Koiran musta uloste: syyt ja hoito
Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Samuel Sanchez
Koirat ulostavat pentuikäisinä yhdestä viiteen kertaa päivässä, joskin päivittäisten ulosteiden määrä riippuu koiran koosta, iästä, terveydentilasta ja ruokavaliosta. Ulosteen ulkonäkö voi kertoa paljon koiran terveydentilasta, sillä väri, koostumus, mahdolliset vierasesineet ja monet muut seikat antavat viitteitä ruoansulatusprosesseista. Mistä koiran musta uloste sitten johtuu?
Niin epämiellyttävältä kuin se ehkä kuulostaakin, koiran ulosteiden tarkkailu ja poikkeavien piirteiden tunnistaminen voi auttaa sinua havaitsemaan taudin tai sairauden ennen kuin se pahenee. Tässä artikkelissa kerromme, miksi koiran uloste on joskus mustaa ja mistä se kielii.
Koiran ulosteiden normaali väri
Uloste kertoo paljon ruoansulatuskanavan terveydestä. Jätösten värin ja koostumuksen muuttuminen voi viitata ruoansulatuskanavan tai koko elimistön ongelmaan.
Koiran ulosteen tulisi olla suklaanruskeaa. Tämä väri on merkki maksan moitteettomasta toiminnasta, sillä se johtuu maksan erittämän sappinesteen sisältämästä bilirubiinista. Joitakin pieniä sävymuutoksia voi kuitenkin ilmetä koiran ruokavaliosta ja nesteytyksestä riippuen.
Värin lisäksi ammattilaiset arvioivat ulostetta sen koostumuksen perusteella. Tässä voidaan käyttää asteikkoa 1-7. 7 tarkoittaa kivikovaa koostumusta ja 1 lähinnä vettä. Täydellisestä tasapainosta kertoo uloste, joka on kosteaa, mutta kuitenkin riittävän tiivistä niin, että se pysyy muodossa käsiteltäessä.
Tällainen uloste on merkki koiran terveestä ruoansulatuskanavasta:
- Suklaanruskea väri
- Ulosteen koko vastaa nautitun ruoan määrää
- Epämiellyttävä haju (tämä on normaalia), mutta ei äärimmäisen kuvottava
- Pitkänomainen muoto, joka pysyy liikutettaessa tai kuljetettaessa
- Kostea, mutta ei liian vetinen.
Terveet ulosteet kertovat koiran terveydentilasta, mutta ne eivät sulje pois sairautta.
Mistä koiran musta uloste johtuu?
Ihmisillä musta uloste viittaa ruoansulatuskanavan verenvuotoon. Jos ylempi ruoansulatuskanava jostain syystä vuotaa verta, veri muuttuu suoliston läpi kulkiessaan punaisesta tervanmustaksi. Tämä koskee myös koiria, mutta mahdollisia syitä on enemmän. Tarkastellaanpa niitä lähemmin.
1. Ruoansulatuskanavan vaurio
Koiran musta ja pahanhajuinen uloste viittaa yleensä verta vuotavaan vaurioon jossakin ylemmän ruoansulatuskanavan osassa, kuten mahalaukussa, ruokatorven alaosassa tai viereisissä elimissä. Vaurio johtuu todennäköisesti jonkin terävän esineen, kuten kovan lelun, kiven tai neulan, nielemisestä tai jostain patologiasta, kuten mahahaavasta.
Syy ulosteen muuttumiseen mustaksi tässä tilanteessa on veren kulkeutuminen suolistossa. Kun se sulaa, veren punainen väri muuttuu tervanmustaksi, minkä lisäksi uloste voi muuttua epämiellyttävän hajuiseksi.
2. Loiset
Jotkut loismadot kiinnittyvät suolen seinämiin ja käyttävät ravinnokseen isännän verta ja ravinteita. Ongelmallisin loinen koirille on ehkäpä Toxocara canis, 9-18 senttimetrin mittainen valkeahko “mato”, joka asettuu eläimen suolistoon aiheuttaen erilaisia oireita.
Koiralla voi tällöin esiintyä mustia ulosteita, joskin tavallisemmin ne ovat punertavia, koska verenvuoto tapahtuu alempana ruoansulatuskanavassa. Muita loisista kertovia merkkejä ovat oksentelu, ummetus, ripuli, laihtuminen ja yleinen huonovointisuus. Jos jokin näistä kliinisistä oireista ilmenee, eläinlääkäri tekee ulosteviljelyn loisen tunnistamiseksi.
3. Verinen ripulitauti
Tälle sairaudelle on ominaista kaksi selkeää oiretta: ripuli ja veri ulosteessa. Sen syitä ei tunneta, mutta sen ajatellaan olevan vaste haitallisille bakteereille tai niiden tuottamille endotoksiineille. Patologisella tasolla koiran suoliston läpäisevyys lisääntyy, mikä edistää veren ja proteiinien suodattumista.
Verinen ripuli edellyttää aina eläinlääkärissä käyntiä, sillä se voi olla hengenvaarallinen. Asianmukaisella nestehoidolla ja antibioottien ennaltaehkäisevällä käytöllä kuolleisuus on alle 10 %. Valitettavasti 10-15 %:lla koirista sairaus toistuu.
