Koiran syöpä ja kivunlievitys

Jokainen koira kokee kivun eri tavalla, ja kivun voimakkuus vaihtelee kasvaimen tyypin ja eläimen kehon mukaan.
Koiran syöpä ja kivunlievitys
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Syöpä on valitettavan yleinen tauti myös eläinten keskuudessa, ja tilastojen mukaan noin puolet yli 10 vuoden ikäisistä koirista on vaarassa sairastua syöpään. Syöpään liittyvä kipu voimistuu koiralla usein nopeasti ja muuttuu pahimmillaan erittäin kovaksi. Tämä laskee merkittävästi eläimen elämänlaatua ja on tietysti omistajalle vaikeaa katsottavaa.

Onneksi eläinlääketieteessä kehitetään jatkuvasti paitsi tehokkaampia hoitokeinoja, myös tapoja syöpähoitojen sivuvaikutusten hallintaan. Jatka lukemista ja saat tietää, kuinka koiran kivut tunnistetaan, ja miten niitä lievitetään syövän hoidossa.

Koiran syöpä ja siihen liittyvä kipu

Kipu voimistuu yleensä syövän edetessä. Ihmisten keskuudessa vain 25 % syöpäpotilaista kertoo kokeneensa kipua diagnoosia ennen tai sen aikana. Heillä, joilla on pitkälle edennyt tai kuolemaan johtava syöpä, luku on 90 %.

Tämä selittyy osittain syöpähoitojen eri vaiheiden aiheuttamilla erilaisilla kivuilla. Potilas kokee usein voimakasta, akuuttia kipua kemoterapian ja sädehoidon aikana tai jälkeen.

Syövän aiheuttaman kivun tunnistaminen

Kivun diagnosointi, luokittelu ja mittaaminen on vaikeaa ihmisellä, ja tietysti vielä monimutkaisempaa eläimellä. Koirilla on oma kehonkielensä ja käytöskoodinsa, eikä ihminen aina ymmärrä eläimen tunteita, kokemuksia ja ilmaisua.

Koiran syöpä ja kivunlievitys

Jokainen koira kokee kivun eri tavalla, ja kivun määrä vaihtelee kasvaimen tyypin ja eläimen kehon perusteella. Ikääntyneet tai vastustuskyvyltään heikot eläimet kokevat yleensä voimakkainta kipua.

Syövän ja kivun tyypillisimmät oireet

  • Muutokset käytöksessä rutiineja koskien
  • Uupumus, masennus ja letargia
  • Vaikeudet kävellä, nousta ylös ja maata
  • Ruokahalun puute
  • Muutokset ilmeissä
  • Puolustuskäyttäytyminen tai negatiiviset reaktiot koskettaessa
  • Nopeampi hengityksen rytmi
  • Vinkuminen, murina ja muut äänet
  • Virtsan ja ulosteen pidätyskyvyn heikkeneminen

Syövän ja kivun hoito

Syövän hoidon määrittää pitkälti se, kuinka aikaisin tauti havaitaan. Mahdollisimman aikainen reagointi mahdollistaa hyvän hoidon ja eläimen elämänlaadun ylläpitämisen. Kasvaimia hoidetaan muun muassa kirurgisesti, solunsalpaajahoidoilla ja sädehoidolla.

Koiran syöpä ja kivunlievitys

Monet syöpähoidot aiheuttavat eläimelle epämukavaa oloa ja kipuja. Kaikissa hoidoissa on noudatettava perusperiaatteita, joiden mukaan eläin ei saa kärsiä pahoinvoinnista tai kivusta, eikä eläin saa nähdä nälkää. Lemmikin hyvinvointi on siis aina etusijalla, valittiinpa mikä hoitomuoto tahansa.

On tärkeää, että koiralle annetaan ainoastaan eläimille tarkoitettuja kipulääkkeitä, ja syövän ollessa kyseessä, lääkkeet määrää aina eläinlääkäri. Eläinlääkäri voi tarvittaessa käyttää nopeasti vaikuttavia pistoksina annettavia kipulääkkeitä, ja lääkitystä voidaan jatkaa kotona suun kautta annosteltavilla lääkkeillä.

Eläinten kohdalla kivun lievittämiseen yleisimmin käytetyt lääkkeet ovat tulehduskipulääkkeitä, joilla ei ole huumaavaa vaikutusta. Keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä käytetään tapauksissa, joissa tulehduskipulääkkeiden vaikutus ei riitä tai niitä ei voida turvallisesti käyttää. Syövän kanssa kamppailevalle lemmikille voidaan määrätä esimerkiksi morfiinia helpottamaan kipuja ja parantamaan elämänlaatua.

Luontais- ja lisähoidot

Koiran syöpä ja kivunlievitys

Moni lääkkeetön hoitomuoto on avuksi syöpäkivun lievittämisessä ja koiran elämänlaadun parantamisessa. Ne eivät kuitenkaan koskaan korvaa varsinaisia syöpähoitoja tai kipulääkkeitä. Tällaisia hoitomuotoja ovat esimerkiksi akupunktio, aromaterapia, reiki, hieronta ja rentouttavat tekniikat. Vaihtoehtoisten hoitojen käyttämisestä kannattaa aina keskustella eläinlääkärin kanssa.

Vaihtoehtolääkintään, kuten homeopaattisten ja kasvipohjaisten valmisteiden käyttöön, tulee suhtautua suurella varovaisuudella. Koska tällaisia hoitomuotoja ei ole testattu kunnolla koirilla, ne sisältävät esimerkiksi maksa- tai munuaisvaurion vaaran.

Koiran oloa kannattaa pyrkiä parantamaan käyttämällä eläimen mukavuutta lisääviä välineitä ja esineitä. Esimerkiksi mukava sänky, kääreet, lämpötyynyt ja muut vastaavat voivat olla avuksi. Tasapainoinen ruokavalio ja lisäravinteet ovat välttämättömiä koiran vastustuskyvyn parantamiseksi.

Ennen kaikkea tulee muistaa, että rakkaus ja omistautuminen ovat tärkeitä tekijöitä koiran toipumisen ja kivun hallinnan kannalta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.