuisen suojan koko sen elämän ajan. Se toimii fyysisenä esteenä ja estää haitallisten aineiden ja tulehdusten etenemisen. Pienellä pennulla tämä suoja ei ole vielä täysin kehittynyt, mikä mahdollistaa sen, että ternimaidon sisältämät tärkeät vasta-aineet pystyvät ylittämään tämän esteen. Ternimaito auttaa tasapainottamaan koiranpennun suoliston bakteerikantaa. Hyödylliset bakteerit edistävät ravinteiden imeytymistä, vähentävät tulehdusta ja ehkäisevät ripulia. Terve suoliston mikrofloora myös tukee suoliston seinämän solujen kypsymistä.
3. Imettäminen suojaa pentua tietyiltä sairauksilta
Yksi suoliston toiminnoista on suojata elimistöä sairauksia aiheuttavilta mikrobeilta ja neutraloida myrkkyjä. Nämä toiminnot liittyvät yleensä IgA-tyyppisiin vasta-aineisiin. Immunoglobuliini A on vasta-aine, jolla on keskeinen rooli limakalvojen immuunitoiminnassa. Sen tärkein toimintapaikka on limakalvojen pinnalla muun muassa ruoansulatuskanavassa ja hengitysteissä. Immunoglobuliini A tarttuu limakalvon pinnoilla oleviin mikrobeihin ja estää niiden kiinnittymisen soluun. Veressä se suojelee elimistöä viruksilta, bakteereilta ja sieniltä. Emon maito sisältää runsaasti tämän tyyppisiä vasta-aineita.
4. Emon maito edistää probioottisten bakteerien kasvua
Maitohappobakteerit eli laktobasillit ovat eläviä bakteereja, joita elää koiran elimistössä ja etenkin paksusuolen sisäpinnalla. Ne ovat hyviä bakteereja, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteena maitohappoa ja voivat siten suojata elimistöä haitallisilta bakteereilta. Hyvä maitohappobakteerikanta on tärkeä osa vastustuskykyä ja tukee koiran terveyttä monin tavoin. Maitohappobakteerien hyödyt alkavat imetyksen aikana ja jatkuvat aina aikuisuuteen asti.
5. Imetyksen pituus vaihtelee
Terve narttukoira alkaa imettää pentuja välittömästi niiden syntymän jälkeen, ja imetys jatkuu yleensä pentujen kuudenteen tai seitsemänteen elinviikkoon asti. Jokainen pentue on kuitenkin erilainen, ja imetyksen pituus voi vaihdella esimerkiksi emon terveydentilan ja pentueen koon mukaan. Tähän vaikuttaa myös rotu, sillä pienten rotujen pennut ovat usein valmiita vieroitettaviksi isoja koiria aikaisemmin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Adkins Y, Lepine AJ, Lönnerdal B. (2001) Changes in protein and nutrient composition of milk throughout lactation in dogs. Am J Vet Res. 62(8):1266-72.
- Satyaraj E, Reynolds A, Pelker R, et al. (2013) Supplementation of diets with bovine colostrum influences immune function in dogs. Br J Nutr. 110(12):2216-21.
- Luick Jr, Parker Hr, Andersen Ac. (1960) Composition of beagle dog milk. Am J Physiol. 199:731-2.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.