4. Syöpä
Syöpä syntyy, kun solujen DNA mutatoituu, mikä häiritsee niiden kuoleman ja jakautumisen sykliä. Koska nämä solut eivät kuole silloin kun niiden pitäisi, ne synnyttävät pelätyn kasvaimen, joka puolestaan voi levitä muualle kehoon metastaattisissa tapauksissa.
Mahasyöpä voi aiheuttaa koirille mustaa ulostetta. Muita oireita ovat laihtuminen, yleinen heikkous, syömisongelmat ja velttous. Ennuste riippuu syövän vaiheesta ja koiran yleisterveydestä.
5. Veren hyytymisongelmat
Veriplasman alhainen verihiutalemäärä ja muut sairaudet voivat johtaa siihen, että koiran veri ei hyydy kunnolla. Tämä puolestaan voi aiheuttaa verenvuotoa missä tahansa osassa kehoa, myös ruoansulatuskanavan yläosassa. Rotanmyrkyn nieleminen aiheuttaa usein veren hyytymisongelmia koirilla.
6. Ruokavalio
Koiran musta uloste voi johtua myös raudan liiallisesta määrästä ruokavaliossa. Näin käy yleensä silloin, kun koira on BARF-tyyppisellä ruokavaliolla tai kun sille tarjotaan kotitekoista ruokaa. Jotkut sisäelimet, kuten maksa, sisältävät runsaasti rautaa, joten sen nauttiminen muuttaa ulosteen väriä.
Ratkaisu on yleensä helppo: vähentää tämäntyyppisen ruoan syöntiä. Kun ruokavaliota on muutettu, koiran ulosteen värin pitäisi normalisoitua hieman yli kuukaudessa.
7. Lääkkeet
Jotkut lääkkeet, kuten ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID), vismutti, rautasulfaatti tai metronidatsoli, voivat myös aiheuttaa mustia ulosteita. Tämä on kuitenkin vaaratonta ja ilmenee vain pitkäaikaisessa käytössä.
Miten ongelmaa hoidetaan?
Hoito riippuu pitkälti ongelman syystä. Jos syynä on jokin vaurio tai sairaus, oire häviää yleensä silloin, kun vaiva on saatu hallintaan. Kun syynä on lääkkeiden tai tietyn ruoan nauttiminen, ei auta muu kuin keskeyttää niiden antaminen ja korvata ne tarvittaessa.
Vaikka onkin totta, että yleisimmät aiheuttajat ovat vaarattomia ja häviävät muutamassa viikossa, koira on vietävä eläinlääkärille asianmukaisen diagnoosin saamiseksi. Muista, että hätätilanteissa saatetaan tarvita kirurgista toimenpidettä, joten älä jätä mustaa ulostetta huomiotta.
Muunväriset ulosteet
Lopuksi esittelemme muita mahdollisia ulosteen värejä:
- Punainen: Punainen uloste on merkki suoliston verenvuodosta tai peräaukon haavaumasta.
- Harmaa ja valkoinen: Viittaavat haimaongelmiin.
- Vihreä: Voi viitata sappirakon ongelmaan tai siihen, että koira on niellyt ruohoa.
- Oranssi ja keltainen: Merkki maksaongelmasta.
Aina poikkeavan värisen ulosteen taustalla ei tietenkään ole vakava sairaus. Joskus koira on yksinkertaisesti syönyt jotain, joka välillä värjää ulosteen, mutta tällöin ulosteen pitäisi normalisoitua 24 tunnissa.
Koiran mustaan ulosteeseen on siis monia syitä. Kaikki niistä vaativat eläinlääkärin arviota, joten älä missään nimessä jätä sitä huomiotta. Jos epätyypillisten ulosteiden lisäksi esiintyy muitakin oireita (oksentelua, apaattisuutta, tajunnanmenetystä ja painonlaskua), kiireellisen avun tarve on vieläkin suurempi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Van Kruiningen, H. J., Heishima, M., Kerr, K. M., Garmendia, A. E., Helal, Z., & Smyth, J. A. (2019). Canine circoviral hemorrhagic enteritis in a dog in Connecticut. Journal of Veterinary Diagnostic Investigation, 31(5), 732-736.
- Schaffer, F. L., Soergel, M. E., Black, J. W., Skilling, D. E., Smith, A. W., & Cubitt, W. D. (1985). Characterization of a new calicivirus isolated from feces of a dog. Archives of virology, 84(3-4), 181-195.
- Wydeven, P. R., & Dahlgren, R. B. (1982). A comparison of prairie dog stomach contents and feces using a microhistological technique. The Journal of Wildlife Management, 46(4), 1104-1108.
- Black, A. E., Hayes, R. N., Roth, B. D., Woo, P., & Woolf, T. F. (1999). Metabolism and excretion of atorvastatin in rats and dogs. Drug metabolism and disposition, 27(8), 916-923.
- Loaiza, M, Loaiza, L. & López, A. (2018) Diseño de dietas BARF para perros en tres etapas fisiológicas. (Tesis de grado, Universidad Tecnológica de Pereira)
- Vera Leiva, V. E. (2013). Análisis espacio-temporal de casos de síndrome de gastroenteritis hemorrágica en caninos, según fichas médicas de una clínica veterinaria de la comuna de Conchalí, período 2000-2008. (Tesis de Grado, Universidad de Chile).
- Englar, R. E. (2019). Common clinical presentations in dogs and cats. John Wiley & Sons.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.