Logo image
Logo image

Saksanpystykorva: kaikki tästä rodusta

3 minuuttia
Saksanpystykorva on iloinen ja uskollinen koira, jonka turkki vaatii erityistä hoitoa. Jos haluat tietää lisää tästä ystävällisestä rodusta, jatka lukemista.
Saksanpystykorva: kaikki tästä rodusta
Viimeisin päivitys: 05 lokakuuta, 2022

Saksanpystykorva on ihanteellinen koira kerrostaloasuntoon, ja se sopii erinomaisesti vanhemmille ihmisille tai niille, jotka suosivat lyhyempiä ja hitaampia kävelylenkkejä. Ihmiset rakastavat sen pörröistä turkkia ja uskollista luonnetta.

Jos harkitset saksanpystykorvan hankkimista kotiisi, tästä artikkelista löydät kaiken tarvittavan tiedon sen piirteistä ja tarpeista. Hyvällä hoidolla tämä rotu on yksi parhaista mahdollisista seuraeläimistä.

Saksanpystykorvan fyysiset ominaisuudet

Saksanpystykorvana tunnettu rotu on itse asiassa joukko rotuja, jotka eroavat toisistaan vain koon ja joidenkin pienten piirteiden osalta, mutta joilla on lähes identtinen perimä. Tähän rotuperheeseen kuuluvia rotuja ovat:

Tämän koirarodun silmiinpistävin piirre on sen tuuhea, hienokarvainen turkki. Turkki muodostuu kahdesta kerroksesta: sisempi kerros koostuu lyhyestä, tiheästä ja villamaisesta karvasta, kun taas ulompi kerros koostuu pitkästä ja hieman jäykästä karvasta.

Some figure

Myös sen pään muoto on silmiinpistävä: saksanpystykorvalla on voimakas otsan ja nenän välinen painauma sekä kettumainen sivuprofiili. Sen pystyt korvat ovat kolmionmuotoiset, teräväkärkiset ja sijaitsevat korkealla päässä. Säkäkorkeus on rodusta riippuen 23–50 cm, ja paino vaihtelee 3–10 kilon välillä.

Saksanpystykorvan luonne

Jokaisella koiralla on oma ainutlaatuinen luonteensa. Valikoivan jalostuksen vuoksi koirarotuihin liitetään kuitenkin tiettyjä käyttäytymistaipumuksia. Saksanpystykorvalta halutaan aina iloista, valpasta ja aktiivista luonnetta.

Saksanpystykorvat ovat varautuneita vieraiden ihmisten ja muiden koirien seurassa, sillä ne muodostavat vahvan siteen omistajiinsa ja voivat olla hieman ylisuojeleviakin. Tätä taipumusta on kuitenkin helppo kitkeä hyvällä sosiaalistamisella.

Saksanpystykorva ei ole paras valinta lapsiperheisiin, sillä se on jossain määrin reaktiivinen koira. Jos lapset eivät osaa käsitellä koiria (eli hieman vanhemmat lapset), tapaturmien riski on suurempi verrattuna muihin, kärsivällisempiin koirarotuihin.

Erityishoito

Kaikille koiraroduille yhteisen hyvän ruokavalion ja päivittäisen liikunnan lisäksi saksanpystykorva vaatii jonkin verran erityishoitoa, esimerkiksi turkkinsa suhteen. Tässä ovat kaikki tätä rotua koskevat erityispiirteet.

Saksanpystykorvan turkin hoito

Saksanpystykorvan hieno ja tiheä karva vaatii päivittäistä harjausta, joskus useammin kuin kerran päivässä. Turkki menee helposti takkuun, minkä vuoksi se on kammattava säännöllisesti; muutoin iho ei pääse hengittämään kunnolla.

Nämä rodut sietävät hyvin kylmää ilmastoa, mutta eivät niinkään lämpöä. Koirien turkin ajaminen ei tule kyseeseen kuumina vuodenaikoina, sillä se vain horjuttaa niiden lämmönsäätelyä.

Saksanpystykorvan emotionaaliset tarpeet

Tämän ryhmän pieniä ja keskikokoisia rotuja voidaan hyvin pitää kerrostaloasunnoissa ja pihattomissa omakotitaloissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niitä saisi jättää yksin kotiin pitkiksi ajoiksi, sillä näillä koirilla on voimakas tarve olla perheensä seurassa.

Jos laiminlyöt tämän osa-alueen sen terveydessä, sille voi kehittyä esimerkiksi eroahdistuksen kaltaisia häiriöitä.

Saksanpystykorvat ovat helppoja koiria kouluttaa positiivisen strategian kautta, sillä ne reagoivat erittäin hyvin naksuttimen käyttöön ja positiiviseen vahvistamiseen. Niitä tulisi opettaa olemaan reagoimatta ylisuojelevasti omistajiinsa ja olemaan haukkumatta liikaa, sillä ne ovat melko äänekkäitä!

Saksanpystykorvan terveys

Tällä rodulla ei ole sen suuremmin mitään geneettisiin ominaisuuksiin liittyviä ongelmia. Joitakin sen kokoon ja turkkiin liittyviä sairauksia voi kuitenkin esiintyä, joskin ne ovat harvinaisia. Esiin voidaan nostaa seuraavat:

  • Lonkkaniveldysplasia: Tässä reisiluu on siirtynyt pois lonkkanivelestä, sillä lonkkamalja, jossa se sijaitsee, ei peitä kokonaan luun päätä. Tätä häiriötä esiintyy useimmiten suurilla roduilla.
  • Iho-ongelmat: Tähän on syynä yleensä se, että koiran turkkia ei hoideta kunnolla. Jos iho ei pääse vapaasti hengittämään, koiralle voi kehittyä dermatiitti ja muita vaivoja.
  • Idiopaattinen epilepsia: Tämä on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa kouristuksia, tajunnan menetystä ja sitä seuraavaa sekavuutta ja uneliaisuutta. Sairaus johtuu joidenkin hermosoluryhmittymien liiallisista sähköpurkauksista.
  • Polvilumpion sijoiltaanmeno: Vaikka tämä ei ole kovin yleinen ongelma, saksanpystykorvalla sitä esiintyy jonkin verran tavanomaista enemmän. Polvilumpion sijoiltaanmeno on helppo havaita, sillä se aiheuttaa huomattavaa ontumista.

Jos elämäntyyliisi sopii hyvin koira, joka ei tarvitse paljon liikuntaa, mutta jolla on iloinen ja valpas luonne, saksanpystykorva on hyvä valinta. Muista lisäksi, että on aina parempi adoptoida kuin ostaa. Adoptoimalla pelastat kaksi elämää: sen koiran, jonka otat kotiisi asumaan, ja sen koiran, joka tulee turvakotiin adoptoimasi koiran tilalle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • DEUTSCHER SPITZ. (2021). FCI. Recuperado 16 de noviembre de 2021, de http://www.fci.be/es/nomenclature/SPITZ-ALEMAN-97.html
  • Thrasivoulou, C. (2013). Genetic Diseases in the German Spitz Dog Breed Category:(Review of Literature) (Doctoral dissertation).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.