Syöpää sairastavan kissan ruokinta

On tavallista, että ruoka maistuu sairaalle kissalle tavallista huonommin. Omistajan kannattaa kuitenkin tehdä kaikkensa saadakseen lemmikin syömään, sillä tasapainoinen ruokavalio tukee eläimen terveyttä.
Syöpää sairastavan kissan ruokinta

Viimeisin päivitys: 24 maaliskuuta, 2021

Ruokavalio on tärkeä osa kissan terveydestä huolehtimista ja erilaisten terveysongelmien ehkäisemistä. Se on asia, johon täytyy kiinnittää erityistä huomiota myös tilanteessa, jossa lemmikki on sairastunut. Tänään kerromme, kuinka syöpää sairastavan kissan ruokinta kannattaa toteuttaa.

On tavallista, että syöpää sairastava kissa laihtuu joko itse sairauden fysiologisten vaikutusten tai hoidon seurauksena. Rasvakerroksen lisäksi se saattaa menettää myös lihasmassaa ja kärsiä kuihtumisesta ja aliravitsemuksesta. Jotkut syövät aiheuttavat kissalle syömishäiriön, joka näkyy epänormaalina ruokahaluttomuutena. Ruokahaluttomuus voi olla ajoittaista ja olla yhteydessä eläimen saamiin hoitoihin.

Kissa syömässä

Syöpää sairastavan kissan ruokinta

Kissaa ei koskaan tulisi pakottaa syömään, sillä tällä voi olla halutusta päinvastainen vaikutus, kun eläin alkaa yhdistää syömisen negatiivisiin kokemuksiin. Tämä saattaa jopa johtaa vastenmielisyyteen ruokaa kohtaan. Onneksi olemassa on tehokkaampiakin tapoja saada sairas kissa syömään.

Ruokahalun lisääminen

Tarjoa kissalle mahdollisimman maukasta ja helposti syötävää ruokaa. Suurin osa kissoista pitää märkäruoan mausta. Tämän tyyppinen ruoka on myös pehmeää ja näin helppoa syötävää. Ruoka kannattaa tarjota aina huoneenlämpöisenä tai hieman lämmitettynä, sillä lämmin ruoka tuoksuu kylmää voimakkaammin ja herättää näin eläimen ruokahalun.

Laadukas ruoka

Markkinoilla on tarjolla valtava valikoima erilaisia lemmikkieläinten ruokia. Osa ruoista on suunniteltu erityisesti tietynlaisiin ravinnollisiin tarpeisiin kissan ikä, aktiivisuus tai terveydentila huomioon ottaen. Syöpää sairastava kissa tarvitsee tasapainoista ja ravitsevaa ruokaa kehon ja elimistön kunnossa pitämiseksi sairauden edetessä. Sairaalle kissalle kannattaa valita eläinlääkärin suosittelema laadukas täysravinto.

Vaihteleva ruokavalio

Kissat ovat tunnettuja siitä, että ne kyllästyvät helposti yhteen ja samaan ruokaan. Lemmikkiä voikin houkutella syömään tarjoamalla sille uuden tyyppistä ruokaa. Ruoan tulee kuitenkin olla aina terveellistä ja täyttää kissan tarpeet.

Kissa eläinlääkärissä

Pienet annokset

Kissan päivittäinen ruoka-annos kannattaa jakaa useampaan pieneen ateriaan, jotka tarjoillaan eläimelle pitkin päivää.

Ravintolisien käyttö

Syöpää sairastavalle kissalle voidaan antaa myös ravintolisiä sen varmistamiseksi, että se saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Ravintolisät ovat yleensä turvallisia ja luonnollisia tuotteita, mutta niiden käytöstä tulee kuitenkin aina keskustella etukäteen eläinlääkärin kanssa, sillä on varmistettava, ettei ravintolisä häiritse kissan hoitoa ja lääkitystä.

Stressin vähentäminen

Stressillä voi olla valtava vaikutus kissan terveyteen. Sairauden oireet, lääkkeiden ottaminen ja toistuvat eläinlääkärikäynnit voivat aiheuttaa eläimelle paljon stressiä, joten omistajan tulee pyrkiä tekemään kodista lemmikille mahdollisimman rauhallinen ja stressitön ympäristö.

Erilaiset virikkeet – kuten lelut, leikkiminen, älypelit ja herkut – voivat auttaa vähentämään kissan stressiä ja rohkaista tätä syömään. Jotkut lääkkeet on otettava ruokailun yhteydessä, mutta mikäli tämä ei ole välttämätöntä, kannattaa lääkkeet antaa eri aikaan kuin ruoka, jotta kissa ei ala yhdistää ruokailua negatiiviseen asiaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Axonveterinaria. Papel de la nutrición en el tratamiento del cáncer.
  • Ateuves. Particularidades de la alimentación del paciente con cáncer, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.